• Baia Mare, primul municipiu care propune măsuri concrete pentru evitarea unei tragedii similare cu cea din Bucureşti •
Primarul Cătălin Cherecheş a susţinut luni, 2 noiembrie 2015, o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat măsurile care vor fi luate în Baia Mare pentru a fi evitate tragedii similare cu cea din Bucureşti, de la finalul săptămânii trecute, când zeci de oameni au pierit la clubul Colectiv, altele fiind în stare gravă la spital.
Administraţia Publică Locală a Municipiului Baia Mare a luat prima măsură importantă pentru evitarea unor astfel de tragedii în oraşul nostru. În cadrul şedinţei de îndată a Consiliului Local Baia Mare, convocată pentru data de 3 noiembrie, va fi supus aprobării aleşilor băimăreni un proiect de hotărâre care vizează adoptarea unui nou regulament local cu privire la modul de autorizare şi funcţionare a unităţilor de alimentaţie publică. Actul oficial va fi unul riguros şi va fi elaborat de reprezentanţii Direcţiei de Patrimoniu şi Serviciului Comercial din cadrul Primăriei Baia Mare, la iniţiativa primarului Cătălin Cherecheş.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Am dorinţa de a şti foarte exact modul în care procedează autorităţile statului, respectiv instituţiile care verifică modul de funcţionare a acestor unităţi de alimentaţie publică, ritmul în care se verifică, intervalul la care se verifică aceste baruri, restaurante, cafenele ş.a.m.d şi mi-aş dori foarte mult, chiar dacă asta înseamnă uşor o birocraţie mai ridicată, ca până mâine (astăzi, n.r.) colegii mei de la Direcţia de Patrimoniu respectiv Serviciul Comercial să pună la punct împreună cu autorităţile statului, cu instituţiile publice de verificare şi de control să pună la dispoziţia Consiliului Local un regulament impecabil, aşa cum ne dorim noi, chiar mai riguros decât ne-am putea gândi noi astăzi cu privire la modul de autorizare şi funcţionare a unităţilor de alimentaţie publică. Este o chestiune limită, este o chestiune foarte gravă că s-au întâmplat tragedii, drame cum a fost cea de la Bucureşti. Cu toţii regretăm faptul că au avut de suferit oameni, că au murit oameni, dar foarte important este şi faptul că legea este cu foarte mari vulnerabilităţi”.
Mai mult, începând de astăzi, echipe mixte formate din reprezentanţi ai Primăriei Baia Mare şi cei ai instituţiilor publice cu atribuţii de verificare şi control vor demara o serie de controale la toate unităţile publice ale municipiului Baia Mare. Localurile unde vor fi constatate abateri vor rămâne cel mai probabil fără aviz de funcţionare. Decizia de a elabora un nou regulament local cu privire la modul de autorizare şi funcţionare a unităţilor de alimentaţie publică a fost făcută publică în cadrul unei conferinţe de presă organizată de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Înainte de întâlnirea cu presa, aspectele riguroase care s-au propus pentru a fi cuprinse în noul act au fost dezbătute cu reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, regulamentul local cu privire la modul de autorizare şi funcţionare a unităţilor de alimentaţie publică va fi elaborat de către reprezentanţii Direcţiei de Patrimoniu şi Serviciului Comercial din cadrul Primăriei Baia Mare, în colaborare cu instituţiile publice care au atribuţii de verificare şi control.
Reguli stricte impuse în Baia Mare pentru protejarea cetăţenilor
Regulamentul local care va fi supus aprobării Consiliului Local va fi unul riguros tocmai pentru a evita orice risc de a se produce o tragedie precum cea din clubul bucureştean Colectiv. „Va trebui, în primul rând, atunci când se depun documentaţiile de autorizare, să nu existe doar un certificat constatator, respectiv declaraţie pe proprie răspundere, ci va trebui ca cel care vine să solicite autorizarea pentru un bar, pentru un restaurant, pentru o discotecă sau club să aibă tot ceea ce înseamnă avize sau acorduri de la ISU respectiv pompieri, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar-Veterinară, Protecţia Consumatorului, contract cu o firmă de pază pentru cei care au program peste ora 22:00, dar să ne şi depună dosarul atunci când se schimbă firma de pază. Să aibă un interval de maxim 3-5 zile şi să ne anunţe care este noua firmă de pază şi protecţie care operează acolo. Apoi va trebui să aibă avize sau acorduri de la furnizorul de apă şi canalizare, gaz şi energie electrică. Aici vorbim şi de verificarea unor reţele. Atunci când ai avizul sau acordul pentru apă, gaz sau electricitate, verifici şi reţelele respective. Bineînţeles că vor trebui să aibă un contract cu o firmă care să verifice toată instalaţia de stingere a incendiilor. Sunt firme agreate, abilitate să facă acest lucru şi fiecare unitate de alimentaţie publică trebuie să aibă un astfel de contract. Aşadar, vom încerca la nivel local să dăm un exemplu pentru întreaga ţară şi să facem nişte reguli locale”, a spus Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.
Odată ce noul regulament local va fi aprobat, reprezentanţii unităţilor de alimentaţie publică vor avea la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi reautoriza activitatea desfăşurată. Pentru a evita aglomeraţia sau a crea vreun disconfort pentru agenţii economici, Administraţia Publică Locală va suplimenta numărul personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Serviciului Comercial. Mai mult, noul regulament local va stipula şi orele de funcţionare a localurilor care au program de funcţionare după ora 22:00. Acestea vor putea funcţiona dacă au acordul vecinilor pentru acest demers.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Am dorit să facem aceşti paşi pentru că, trecând peste toată această tragedie întâmplată la Bucureşti, datoria noastră este să acţionăm şi să dăm un exemplu. Am văzut că la nivel naţional parlamentarii stau, politicenii stau. Îşi pun pe facebook tot felul de lucruri şi nu iau măsuri. E foarte normal să îşi exprime gândurile, dar gândurile principale trebuie să fie spre legislaţie, spre reglementare, spre o mai bună funcţionare, spre crearea unui cadru legal cât mai clar pentru a putea să funcţioneze aceşti operatori de servicii de alimentaţie publică, să îşi desfăşoare activitatea într-un mod cât mai în folosul consumatorilor şi pentru a oferi condiţii cât mai bune. Vreau să vă spun că la nivelul municipiului Baia Mare sunt şi plusuri şi minusuri, dar toate chestiunile sunt legate de o reglementare mult prea neclară din perspectiva legilor pe care ni le oferă de la nivel naţional Parlamentul României sau Guvernul. Cred că a venit momentul ca la nivel local să ne facem nişte reglementări care să ne facă pe noi liniştiţi că nu se întâmplă nimic, că suntem siguri că orice loc din acest oraş este sigur şi atât patronii cât şi clienţii pot să fie într-o relaţie pozitivă şi să nu se întâmple niciun fel de tragedie”.