Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

0
183

Duminică, 7 aprilie 2019, a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, la Mănăstirea „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” Bârsana, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, stareţă maica stavroforă Filofteia Oltean.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Arhim. Dr. Paisie Cinar, duhovnicul mănăstirii, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Pr. Marcel Oprişan, parohul din Bârsana, diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin “Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la chinonic au cântat preoteasa Ioana Botiş, farmacistă, şi Grupul de femei al Parohiei Bârsana, condus de preotul paroh Marcel Oprişan.
În mulţimea de credincioşi sosiţi din Bârsana şi din localităţile de pe Valea Izei, s-au aflat prefectul Vasile Moldovan, viceprimarul comunei Bârsana, Ioan Lenghel Bologa, arhitectul Dorel Cordoş din Sighetu Marmaţiei, cel care a proiectat complexul monahal de aici chiar din prima fază, prima clădire a fost biserica mănăstirii, şi cum aici se construieşte me­reu, fiind realizate mai mult de 12 clădiri din lemn, ceea ce dă faimă aşezământului monahal, el este cel care gândeşte în continuare dezvoltarea mănăstirii în înţelegere cu maica stareţă Filofteia. Chiar în acest moment se construieşte o clădire cu destinaţia chilii pentru maici, o clădire pe trei nivele, de o frumuseţe aparte, aflată în faza de acoperire.

Cuvântul de învăţătură

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, care s-a referit la această perioadă din Postul Mare, în care fiecare creştin ortodox urcă duhovniceşte spre duminica Învierii Domnului, la viaţa Sfântului Ioan Scărarul, precum şi la pericopa evanghelică a duminicii, despre vindecarea fiului lunatic.
“Sfântul Ioan Scărarul este pentru noi pildă de credinţă profundă şi mărturisitoare, credinţă pe care o aveţi şi dumneavoastră şi care se cere de la noi, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Dacă vrem cu adevărat să ne bucurăm în Duhul Sfânt, ca binecuvântarea lui Dumnezeu să vină peste noi, ca Dumnezeu Cel Mare şi Sfânt să trimită soare şi ploaie la timpul lor şi binecuvântarea roadelor pământului şi să ne ferească Dumnezeu de văzuţii şi nevăzuţii vrăjmaşi, păstraţi credinţa moşilor şi a strămoşilor noştri, care vine din adâncul istoriei, de la Mântuitorul Iisus Hristos prin succesiune apostolică până în zilele noastre. Aceasta este credinţa noastră ortodoxă mărturisitoare. Să staţi neclintiţi în credinţa Mântuitorului Iisus Hristos, în credinţa Bisericii, în credinţa moşilor şi a strămoşilor noştri.”
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a vorbit apoi despre credinţa pe care omenii trebuie să o aibă la fel ca tatăl din Evanghelia vindecării fiului lunatic.
“Pe noi, pe fiecare, credinţa pe care tatăl din evanghelie a avut-o trebuie să ne caracterizeze când înălţăm rugăciuni pentru noi înşine, pentru membrii familiei noastre, pentru Biserica noastră, pentru neamul nostru. Dar credinţa aceasta despre care Mântuitorul Iisus Hristos vorbeşte deseori şi o cere de la noi trebuie să fie profundă.”

Parada portului popular a doua zi de Paşti

În cuvântul de încheiere de după Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, după ce a vorbit credincioşilor ce înseamnă a fi un creştin ortodox, a anunţat o iniţiativă a Preasfinţiei Sale prin care a doua zi după Sfintele Paşti fiecare parohie din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, în parteneriat cu şcolile şi dascălii, să organizeze parada portului popular, prin care să fie promovat costumul popular pentru toţi creştinii, de la copii până la oamenii în vârstă. Parada portului popular va avea loc în tot Maramureşul şi Sătmarul după Sfânta Liturghie de luni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.