Luni, 12 noiembrie, zi frumoasă de toamnă, dar și cu multe emoții pentru bobocii Liceului Teoretic „George Pop de Băsești” din Vișeu de Sus, care au trăit un moment de neuitat pentru viața de licean. Începând cu ora 14.00, Balul s-a desfășurat, ca și anul trecut, la Pensiunea „Nagy”. Cu multă plăcere primesc invitația dnei prof. Ana Andreica, directorul liceului, de a participa la acest eveniment unde, de fiecare dată, găsesc o atmosferă de familie, o relație afectivă între elevi, dar și între elevi și cadrele didactice.
Spectacolul a fost deschis de profesoara Ana Andreica, directoarea liceului, ce evocă numele unei mari personalități – George Pop de Băsești – care a avut un rol foarte important în cadrul realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Domnia sa a spus: „Dacă atunci, în 1918, a avut un rol important în realizarea Marii Uniri, acum, prin numele și prestația lui, are marele merit de a ne uni, pe noi, mica familie a liceului ce-i poartă numele, cu intenția ca, prin activitatea de astăzi, să-i cinstim memoria având drept repere calitățile sale. Se împlinesc anul acesta 15 ani de când un gând și o dorință a unor oameni hotărâți și inspirați, soții Pușcaș Aurora și Lucian, s-a materializat și, prin aportul nostru, al echipei manageriale și al cadrelor didactice, s-a concretizat în formarea unor caractere ce s-au dovedit în timp a fi reper și pentru alte generații. Inspirați de râvna și dragostea pentru neam și țară și de prețuirea pentru cultura poporului român pe care a arătat-o acest Tribun, încercăm și noi, prin generațiile de elevi pe care le avem să scoatem în evidență și alte personalități care, prin viața și activitatea lor, ne fac mândri că suntem români.”
Dar să înceapă Balul. Își fac apariția pe scenă cei 14 boboci: Chindriș Fabian, Braicu Ștefan, Sauca Adrian, Cozman Petrișor, Pop Cătălin, Popovici Petru, Godenca Alina, Bilici Parasca, Hapca Bianca, Ciliciuc Mădălina, Mâț Diana și Țicală Cătălina. Fiecare se prezintă succint, dar nu oricum, ci în versuri, fiind o clasă de filologie (diriginte prof. Șimon Aurel). Încet, încet se derulează și celelalte probe: scenete, dans pe mai multe genuri de muzică, dansuri populare, cea mai interesantă a constat în extragerea unui bilet pe care erau scrise patru cuvinte. Fata trebuia să alcătuiască o scurtă declarație de război, iar băiatul, cu aceleași cuvinte, o declarație de dragoste, pace. Prezentatorii, elevii Languris Theodora și Andreca Gabriel, invită concurenții pe scenă unde urmează premierea. Juriul, format din: dr. Anuța Pop – director al Centrului Cultural-Social, președinte, prof. Andreica Cristian – directorul Școlii Gimnaziale nr. 7 și profesor de istorie la Liceul Teoretic „George Pop de Băsești” Vișeu de Sus, prof. Ioana Tomoiagă și Maria Năsui, Adriana Grad – reprezentanta elevilor, deliberează și anunță câștigătorii: MISS și MISTER BOBOBOC 2018 – Țicală Cătălina și Chindriș Fabian. Toți participanții au fost premiați cu diplome și dulciuri.
Tot cu această ocazie s-a acordat o diplomă – „Major în Anul Centenarului” – de către prof. Timiș Ioana, pentru eleva Uglea Mariana care a împlinit în această zi 18 ani.
Organizatorii au reușit să depășească faza de spectacol, creând un eveniment cultural dedicat marii sărbători ce se apropie.