Începe reabilitarea Drumului Nordului

0
787
Sorin Seteanu şi Gabriel Zetea

La Consiliul Judeţean Maramureş ieri, 15 ianuarie, s-a semnat contractul de execuţie pentru reabilitarea Drumului Nordului. De proiectarea şi execuţia lucrărilor se va ocupa Implenia Baugesellschaft, o firmă austriacă cu acţionariat elveţian. Cuantumul investiţiei este de circa 40 milioane de euro, finanţare câştigată prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest. Drumul Nordului include 73 km lungime şi este împărţit în două loturi.

Drumul Nordului porneşte de pe DJ108D, sectorul aflat la limita judeţului Sălaj şi continuă cu Ariniş, Gârdani, Fărcaşa, Sârbi, Ardusat, Colţirea, Hideaga până la limita cu judeţul Satu Mare. Cel de-al doilea lot include traseul din Şomcuta Mare spre Coaş, Copalnic Mănăştur, Vad, Lăschia, Făureşti şi Şurdeşti. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 221 milioane lei, inclusiv TVA aferent. Şeful administraţiei maramureşene, Gabriel Zetea, a precizat că există un termen de 6 luni pentru proiectare şi 2 ani pentru execuţie, astfel încât investiţia ar urma să fie finalizată la 30 noiembrie 2021.
“Suntem într-un moment important din ultimii ani în judeţul Maramureş, semnarea unui contract de proiectare şi execuţie. Unul din cele mai importante proiecte ale judeţului Maramureş, reabilitarea Drumului Nordului a fost un obiectiv important al nostru. Vorbim de cel mai mare contract financiar care va fi derulat în Maramureş. Drumul Nordului reprezintă doar unul din obiectivele prioritare ale judeţului, ale Consiliului Judeţean Maramureş, asumat acum 2 ani şi jumătate de plenul CJ. Am obţinut banii cu o cofinanţare mică din CJ. Am reuşit cu multe dificultăţi să încheiem procedura de licitaţie. Au existat două contestaţii pentru fiecare din cele două loturi. Contestaţiile au fost respinse. Azi, Consiliul Judeţean poate semna contractele de execuţie ale lucrărilor”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.
De execuţia lucrărilor se va ocupa firma Implenia Baugesellschaft care a dat asigurări că va respecta contractul. “Suntem în România din 2007. Avem nenumărate lucrări de infrastructură executate în România: podul de la Giurgeni, de la Agigea. Ne-am onorat contractul cu închiderea gropilor de gunoi în judeţ. Suntem onoraţi că am fost selectaţi pentru această lucrare şi să fiţi convinşi că nu vom rata această ocazie de a vă demonstra că suntem capabili să ducem la capăt acest proiect”, a spus Sorin Seteanu, director tehnic în cadrul firmei de execuţie.
În cadrul proiectului pe lângă reabilitarea drumului se vor construi şi respectiv se vor moderniza 49 de alveole şi staţii pentru transport public, dispuse pe întreg traseul reabilitat până la finalizarea investiţiei. De asemenea, se vor construi şi moderniza trotuarele, inclusiv 82 de indicatoare rutiere de semnalistică luminoasă verticală pentru treceri de pietoni cu celule fotovoltaice. Conform managerului de proiect, Vasile Şpan, în total vor fi modernizate sau realizate trotuare pe o suprafaţă de 10.905 mp, vor fi construite sau modernizate 49 de staţii transport public şi alveole, vor fi amenajate 5.692 metri liniari de parapete de protecţie şi 18.396 benzi rezonatoare.
Oficialii CJ au arătat că vor cere rigurozitate de la constructor şi spun că vor monitoriza lucrările. “Voi fi prezent săptămânal în teren pentru a vedea cum decurg lucrările”, a punctat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, George Moldovan.

Doar 56 de km de drum reabilitaţi în ultimii 27 de ani în Maramureş

Conducerea CJ a arătat că acesta e unul din proiectele importante ale judeţului, asta cu atît mai mult cu cât în ultimii 27 de ani la nivelul judeţului s-a investit prea puţin în infrastructură. “Judeţul Maramureş are o reţea de aproape 800 de km de drumuri judeţene, dar în 27 de existenţă ai CJ Maramureş nu am reuşţit să reabilităm decât 56 de km de drum judeţean, drumul Baia Sprie-Bârsana. E prea puţin în comparaţie cu nevoile de dezvoltare ale judeţului Maramureş”, a conchis Gabriel Zetea.
Şeful administraţiei ma­ramureşene a mai arătat că din acest an se are în vedere reabilitarea a circa 200 de km de drumuri judeţene. “La nivelul Guvernului României a fost aprobat Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Am reuşit să avem 4 tronsoane de drum judeţean importante pentru care am semnat contractul de finanţare. Sunt finanţări de aproape 100 milioane euro, contracte semnate, fonduri naţionale şi europene şi aproape 200 km de drumuri judeţene care vor fi reabilitaţi începând cu acest an. În etapa 1 PNDL figurează drumul judeţean care face legătura între Şomcuta Mare, Mireşu Mare, aproape de podul de la Ulmeni. A fost semnat contractul de finanţare şi la finele anului trecut a fost semnat şi contractul de execuţie. Mai vorbim de DJ care face legătura între Dămăcuşeni-Târgu Lăpuş-Coroieni-judeţul Sălaj, aici a fost semnat contractul de finanţare. Aici au existat contestaţii. Şi sper ca în maximum două săptămâni vom semna contractul de execuţie. În etapa a II-a avem cuprinse la finanţare drumurile de pe Valea Izei-Valea Ruscovei, sunt în derulare licitaţiile, iar deschiderea ofertelor va avea loc la începutul lunii viitoare”, a mai declarat şeful administraţiei maramureşene.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.