Duminică, 21 aprilie 2019, creştinii ortodocşi au prăznuit Floriile, praznic luminat, în care Mîntuitorul îşi face intrarea triumfală în Ierusalim. Conform profeţiilor din Vechiul Testament, Iisus îşi pregăteşte singur intrarea, ca să fie recunoscut ca Mesia, după cum a spus Legea. Mîntuitorul a fost aclamat de oameni, aveau în mîini ramuri de măslin şi de finic. În această zi, denumită şi „Duminica Stîlpărilor”, se spune că semnificaţiile religioase se împletesc cu tradiţiile populare. În localitatea Cupşeni, se mai păstrează obiceiul vechi, cu origini în precreştinism, numit Masa Moşilor. Cu această ocazie, sătenii se adună în curtea bisericii, după slujba religioasă. Pe o masă de piatră sînt aşezate ştergare ţesute în război şi se dau bucate peste masă, în semn de cinstire a memoriei strămoşilor. În trecut, cei bogaţi dădeau bucatele peste masă celor mai săraci, ca pomană. Acest lucru se petrecea după un ritual anume, iar fiecare persoană avea locul ei la masă. Astăzi, acest obicei e mai mult simbolic, pentru că cei care au moştenit locurile la masă nu mai sînt toţi bogaţi sau săraci. De Duminica Floriilor, se dau bucate de post (colaci copţi pe vatră în formă de floare) sau coşuri de pîine, ori vase. Peste masă nu se dă ţuică, ci doar vin.
• În Ţara Lăpuşului, ziua marchează începutul anului pastoral şi se ţine obiceiul numit ,,Staolul florilor”, cu practica împodobirii staolului de oi cu diferite plante, considerate de popor a avea puteri magice. I se dă ciobanului o turtă s-o ducă la cîmp, în formă rotundă, cu 9 „mieluţi”. Oile şi ciobanul se stropesc cu agheasmă şi sînt afumaţi cu tămîie, ritual mai vechi, care avea drept scop gonirea spiritelor malefice. Turta se consumă acolo în cîmp.
• La Mănăstirea cu zece maici “Naşterea Maicii Domnului”, din perimetrul comunei Lăpuş, stareţă Maria Magdalena, Floriile au debutat cu sfinţirea sălciilor (mîţişoarelor) şi distribuirea către credincioşi. Sfintele slujbe, rugăciunile tămăduitoare de suflete şi predicile pline de cuvinte de învăţătură au fost susţinute de preoţii Vasile Trif (din Baia Mare) şi Ionică Pop. A răspuns grupul de măicuţe de la această mănăstire.