Sfânta Liturghie la Mănăstirea Rohia

0
380

Duminică, 20 ianuarie 2019, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Rohia, înconjurați de soborul mănăstirii și de preoții invitați. Rohia este mănăstirea de suflet a tuturor monahilor maramureșeni, pentru că le este mamă duhovnicească, pentru că s-au format și au crescut duhovnicește aici, în Muntele cel Sfânt.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc și starețul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic și misionar, Arhim. Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, Arhim. Pantelimon Ilieș, Arhim. Ghelasie Maxim, economul mănăstirii, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuș, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Protos. Varlaam China, Pr. Ioan Pop, parohul din Rohia, alți preoți invitați, diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
Între cei care s-au rugat împreună cu soborul la Sfânta Liturghie s-au aflat Mitru Leșe, primarul orașului Tg. Lăpuș, Dr. Vlad Severus Pașca, medic de familie, membru în Adunarea Eparhială, Ing. Ioan Filip, directorul TAPARO Tg. Lăpuș, credincioși din Rohia, Tg. Lăpuș, din Țara Lăpușului și din alte părți ale Eparhiei.
La încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un Te-Deum de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra acestei sfinte mănăstiri și asupra viețuitorilor ei și de rugăciune adusă lui Dumnezeu și Maicii Domnului ca să ajute părinților ca să ducă mai departe lucrările până la desăvârșirea acestei sfinte mănăstiri, până la sfințirea noii biserici.
Cei doi Ierarhi au primit în dar din partea obștii mănăstirii câte o icoană reprezentându-l pe Sfântul Cuvios Cuvios Macarie Egipteanul.

Cuvântul de învățătură

Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a rostit un vast cuvânt de învățătură pornind de la Evanghelia zilei, a celor 10 leproși, dezvoltând și contextul în care a fost rostită de Mântuitorul și relatată de Sfântul Evanghelist Luca, de ce a fost rânduită a se citi în această duminică, precum și ce trebuie credincioșii să rețină din această pericopă evanghelică.
„Nu suntem suficienți de mulțumitori pentru ce ne-a dat Dumnezeu, a spus Preasfințitul Episcop Iustin cu referire la cei zece leproși vindecați, din care doar unul i-a mulțumit Domnului pentru binefacerea ce i-a fost făcută. Noi, creștinii, ar trebui să fim profund recunoscători și mulțumitori lui Dumnezeu, în primul rând pentru că suntem creștini și ne sunt deschise porțile Împărăției Cerului și am devenit fii ai lui Dumnezeu după har. Și de aici crucea pe care o purtăm în viață. Nu este om fără cruce. Și pentru toate să-I mulțumim Domnului.”
Iarnă de vis la Mănăstirea Rohia
Cu un impresionant peisaj de iarnă i-a întâmpinat pe credincioși Mănăstirea Rohia în această duminică din luna ianuarie. Spun monahii de la Mănăstire că de mult nu a fost o iarnă atât de frumoasă ca azi la sfânta mănăstire, după cum se poate vedea și din fotografiile alăturate. De această părere sunt și cei doi ierarhi, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Părintele exarh și stareț Macarie, care au viețuit aici multe ierni. În peisajul de acum, Mănăstirea Rohia amintește de iernile de altădată.
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.