Primarul Cătălin Cherecheş a iniţiat proiectul de izolare a planşeelor, respectiv construirea legală a şarpantelor sau mansardelor
Evenimentele meteorologice extreme din după-masa zilei de 28 mai 2019, care au afectat în mare parte municipiul Baia Mare, la nivelul pagubelor produse atât pentru cetăţeni, cât şi pentru clădiri ale municipalităţii şi alte instituţii, au fost aduse în atenţia consilierilor locali de către primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, în cadrul şedinţei de Consiliu Local şi dezbătute în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, ambele convocate pentru data 29 mai 2019.
Primarul Cătălin Cherecheş a propus măsuri concrete pentru reglementarea situaţiei şarpantelor construite în nelegalitate şi a subliniat modul în care vor fi abordate şarpantele, în special cele construite nelegal, declarând că se doreşte realizarea unui regulament aprobat de către Consiliul Local prin care să se realizeze o procedură de urgenţă. Cei care au şarpante construite ilegal vor fi somaţi având un termen pentru desfiinţare foarte scurt, dar totuşi rezonabil.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: ”Aş vrea foarte mult să ne gândim la modul în care, din perspectivă estetică, dar şi din perspectiva siguranţei cetăţeanului, putem să intervenim să demolăm aceste şarpante, să facem izolarea exclusivă a planşeelor acestor blocuri, bineînţeles cu punerea în funcţiune a scurgerilor pentru apele pluviale şi doar în cazuri excepţionale, acolo unde există disponibilitatea financiară a proprietarilor, să se realizeze şarpante cu caracter legal, cu proiect inclusiv. Proiectul odată introdus în regulament să poată să fie finanţat de autoritate în acest sens”.
O altă posibilitate propusă de către primarul Cătălin Cherecheş consilierilor locali este aceea de a prelua tot ceea ce înseamnă drepturi asupra planşeelor. Acolo unde situaţia tehnică, respectiv structura blocului permit municipalităţii să facă aceste lucrări de mansardare, cu respectarea prevederilor tehnice, inclusiv cu lift acolo unde este cazul, iar aceste mansarde – apartamente din mansardă să poată fi preluate în patrimoniul municipiului. Ar creşte astfel numărul de locuinţe care se pot acorda spre închiriere persoanelor tinere şi celor aflate într-o situaţie socială dificilă.
În cadrul şedinţei de Consiliu Local a fost discutată posibilitatea ca Guvernul României să despăgubească cetăţenii păgubiţi de condiţiile meteorologice extreme din municipiu.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: ”Vreau să menţionez din start că până în momentul în care Guvernul României, din fondurile de rezervă la dispoziţia primului ministru, va acorda sumele necesare cu destinaţie specială pentru despăgubirea persoanelor fizice, municipiul nu poate să facă niciun demers în acest sens. Sper că există bunăvoinţa la nivel de guvern pentru a se acorda aceste fonduri, nu ca în anii precedenţi în care în primă fază când se termina ploaia, guvernul spunea că va acorda astfel de despăgubiri, după care lucrurile se modificau în mod radical şi doar autorităţile locale şi instituţiile publice trebuiau să facă acest lucru”.
Daca toți vecinii conform legii contribuiau la acoperiș, alta era calitatea lor, dar este greu ca un singur om să-și acopere apartamentul și legal cu autorizație și calitativ.
In sfârşit după 30 de ani. …….. .acoperişurile din Baia Mare (nu toate) arata de parcă am fi în India sau Pachistan