Comuna Coroieni stă foarte bine la capitolul economie locală, faţă de multe alte administraţii din judeţ. Astfel, pe raza comunei activează o serie de firme, din domenii multiple, care aduc bani frumoşi la bugetul local. Ultimul investitor sosit este un italian, care a cumpărat teren în sat şi acum vrea să construiască un hotel.
Nimic nu ar fi fost posibil, însă, dacă administraţia locală nu avea un plan prin care să atragă investitorii în comună. Gavril Ropan, primarul din Coroieni, a precizat: „Economic, stăm bine. Avem o firmă foarte prosperă, care face drumuri şi alte lucrări de acest gen, are peste 200 de angajaţi. Apoi avem o societate care se ocupă cu prelucrarea lemnului, ce are încă vreo 50 de angajaţi. Există în comună şi o croitorie, a cărui spaţiu l-am închiriat noi. Pe lângă ele sunt mai multe AF-uri mai mici, ce se ocupă cu transportul de mărfuri cu TIR-urile, spre exemplu. Astfel şi veniturile proprii sunt pe măsură, deci sunt destul de mulţumit. Acestea sunt mai mari chiar decât sumele de echilibrare primite. Am avut un buget de 4,2 milioane lei anul trecut, iar sume de echilibrare am primit undeva la un milion de lei. Deci, la acest capitol nu mă pot plânge. Dar să vă spun ceva: m-am implicat în toate ca să pot aduce investitorii la noi. Cel cu firma de construcţie drumuri are normal punctul de lucru în Cluj. El lucrează la drumurile judeţene de acolo. Dar patronul trăgându-se de aici din comună, l-am convins să îşi facă sediul social în Coroieni, că pot să-i acord prin hotărâre de consiliu facilităţi în ceea ce priveşte impozitele. Pe el nu l-a încurcat cu nimic, dar a ajutat bugetul local şi implicit, comunitatea. Şi unde se prelucrează lemnul, sunt spaţiile primăriei. Le-am dat în chirie, pe 49 de ani şi toate investiţiile pe care le-a făcut, că au trebuit să-şi construiască, să-şi mărească hala, i le-am compensat cu chiria. Acele investiţii însă au depăşit cu mult chiria pe care trebuie să o plătească pe toată durata – 49 de ani. Toate investiţiile pe care le-a făcut, le-am inventariat şi rămân în patrimoniul comunei. Acum, un italian va construi un hotel în zonă şi sunt premise că vor mai veni şi alţi afacerişti din Italia să investească tot în turism”.
România – un loc propice pentru dezvoltarea unei afaceri
Am stat de vorbă şi cu italianul care investeşte în Coroieni. El ne-a explicat motivele pentru care a ales să-şi facă investiţia aici: „Am mers să ne interesăm unde am putea să cumpărăm un teren pe care să construim. Pe unde am fost ni s-a cerut un plan al întregii afaceri, pe care l-am prezentat prin primăriile pe unde am fost. Într-un loc, primarul a spus că are el teren disponibil, însă a cerut să vadă ce vrem să facem. Când i-am prezentat planurile noastre, a spus că nu mai vinde teren, dar dacă vrem să îl concesionăm se poate şi apoi ne asociem şi facem jumi-juma. Şi atunci am spus, nu! Aici în Coroieni, în schimb, când am venit, primarul a fost foarte deschis în a ne ajuta să cumpărăm teren şi să facem o afacere. De asemenea, ne-a spus că dacă avem nevoie de un aviz pe care primăria îl eliberează normal în maximum 30 de zile, ni-l eliberează mult mai repede, numai să ne ajute. Asta mi-a oferit garanţia că pot face o investiţie aici. Mi-am cumpărat şi o casă în comună, pentru că acum venim la Coroieni de câte ori ne permite timpul. Este foarte important ca un primar să-ţi confere încredere că poţi face o afacere în administraţia lui. Mi-am adus şi prietenii din Italia în România. Percepţia lor înainte de a ajunge aici a fost una greşită. Ei au venit blindaţi, de teamă că vor găsi cine ştie ce în România. Când am sosit cu ei, au rămas şocaţi de ce au văzut, când şi-au dat seama că ţara dumneavoastră este cu totul altcumva faţă de ce auziseră ei în Italia, în sensul bun vorbesc! Au rămas plăcut impresionaţi de ospitalitatea maramureşenilor, când au văzut că magazinele nu se baricadează noaptea cu grilaje din fier, cum este în Italia. Deci, asta-i România adevărată, au spus! M-am hotărât să vin şi să investesc aici pentru că acum este momentul oportun de a face o afacere în România. În Italia este aproape imposibil să mai faci ceva afaceri. De fapt în toată Europa deja s-a ajuns la saturaţie cu afacerile în orice domeniu. Pe când în România, abia acum încep să meargă lucrurile. În primă fază vreau să construiesc un hotel, că zona este extraordinară şi apoi, încet, încet, vreau să ne extindem şi să aduc şi alţi prieteni de-ai mei să investească în turism. Deja ei au văzut zona şi ştiu că autorităţile locale îi vor sprijini cu ce se poate legal, dacă vin să investească în comună”, a explicat afaceristul Dedolli Agron.