Lecție de arheologie pentru copii

0
91

O vizită inedită la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost efectuată de către copiii din clasele gimnaziale ale școlii din Oarța de Sus. Pe lângă vizitarea expozițiilor muzeului, în cadrul programului educațional Muzeul Viu, copiii au putut atinge și analiza în detaliu diferite replici după diverse obiecte din ceramică, piese de armament, monede antice romane, piese de podoabă și accesorii vestimentare.
Tot cu această ocazie s-au ținut și o parte din activitățile clasei de patrimoniu constituită în cadrul proiectului cultural Comori din Țara Codrului. Astfel, în cadrul clasei de patrimoniu le-au fost prezentate elevilor diferite artefacte arheologice descoperite la Oarța de Sus în complexul de cult din epoca bronzului de pe „Ghiile Botii”, replici după monede din tezaurul de denari imperiali romani descoperit pe „Ograde”, au urmărit filmulețe în care era prezentat modul în care își făureau oamenii din acele timpuri uneltele din piatră sau vasele ceramice.
O activitate aparte a constituit-o vizitarea laboratorului de restaurare și conservare, precum și a depozitului de arheologie, unde copiii au avut posibilitatea de a intra în contact cu toate categoriile de specialiști care activează într-un muzeu, să își facă o ima­gine cât mai completă în ceea ce privește întreaga muncă de cercetare, conservare, valorificare și protejare a patrimoniului arheologic.
Copiii au putut urmări astfel întregul traseu pe care artefactele arheologice îl urmează de la descoperirea lor pe șantierele arheologice (ei vizitând o săpătură arheologică în cadrul Zilei Porților Deschise pe șantierul de pe Măgura) și până la expunerea lor în expozițiile muzeului, trecând prin complexul proces de prelucrare, restaurare și conservare în laboratorul și depozitul muzeului. La final, pentru a încerca cu propriile lor mâini meseria de restaurator, copiilor le-au fost date câteva cioburi provenind de la replici după cahle ceramice de sobă sparte pe care au trebuit să le restaureze chiar ei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.