Sîmbătă şi duminică, 24-25 octombrie 2015, în Cicîrlău, cu oameni iubitori de muzică populară, a avut loc Festivalul-concurs naţional de folclor „Nicolae Sabău Alină-te dor, alină”. La ediţia 24, Nicolae Sabău a reuşit din nou să ne convingă că Festivalul “Alină-te dor, alină” este unic datorită premiilor acordate, dar şi datorită calităţii excepţionale a concurenţilor, atraşi de Cicîrlău şi de numele Nicolae Sabău. Programul celor două zile a fost bogat. Au venit la Cicîrlău mulţi solişti vocali şi instrumentişti tineri şi talentaţi, unul mai bun decît celălalt, purtînd costume tradiţionale, unele vechi de o sută de ani.
Sîmbătă, 24 octombrie, timp de 6 ore, pe scena Căminului cultural „Nicolae Sabău” (este de apreciat faptul că primarul Vasile Zete şi consilierii locali au dat căminului cultural numele Nicolae Sabău!), gătit de sărbătoare, reabilitat cu fonduri europene, s-au perindat cei 40 de concurenţi, care au interpretat cîte două melodii fiecare, o baladă sau un cîntec doinit, fără acompaniament, şi o un cîntec ritmat, de joc, cu acompaniament orchestral, asigurat de către un grup instrumental din cadrul Ansamblului folcloric „Cununiţa” din Satu-Mare. Organizarea i-a revenit maestrului Nicolae Sabău, în colaborare cu Asociaţia comunelor din România, cu Centrele Judeţene pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş şi Satu Mare, Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria şi Consiliul Local Cicîrlău.
Mariana Chiorean, din Baia Mare, om de televiziune, a prezentat tot ce s-a întîmplat în festival. După un cuvînt de bun-venit adresat tuturor invitaţilor, a fost prezentat juriul: prof dr. Elise Stan, etnomuzicolog, realizator de emisiuni folclorice la TVR România, preşedinta juriului; Angela Buciu, interpret de folclor, profesoară de canto popular; Leontina Dorca, interpret şi coregraf, directoarea Ansamblului folcloric „Cununiţa” din Satu Mare; Adriana Irimieş, realizatoare de emisiuni de folclor la TV Cluj-Napoca; Minodora Luca, primar în localitatea Băişoara, judeţul Cluj; Călin Pop, redactor muzical la Radio Cluj; şi prof. dr. Pamfil Bilţiu.
Pe scenă a urcat apoi, zîmbitor ca de obicei, maestru Nicolae Sabău, care pe fondul cîntecului „Alină-te dor, alină”, care a dat titlul Festivalului de la Cicîrlău, a spus: „Plecînd cu dorul în lume, am adunat pentru sufletul oamenilor tot ce s-a cîntat despre viaţa lor de ţărani, iar noi, care moştenim darul de a cînta, am reuşit să le păstrăm şi să le adunăm în culegeri. Mama mea de multe ori cînta pentru noi cei nouă copii ai ei, care o duceam foarte greu. Cînta o doină care zicea aşa: „Eu mă duc, codrul rămîne, / Plînge frunza după mine / Că n-am făcut niciun bine. / După mine nu plîngă nime, / Că n-am făcut niciun bine, / Iar dac-am făcut vreun rău / Îl voi trage singur eu, / Tăt aici la Cicîrlău”. Aici, la Cicîrlău, unde am văzut lumina zilei, unde am învăţat să spun cuvintele “mamă” şi “tată”, iar cînd de pe cer va mai cădea o stea, mă voi contopi pe vecie cu ţara mea şi Cicîrlăul meu”.
Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, a spus: „Vreau să precizez că Asociaţia Comunelor din România a preluat numele distinsului Nicolae Sabău şi acordăm premii anuale primarilor şi comunelor care îşi desfăşoară activitatea în acest sens cultural şi au rezultate. Mă simt mîndru că pot fi lîngă dumneavoastră (n.r. Nicolae Sabău) şi pentru asta vă mulţumesc!”
Duminică, 25 octombrie, la Monumentul Eroilor din Cicîrlău, cu prilejul Zilei Armatei Române, au fost depuse coroane şi jerbe de flori. Apoi, pe scena în are liber de lîngă Primărie, a avut loc premierea concurenţilor şi Gala laureaţilor. Au vorbit în faţa publicului numeros invitaţii de vază la eveniment, cărora li s-au înmînat diplome de recunoştinţă pentru colaborarea la acest festival.
Primarul Vasile Zete a spus: „Festivalul de folclor „Nicolae Sabău – Alină-te dor, alină” este un prilej excepţional de promovare a culturii noastre, fiind un vector de susţinere a tradiţiilor, cîntecelor şi a comunei Cicîrlău, în ţară şi în străinătate. Este o ediţie specială atît prin numărul de concurenţi, cît şi prin calitatea acestora. Vorbind despre proiectul de reabilitare, dotare şi modernizare a Căminului Cultural din Cicîrlău, îi mulţumesc conducerii Grupului de Acţiune Locală GAL Maramureş Vest, la care sîntem şi noi contribuabili şi membri ai acestui forum de promovare a proiectelor locale, de la care am obţinut o sumă consistentă, dar am contribuit şi noi, din bugetul local cu jumătate din suma pe care am primit-o de la acest Grup. Se cădea ca acest local de cultură să aibă o denumire şi am considerat oportun să îl numim NICOLAE SABĂU.
Prof. dr. Elise Stan, preşedinta juriului, a spus: „Salut localitatea Cicîrlău în dublă ipostază, aceea de preşedintă a juriului şi din cea de Cetăţean de Onoare al comunei Cicîrlău, titlu cu care m-a investit domnul primar Vasile Zete. Eu ştiu o vorbă veche pe care am învăţat-o de la mama mea, „Mulţumesc!”, şi am a vă mulţumi dumneavoastră şi Bunului Dumnezeu pentru foarte multe lucruri”.
Iată şi premiile decernate: MARELE PREMIU ŞI TROFEUL FESTIVALULUI „Măgăruşul Alin” a fost acordat tinerei ANDREEA GHIŢIU din Tg. Lăpuş – Rohia, o remarcabilă solistă de muzică populară, deosebit de talentată, dăruită cu har şi dar în interpretarea cîntecelor specifice zonei folclorice Lăpuş şi cea care a mai repurtat şi alte vreo 12 premii naţionale.
La secţiunea solişti instrumentişti, Premiul special pentru autenticitate i-a revenit lui Teodor Burzo din Suciu de Sus. Premiul I, Emanuel Silaghi din Satu Mare. Premiul II – Laurenţiu Chiorean din Ocna Mureş, judeţul Alba. Premiul III, Toroc Ionuţ din Satu Mare.
La secţiunea solişti vocali, s-au acordat următoarele premii: Premiul I – Silvia Timiş din Borşa – Maramureş şi Camelia Cherecheş din Zalău. Premiul II – Alexandra Gabriela Ardusătan din Groşi – Baia Mare şi Oana Venţel din Turda – Cluj. Premiul III – Vasile Denisa din Tăşnad – Satu Mare şi Bianca Cionca din Tarna Mare, zona Oaş.
Concurenţii care au obţinut premii, pe lîngă diplomă şi bani, au primit şi cîte un animal viu: purcel, iepure, raţă, găină sau cocoş, iar la Marele premiu a fost măgăruşul Alin. S-a mai acordat Premiul special „Nicolae Sabău”, lui Marius Vasile Marghita şi Narcisei Alexandra Bledea din Cicîrlău şi lui Gabriel Blaga din Homoroade, judeţul Satu Mare. Premiul special al Asociaţiei comunelor din România l-a primit Alexandra Miclăuş din Pomi, judeţul Satu Mare. Premiul special al Centrului judeţean al creaţiei populare – Gabriela Voichiţa Mărincaş din Someşu Rece, judeţul Cluj.
În spectacolul Gala laureaţilor, au cîntat mulţi solişti de muzică populară din judeţul nostru şi din ţară. În final, toţi participanţii la remarcabilul eveniment i-au cîntat lui Nicolae Sabău „LA MULŢI ANI!” pentru ziua sa de naştere, care va fi pe 7 decembrie.