PNL a reuşit să-şi înmulţească alegătorii cu aproape un milion, de la 1.400.000 în 2016, la 2.300.000 în 2019, deci a reuşit să mobilizeze votanţii de dreapta şi să stopeze plecarea simpatizanţilor spre ALDE. Strategia liberală a fost atacul pe căile parlamentare şi extraparlamentare, cu ajutorul preşedintelui Klaus Iohannis, iniţiatorul luptei anti-PSD. Dar nu e suficient pentru a obţine puterea!
Ca partid de opoziţie, PNL a provocat mereu coaliţia de la guvernare, susţinînd inclusiv protestele de stradă neautorizate, alături de celelalte partide din rezistenţă şi de preşedintele ţării, pentru apărarea justiţiei, acuzată că a pactizat cu serviciile secrete prin protocoale îndreptate împotriva drepturilor cetăţeanului. PSD n-a convins electoratul, astfel că social democraţii au pierdut 1,2 milioane de votanţi, cu toate măsurile sociale luate – au mărit salariile, pensiile şi ajutoarele pentru săraci.
Au fost voci în PNL care criticau partidul pentru strategia justiţiară, liberalismul fiind prin tradiţie apărător al drepturilor omului în faţa statului opresiv, dar partidul a considerat că este în interesul său să ajute DNA-ul – cînd procurorii au deschis dosare penale împotriva liderilor puterii, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, şi i-au supravegheat informatic insistent, pentru a le găsi infracţiuni cît de mici. Tăriceanu a scăpat de acuzaţii, însă Liviu Dragnea a fost denunţat de fosta sa soţie, condamnat şi scos din jocul politic.
Liderul PSD este victima justiţiei de care opoziţia a profitat, metoda „diabolizării” dînd roade. După ce ţinta Dragnea a fost atinsă, este de aşteptat ca PNL şi celelalte forţe opozante să atace puterea cu toate armele (scopul scuză mijloacele), în alte locuri slabe. Dacă PSD şi ALDE nu vor contracara atacurile, nu vor reuşi să-şi încheie mandatul la guvernare. În joc se află preşedinţia, luptă politică pe care o vom arbitra şi trebuie să fim corecţi.
Cu atitudine proeuropeană, PNL a obţinut sprijinul liderilor populari, grup din care face parte, dar şi al grupului socialiştilor, care au criticat PSD, aşezînd România în rîndul ţărilor iliberale, precum Ungaria şi Polonia. Referendumul pe justiţie a pus capac discuţiei despre DNA, procurorii pot supraveghea în voie pe orice om, la o simplă suspiciune. PSD are de acum şansa să devină un partid care îşi face un scop şi din apărarea drepturilor şi libertăţilor omului, conform Cartei europene, adesea dispreţuite.
Preşedintele liberal Ludovic Orban a fost şi el cercetat penal pentru corupţie, dar s-a pus la dispoziţia DNA şi a scăpat. Liviu Dragnea a susţinut că nu-i vinovat de instigare la abuz în serviciu, însă a intrat în puşcărie pentru prejudiciul de 8.000 de euro, căci statul de drept este exigent faţă de politicieni şi iată că Justiţia română a băgat frica în toţi, spre bucuria alegătorilor părtinitori – de acum înainte, nu vor mai spune că politicienii fură tot…
Mizînd pe cartea anticorupţiei, PNL a riscat şi a cîştigat, alături de preşedintele Iohannis. Deci integritatea cere politicieni perfecţi, cu excepţia preşedintelui şi a primei doamne, ei au imunitate, nu pot fi cercetaţi cum au strîns avere din meditaţii date elevilor. DNA are mult de lucru, o mulţime de alţi politicieni s-au îmbogăţit şi românii vor să afle cum au economisit grămezile de euro din indemnizaţia de aleşi ai poporului.
PNL a reuşit să atragă 2,3 milioane de români prin exploatarea slăbiciunii adversarului, dovedind cît de important este succesul. Aşteptăm de la acest partid, devenit campion al luptei anticorupţie şi apărător al justiţiei, alături de preşedintele Iohannis, să persevereze în apărarea statului. De interes public major ar fi să condamne cheltuirea aberantă a banului public, risipirea fondurilor bugetare – iar acest atac politic ar fi perfect justificat!