Târnosirea bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Sighetu Marmaţiei

0
205

Duminică, 2 iunie 2019, a şasea după Sfintele Paşti, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat târnosirea bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Sighetu Marmaţiei şi a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un mare sobor de preoţi.

Slujba de târnosire

Respectându-se întreg tipicul Bisericii Ortodoxe, slujba de târnosire a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi un mare sobor de preoţi şi diaconi. Astfel, a fost uns cu Sfântul şi Marele Mir exteriorul bisericii, odată cu înconjurarea acesteia, precum şi pictura din interior, catapeteasma şi icoanele de pe ea, icoanele împărăteşti, a hramului şi sfântului Nicolae, proscomidiarul şi Sfântul Altar. Au fost puse în piciorul Sfintei Mese Documentul de sfinţire împreună cu Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici din secolul al IV-lea de la Niculiţel şi au fost sigilate cu ceară topită, a fost spălată Sfânta Masă cu aghismă şi apă de trandafiri, au fost aşezate în cele patru colţuri ale Sfintei Mese icoanele gravate în piatră ale Sfinţilor Evanghelişti Matei, Ioan, Marcu şi Luca, după care au fost pecetluite şi acestea cu ceară topită, pentru ca nimeni să nu poată să le mişte.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

După slujba de târnosire, pe o scenă în aer liber, amplasată în curtea bisericii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în fruntea unui sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Pr. Ştefan Codrea, paroh, Pr, Flaviu Vida, slujitor, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Pr. Gheorghe Codrea, primul ctitor al sfântului locaş, preoţi din parohiile din Sighetu Marmaţiei şi din alte parohii ale acestuia.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înfiinţat şi dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
Peste 2.000 de credincioşi din Sighetu Marmaţiei şi din împrejurimi au umplut până la refuz curtea interioară a bisericii, între credincioşi aflându-se şi primarul municipiului, Horia Vasile Scubli, care a ieşit în întâmpinarea Întâistătătorului Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Cuvântul de învăţătură

Un frumos şi cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la Evanghelia duminicii, a vindecării orbului din naştere, despre care a spus:
„Să ne deschidă Dumnezeu ochii înainte de a fi prea târziu şi să credem în El de la Botez (scăldătoarea Siloamului pentru noi este Botezul), până la mormânt, ca să dobândim Împărăţia lui Dumnezeu şi viaţa veşnică”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Apoi s-a referit la construirea bisericilor în România:
„Iată, poporul cel drept din România, în loc să închidă biserici, în loc să le părăsească sau să le abandoneze, îşi contruieşte biserici noi, pe care le iubeşte şi pe care le frecventează, le cercetează şi, la sărbători, le umple până la refuz. Deci, poporul lui Dumnezeu din România are nevoie de Hristos, de lumina Evangheliei, de Lumina Învierii, de Maica Domnului şi de toţi Sfinţii. În acest fel, familiile îşi cresc copiii, în această atmosferă se desfăşoară viaţa, atât în satele noastre, cât şi în oraşele care sunt populate cu credincioşi veniţi de la ţară, încât bucuria noastră este mare, se vede mulţimea credincioşilor la un asemenea eveniment, că participă cu toată credinţa, cu toată evlavia, cu toată fiinţa, dând, în acest fel, slavă lui Dumnezeu şi lăudând pe Sfinţii Săi.”

Distincţii

Cei doi preoţi au fost hirotesiţi întru iconom stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce, iar primarul Horia Scubli şi preotul ctitor Gheorghe Codrea au primit Gramata Episcopală. Cu Diplome de vrednicie au fost distinşi Consiliul Parohial, Alexandru Tivadar, Cornel Rednic, Vasile Codrea şi Ioan Pop, cântăreţ bisericesc.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar două icoane pictate pe lemn: una reprezentând pe Sfântul şi Marele Mucenic Gheorghe purtătorul de biruinţă, şi cealaltă pe Sfântul Iustin Martirul şi Filozoful, al că­rui nume îl poartă de la depunerea voturilor monahale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.