Azi, 13 noiembrie 2018, la Mănăstirea “Breaza” din comuna Suciu de Sus, arhimandritul Gavriil Burzo va fi aniversat de două ori, preacuvioşia sa împlineşte vîrsta de 80 de ani şi 53 de ani de cînd a fost hirotonit ca preot.
A văzut lumina zilei la 13 noiembrie 1938, în această comună de sub Muntele Ţibleş. După clasele primare, a urmat cursurile Şcolii medii mixte din Tg. Lăpuş, echivalentă cu liceul. La absolvirea clasei a VIII-a, s-a transferat la Şcoala de cîntăreţi bisericeşti şi Seminarul teologic din Cluj-Napoca. Preotul din sat, părintele Florea Mureşanu, i-a făcut o recomandare către conducerea şcolii, pentru a intra în anul II, urmînd să dea examene la materiile strict religioase. În vara anului 1958, preotul din satul său a fost arestat – pe motiv că a construit în comună o mănăstire, fără aprobarea organelor comuniste. Gavriil Burzo a iniţiat un memoriu în favoarea preotului Mureşanu, semnat de 450 de credincioşi şi adresat Episcopului Teofil de la Cluj-Napoca, să intervină în apărarea lui Florea Mureşanu, dar în 1958 a fost arestat şi Gavriil Burzo, împreună cu bunicul său, Ioan Chindriş, şi cu cîrstnicul Gavriil Ciceu. La 17 aprilie 1959, a fost condamnat la 6 ani de închisoare şi dus de la penitenciarul Gherla în Deltă, la muncă forţată, la Colonia “Grădina”, unde a muncit zi lumină pînă în 1964, cînd a fost eliberat. A urmat cursurile anului V de Seminar la Cluj şi Institutul Teologic de grad universitar de la Sibiu. A fost hirotonit preot pentru parohia Dîrja din judeţul Cluj. După 3 ani şi 6 luni, a fost transferat la parohia Recea Cristur, judeţul Cluj, unde a păstorit timp de 18 ani, iar din 1987 a devenit preot paroh în comuna natală, Suciu de Sus.
După Revoluţia din 1989, cu ajutorul sătenilor, a construit o mănăstire la marginea satului, pe locul celei incendiate de comunişti, pe care o ridicase părintele Florea Mureşanu. La 1 martie 1998, a fost numit, la cerere, duhovnic în mănăstirea construită din iniţiativa sa. După 2001, la propunerea Înaltpreasfinţitului Justinian, a fost numit arhimandrit.
Părintele ne spune: „Am căutat să slujesc totdeauna corect şi plăcut, cu frică de Dumnezeu şi credinţă tare. Tot ce am realizat aici s-a datorat dragostei pentru Sfînta Biserică şi pentru credincioşii ei”.
La ceas de sărbătoare, îl rugăm pe Mîntuitorul Hristos să-i dea părintelui Gavriil Burzo binecuvîntările Sale, pentru ca şi de acum înainte, cu smerenie şi dăruire, să slujească în sfânta Mănăstire “Breaza”, spre mîntuirea credincioşilor. La mulţi ani!