„Pas cu pas” pe Drumul Mătăsii

0
520

Prezent la Sesiunea ONU din septembrie 2015, preşedintele Klaus Johannis a avut contacte cu mai mulţi demnitari ai SUA şi din alte (puţine) state.
În acest cadru s-a întâlnit şi cu preşedintele Chinei. Indiscutabil, între altele, cei doi şefi de state au abordat şi chestiuni care privesc extinderea relaţiilor economice, comerciale, investiţionale.
După cum s-a comunicat şi în presă, între alte modalităţi şi căi folosite în acest scop, a fost menţionat şi fostul Drum al Mătăsii. De altfel, şi fostul preşedinte Ion Iliescu, la întîlnirile oficiale cu demnitari chinezi, a invocat acest drum!
Paradoxal, mai poate fi folosită o astfel de „cale” în condiţiile moderne de transport de astăzi?
Ce a fost, în istoria comerţului, şi ce rosturi a avut acest drum? Potrivit Enciclopediei concise britanice (Editura Litera, 2009, p. 711), Drumul Mătăsii a fost o „rută comercială” ANTICĂ ce lega China de Europa. Iniţial a fost un „drum al Caravanelor”, folosit din anul 100 î.Hr., avînd o lungime de 6.400 km. Drumul urma Marele Zid Chinezesc, trecea prin Munţii Pamir, traversa Afganistanul şi ajungea în estul Mării Mediterane. Mult departe de spaţiul strămoşilor geto-daci. Bunurile aduse de caravane, în special mătăsurile, erau trimise spre Roma şi alte oraşe romane, iar lîna, aurul şi argintul din Imperiul roman mergeau spre China.
Odată cu căderea Imperiului roman, ruta a devenit nesigură, nemaifiind folosită, dezvoltîndu-se comerţul cu corăbii pe mare.
Însoţit de o solie onorabilă, şi celebrul călător italian Marco Polo a străbătut acest „drum al mătăsii” în secolul XIII, invocîndu-l în scrierile sale împreună cu fastuoasele primiri la împărăţia chineză de la acea vreme.
Cu siguranţă, nici Ion Iliescu, nici Klaus Johannis nu s-au gîndit că ar putea reutiliza şi străbate cei peste 6.000 de kilometri cu „caravanele” lor cu oameni de afaceri români pentru extinderea relaţiilor bilaterale de afaceri. Dar atunci te întrebi înciudat: ce rost au găsit ei să readucă în atenţia demnitarilor chinezi acest Drum al Mătăsii, pe care strămoşii şi românii din modernitate nu l-au folosit niciodată?!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.