Sîmbătă, 2 martie 2019, într-o atmosferă de sărbătoare, cu multă voie bună, în satul Dămăcuşeni de lîngă oraşul Tg. Lăpuş, locuit 97% de etnici maghiari, a avut loc un eveniment cultural inedit, care se desfăşoară aici de mulţi ani. La Căminul cultural, recent reabilitat şi modernizat, a fost organizat „Balul Măştilor”, la care au participat peste 300 de oameni. Comunitatea a fost reprezentată de Asociaţia culturală Dămăcuşeni (preşedinte Zoltan Nemeth) şi de Şcoala cu clasele I-VIII „Benco Ferenc” (director prof. Elisabeta Nemeth). Şi-au adus contribuţia la organizare: Albert, Gizella şi Aliz Pall.
Practic, la eveniment a fost prezent întregul sat, prezentarea fiind făcută de Elisabeta Nemeth şi Iudith Molnar. Pentru început, a avut loc parada copiilor de grădiniţă şi a elevilor din clasele I-IV şi V-VIII, mascaţi şi costumaţi în ţărani, ţărăncuţe, doamne de societate, prinţese, vulpi, broscuţe, lorzi, preoţi, regi, vînători, pescari, fluturi… Pentru că scena Căminului cultural s-a dovedit neîncăpătoare, parada s-a derulat în sală. Tuturor participanţilor la paradă li s-au oferit jucării, fructe şi dulciuri. Cei mai mici copii costumaţi cu măşti au fost David Czampa (2 ani) şi verişoara sa, Jessica Ungur, 4 ani. Prof. Elisabeta Nemeth ne-a spus: “În patru seri, am cutreierat satul, împreună cu copiii şi elevii, îmbrăcaţi în costume şi cu măşti, pentru a vesti “Balul măştilor”. La manifestarea de sîmbătă, au participat peste 50 de copii şi elevi. A urmat un concert de cîntece şi dansuri populare maghiare, pregătite de elevi din clasele I-IV, instruiţi de prof. Eniko Ggyorgy. A urmat o tombolă şi, în final, participanţii şi spectatorii au fost serviţi cu pancove şi ceai.
Tot sîmbătă, de la ora 19, timp mai bine de 4 ore, în vîltoarea Balului Măştilor s-au prins adulţii, tineri şi mai puţin tineri, cu măşti şi costume alegorice. S-au costumat peste o sută de persoane. Scenariul adulţilor a cuprins tot o paradă a măştilor, urmată de cîntece, dansuri, voie bună, petreceri cu mîncăruri tradiţionale. În final, juriul a acordat următoarele premii: Premiul I – Artur Kohan, Premiul II – Edina Barna şi Premiul III – Gizella Pall. Muzica a fost asigurată de orchestra Orion din oraşul Zalău.
După paradă, a urmat „parastasul” lui „Marton”, o mascotă cu schelet de lemn, umplută cu paie şi cîrpe, îmbrăcată burduşit şi peticit. „Ceremonialul religios” a fost condus de un „preot”, cu „cantori” şi „bocitoare”. N-au lipsit surprizele şi hazul.
În final, mascota a fost scoasă în curtea Căminului cultural şi aprinsă (incinerată). Acest ultim ceremonial şi manifestările în întregul lor simbolizează sfîrşitul sărbătorilor de iarnă şi începerea Postului Paştelui. Participanţii au adus de acasă, în coşerci, pancove şi mîncăruri tradiţionale.