Festival folcloric internaţional la Tg. Lăpuş

0
78
Momentul premierii (în stînga, Ioan Iuga)
Momentul premierii (în stînga, Ioan Iuga)

Joi, 2 mai 2019, în sala mare de spectacole din cadrul Casei de cultură „Vasile Grigore Latiş” din oraşul Tîrgu Lăpuş, în faţa unei asistenţe numeroase, s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de Folclor „Maramureşul şi Prietenii”, ediția a VIII-a, 29 aprilie – 3 mai. Evenimentul a reunit grupuri şi ansambluri folclorice din România, Polonia, Serbia şi Slovacia.
Parada portului şi cîntecului popular
Pe distanţa dintre Liceul teoretic „Petru Rareş” şi Casa de cultură, prin centrul urbei, s-a desfăşurat parada portului şi cîntecului popular, la care au participat peste 250 de artişti. Manifestarea a fost deschisă de Mitru Leşe, primarul oraşului, care a rostit un cuvînt de bun-venit. Organizatorul evenimentului a fost Palatul Copiilor din Baia Mare, director prof. dr. Ioan Iuga, gazdă fiind prof. Maria Macec de la Clubul Copiilor Tg. Lăpuş.
Prezentarea programului a fost făcută de Adela Both, solistă de muzică populară din Baia Mare. A intrat pe scenă Ansamblul folcloric „Mlădiţe maramureşene” de la Palatul Copiilor din Baia Mare, înfiinţat în 2009 de prof. Marcel Both. În prezent, gruparea numără 50 de membri cu vîrste cuprinse între 8 şi 18 ani. Zgomotoşi şi fantezişti, au evoluat apoi membrii Ansamblului folcloric “Cătălina” de la Palatul Copiilor din Iaşi, cu 80 de membri.

Grupul de la Palatul Copiilor Baia  Mare
Grupul de la Palatul Copiilor Baia Mare

A venit apoi rîndul formaţiei din Serbia. Societatea academică Novi Belgrad este una dintre cele mai mari şi mai vechi organizaţii culturale din Belgrad şi are în componenţă adulţi şi copii. A urcat pe scena festivalului Ansamblul folcloric „Zestrea Buduleşii” din comuna Buduleasa, judeţul Bihor, coordonator Ioana Dobaşe. Din Slovacia, a cîntat Ansamblul folcloric „Soli Varcean”, înfiinţat în anul 2013, cu 30 de membri, coordonaţi de Iuliana Simaiova. Din judeţul Olt, au venit artişti populari cu o suită de dansuri de fete, apoi căluşul cu dansatorul Cristian Rizea de la Palatul Copiilor „Adrian Baran” din Slatina, solista vocală Claudiţa Popescu. Director al Ansamblului „Brîuleţul” din Slatina este Florina Anghel, instructor Alexandru Rizea, fiind pretzent şi primarul Matei Dumitru Dănuţ. Din Polonia a evoluat Grupul folcloric pentru copii şi tineri „Kaszbe Chojnice”, din regiunea Kashubian (nordul Poloniei).
În final, a urcat pe scenă Ansamblul folcloric “Tradiţii Lăpuşene, instruit de Viorica Costenar. Ca o încununare a festivalului, prof. dr. Ioan Iuga a înmînat Diplome de participare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.