Minorii sunt campioni la furat. O arată cifrele Poliţiei Române. Mii de infracţiuni sunt comise în fiecare an de cei cu vârste până în 15 ani, care nu au discernământ şi nu pot fi pedepsiţi de lege. Sociologii spun că cei mai mulţi vin din grupuri vulnerabile, iar părinţii sunt cei care profită de faptul că cei mici nu pot fi traşi la răspundere şi îi îndeamnă pe calea infracţiunilor.
Anul trecut, în România, peste 1.700 de infracţiuni de furt au fost comise de minori. În aceeaşi perioadă, peste 800 de infracţiuni cu violenţă au avut loc. Pentru toate acestea, minorii nu răspund în faţa legii.
Peste 2.000 de furturi au fost comise de copii peste 15 ani, consideraţi de poliţişti că pot să răspundă penal după ce i-au testat psihologic şi au decis că au discernământ. Cei cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani au comis peste 1.000 de infracţiuni cu violenţă.
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliţiei Române: „Recomandăm cetăţenilor să fie foarte atenţi atunci când se deplasează cu mijloacele de transport în comun să-şi protejeze bunurile, să-şi ţină banii în buzunarele interioare. Bineînţeles, să fie foarte atenţi la persoanele care se apropie suspect, fie că vorbim despre persoane majore sau minore pentru că, până la urmă, atât majorii, cât şi minorii pot comite astfel de infracţiuni de furt”.
Poliţiştii vor fi dotaţi cu aparatură video
Poliţiştii vor fi dotaţi cu 1.200 camere video, montate pe uniformă, pentru „eliminarea posibilităţilor de comitere a infracţiunii de luare/dare de mită”.
O firmă din Bucureşti a câştigat contractul pentru a furniza Poliţiei Române 1.200 camere video, de tip bodycam, care vor fi montate pe uniforma poliţiştilor, scopul prezentat al demersului fiind „creşterea eficienţei muncii poliţieneşti în contact cu cetăţenii, eliminarea posibilităţilor de comitere a infracţiunii de luare/dare de mită şi consolidarea materialului probatoriu în sfera contravenţională, penală şi disciplinară”.
Contractul a fost estimat la 1,51 milioane lei, fără TVA, şi atribuit pentru 649.992 lei, fără TVA.