Duminică, 10 februarie 2019, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala din orașul Negrești-Oaș, în fruntea unui sobor de preoți, preot paroh Ioan Pop.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic și misionar, Arhim. Ghelasie Maxim, consilier eparhial onorific, Arhim. Dr. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii Bixad, Pr. Marcel Malanca, protopopul de Oaș, Pr. Mihai Feher, proin-protopop de Oaș, Pr. Adrian Bucșa, secretar protopopesc, parohul din Prilog, Pr. Ioan Pop, paroh, Pr. Nicolae Robaș, slujitor la Schitul „Sfântul Arhidiacon Ștefan” Luna Șes, Pr. Radu Rusu, paroh Tur, Pr. Gavrilă Botiș, paroh în Moișeni, Pr. Dacian Ovidiu Chira, slujitor la capela Spitalului orășenesc, 6 diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă a cântat preoteasa Ioana Botiș, farmacist în Baia Mare.
În rândul credincioșilor s-au aflat prefectul Darius Filip, primarul Aurelia Fedorca, viceprimarul Costică Fanea, deputatul Ovidiu Silaghi, consilieri orășenești, binefăcători din municipiu și din străinătate.
Cuvântul de învățătură
Un cuvânt de învățătură a rostit, din încredințarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, pornind de la Sfânta Evanghelie a duminicii, care ne vorbește despre femeia cananeancă, respectiv ce învățături este bine să desprindem din parabola evanghelică, prin care această femeie Îi cere Domnului Iisus Hristos să-i vindece fiica:
„Femeia aceasta este pildă pentru noi, a spus Preasfințitul Timotei Sătmăreanul. Pildă de credință profundă, statornică și neîndoielnică. De multe ori noi, dacă nu ne aude Dumnezeu și nu răspunde la rugăciunile noastre imediat, ne supărăm. Și ne supărăm pe biserică. Ne supărăm pe Hristos și ne supărăm pe Dumnezeu. Pentru că, ne spune Domnul Hristos, le spune Apostolilor și prin ei nouă: nu știți să cereți. Nu știți să vă rugați. De aceea, domnul Hristos îi învață pe Apostoli rugăciunea „Tatăl Nostru”, pentru că ei, ca oameni, nu știau ce să ceară de la Dumnezeu. Sau cereau lucruri din acestea trecătoare, care nu sunt foarte potrivite. De aceea Domnul Hristos îi învață pe Apostoli rugăciunea „Tatăl Nostru”. Și de atunci, până la sfârșitul veacurilor, noi avem această rugăciune, Rugăciunea Domnească, prin care Îl recunoaștem pe Dumnezeu și toate cele pe care noi ni le asigurăm în momentul în care spunem Tatăl Nostru. Deci, modelul pe care femeia cananeancă ni-l oferă nouă este demn de urmat. Credință neîndoielnică în Dumnezeu. Credință în Dumnezeul părinților noștri. Credință puternică și neșovăielnică, chiar dacă Dumnezeu, de multe ori, ca un pedagog și ca un părinte al nostru, nu răspunde prompt la rugăciunile noastre, pentru că știe Dumnezeu de ce avem noi nevoie înainte de a-I cere. De la noi cere credință neșovăielnică, rugăciune curată și neîntinată, rugăciune smerită și cumpătată, și Dumnezeu, la vremea rânduită, când știe El de ce ne este dor, intervine în viața noastră, cum știe El, pentru că El este Părintele nostru și Tatăl Nostru. Acesta considerăm și credem că este mesajul central al Evangheliei: al credinței neîncetate în Dumnezeu Cel Mare și Sfânt, în puterea Lui cea nemărginită, ca un Părinte și Tată al nostru. Să ne ajute bunul Dumnezeu ca și noi să avem credința aceasta puternică, mărturisitoare, plină de curaj și de demnitate în această lume în care ne aflăm și care este foarte zbuciumată, să rămânem fideli în Biserica Domnului nostru Hristos, să rămânem aproape de Maica Domnului, să rămânem aproape de Sfinții Apostoli, să rămânem aproape de Sfinții Evangheliști și să rămânem aproape de Sfinții Apostoli, să rămânem aproape în credința moșilor și a strămoșilor noștri. Să nu avem credință din aceasta îndoielnică, să avem credința aceasta a femeii cananeence, puternică și nezdruncinată”, i-a mai sfătuit pe credincioși Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.”
Distincții
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a acordat distincția de sachelar (brâu albastru) părintelui Dacian Ovidiu Chira, slujitor la capela Spitalului orășenesc, „în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în cei 7 ani de slujire în cadrul Protopopiatului Oaș.”
De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a acordat Diploma de vrednicie Grupului de voluntari și profesori din Negrești-Oaș „în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru susținerea Protopopiatului Oaș în organizarea celor șase ediții (2013-2018) ale taberei tinerilor creștini „Hristos în mijlocul nostru” și pentru contribuția adusă la buna desfășurare a concursului catehetic „Bucuria de a fi român”, dedicat Anului Centenar 2018.”
După înmânarea distincțiilor, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a făcut un apel pentru salvarea valorilor sfinte și a credinței, precum și pentru ca cei plecați peste hotare la lucru să se întoarcă acasă:
„Să ne ajute Dumnezeu să salvăm valorile noastre sfinte, să rămânem în credința adevărată și sfântă, strămoșească ortodoxă a moșilor și a strămoșilor noștri, să ne mângâie familia și să nu deznădăjduim și să-i chemăm mereu pe ai noștri să vină de unde au plecat, să se întoarcă înapoi acasă, pentru că-i prea mult pustiu în satele noastre din Maramureș și Sătmar și prea multe lumini stinse noaptea. Nu e lumină decât la a cincea, a șasea, a șaptea casă. În rest sunt stinse luminile.”
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”