Duminică, 23 decembrie 2018, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Nașterea Domnului” din Baia Mare, cu ocazia hramului, paroh Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar eparhial administrativ.
Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc și starețul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic și misionar, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu bisericesc și pictură sacră, Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar eparhial administrativ, paroh, Pr. Vasile Dodea, ctitorul bisericii, pensionar, Pr. Sorin Donca și Pr. Nicolae Tira, slujitori ai acestui Sfânt Altar.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Prof. Gabriela Ion, iar la priceasnă au colindat fetele din Grupul ASCOR, condus de Maria Chertiție, președintă.
Printre credincioși s-au aflat deputatul Octavian Petric, membru în Adunarea Națională Bisericească, Conf. Univ. Dr. Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere, prim-epitrop al bisericii, deputat Adrian Todoran, senatoarea Severica Covaciu, chestor de poliție Liviu Ioan Tăut și alții.
Cuvântul de învățătură
În cuprinzătorul cuvânt de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a explicat credincioșilor pericopa evanghelică a genealogiei Mântuitorului.
„Faptul că Sfinții Părinți au rânduit să se citească genealogia Mântuitorului nu este întâmplător, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. În prima parte ni se vorbește despre originea pământească a Mântuitorului, despre strămoșii Mântuitorului, despre protopărinții pe care i-a avut și ea este descendentă. De la Avram la David, la Iosif, logodnicul Mariei, din care S-a Născut Iisus, care Se cheamă Hristos. Adică Iisus a fost numele de Botez, iar Hristos însemnează Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul lumii.”
„A fost nevoie de această înșiruire, a mai spus Preasfinșitul Părinte Episcop Iustin, pentru că Sfântul Evanghelist Matei, scriind Evanghelia sa către creștinii proveniți dintre iudei, a vrut să arate că Mântuitorul are origini nobiliare, că este Cel făgăduit și că este o împlinire a profețiilor, că nu este o simplă întâmplare și că Iisus nu este un accident, o persoană, un fiu născut întâmplător într-o familie. Toate acestea Dumnezeu le-a pregătit, pentru că le-a promis, începând cu Adam și Eva, prima pereche de oameni, care au fost zidiți după chipul lui Dumnezeu, când i-a alungat din Rai le-a promis răscumpărător și apoi la toți patriarhii și drepții din Vechiul Testament. În cele din urmă, profeții au profețit, stabilind chiar cu exactitate și timpul când urma să Se Nască Hristos.”
Diplome de vrednicie
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a înmânat diplome de vrednicie Consiliului Parohial, în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru implicarea în toate activitățile administrativ-gospodărești de la Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului”, Baia Mare, doamnei Prof. Ana Sfara, președinta Comitetului de Femei, pentru activitățile susținute în cadrul Comitetului de Femei și al taberelor de vară pentru elevi, deputatului Adrian Tudoran, în semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru contribuția adusă la ridicarea troiței din curtea bisericii „Nașterea Domnului”, deputatului Octavian Petric, în semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru sprijinul financiar la lucrările de încălzire centrală de la biserica „Nașterea Domnului”, ing. Vasile Dulf, șeful Ocolului Silvic Ulmeni, în semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru donarea lemnului de stejar pentru sculptarea troiței din curtea bisericii „Nașterea Domnului”, Prof. Ioan Muntean, sculptor, directorul Școlii de Muzică și Arte Plastice din Sighetu Marmației, în semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru sculptarea în stil maramureșean autentic a troiței destinate Parohiei Ortodoxe Române „Nașterea Domnului”.
***
În încheiere, preotul paroh Dr. Vasile Augustin a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin pentru prezența de patru ani consecutiv la hramul acestei biserici, soborului, binefăcătorilor și credincioșilor pentru prezență și jertfelnicie, pentru atașamentul și evlavia ce o au față de acest sfânt locaș de închinare.
Biserica, a doua ca mărime din Baia Mare, după Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, a fost construită între anii 1990-2010, și a fost târnosită în 28 august 2012 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian și Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, pe atunci Arhiereu-Vicar.
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”