În patru sate din zona Lăpuş, Rogoz, Stoiceni, Borcut şi Poiana Botizii, locuitorii au la dispoziţie apă minerală de băut. Dar şi turiştii şi oamenii din satele vecine pot să ia apă minerală fără de plată.
La Stoiceni, apa minerală curge la colţul fostei clădiri unde înainte era o instalaţie de îmbuteliere. Dar acum de mulţi ani fabrica s-a închis şi apa este luată de săteni în vasele proprii, între orele 18 şi 21. Apa-i gustoasă, bună pentru sănătate, rece şi curată ca lacrima. Am auzit că fabrica va fi repusă în funcţiune.
În satul Poiana Botizii, spre masivul Văratec, se află un izvor de apă minerală carbogazoasă. Apa bolboroseşte la intervale fixe, sub presiunea gazelor din subteran. În timpul iruperii, nivelul apei din puţ creşte cu 1-2 metri. Având un caracter pulsator, din 7 în 7 minute, apa vine cu presiune de la adîncime. Borcutul ce rezultă este alcalin şi conţine mult fier. Puţul a fost amenajat de cetăţeni. În satul Rogoz, pe vremuri existau 5 izvoare de „borcut”, cum îi spun localnicii. Acum mai sînt patru. Unul are 20 m adîncime, în care s-a montat o conductă din beton cu un „guler” (căşiţă) din ciment, deasupra pămîntului. Din altul, apa se scoate de la 7 m. În satul Borcut, pe un teren de 2,2 ha, unde se află izvorul, va fi construită o unitate de depozitare a apei minerale, care va aproviziona judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Satu Mare. Deocamdată, doar sătenii se bucură de aceste ape naturale.