Lumea de azi Îl alungă pe Hristos din ţinutul ei

0
108

Duminică, 21 octombrie 2018, când se citeşte pericopa evanghelică despre vindecarea demonizatului din ţinutul Gherghesenilor, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Fersig, Protopopiatul Chioar, a săvârşit Sfânta şi Dumneieasca Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în faţa unei mari mulţimi de credincioşi.

Târnosirea bisericii

Desfăşurată cu respectarea întocmai a rânduielii Bisericii Ortodoxe, târnosirea bisericii din Fersig, Protopopiatul Chioar, s-a făcut după 85 de ani de la încheierea construirii acesteia, după mai multe lucrări de refacere şi reabilitare, încât pare că acuma a fost construită.
Slujba de târnosire a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care, împreună cu credincioşii, a înconjurat şi uns cu Sfântul şi Marele Mir sfântul locaş de închinare, a aşezat în piciorul Sfintei Mese Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici şi Documentul de Sfinţire, semnat de toţi sacerdoţii prezenţi, în care este consemnat momentul târnosirii, iar în cele patru colţuri ale Sfintei Mese, care simbolizează Mormântul Mântuitorului, au fost puse icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti: Matei, Marcu, Luca şi Ioan, sculp­tate în granit, ca să dăinuie cât Sfânta Masă, construită şi ea din marmură. Sfânta Masă a fost spălată, în prealabil, cu agheasmă şi apă de trandafiri şi unsă cu Sfântul şi Marele Mir, cum cu Sfântul şi Marele Mir au fost unse pictura din biserică şi din Sfântul Altar, iconostasul şi proscomidiarul. A fost respectată întocmai şi rânduiala rugăciunilor de târnosire, când credincioşii şi preoţii s-au rugat împreună cu Episcopul în genunchi.
La slujba de târnosire biserica a primit hramul istoric, „Pogorârea Sfântului Duh”, şi i-a fost dăruit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi al doilea hram, cel al bisericii vechi de lemn, „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.
Cu ocazia evenimentului târnosirii a fost binecuvântată şi capela de cimitir a parohiei, edificată recent în cimitirul satului, precum şi noul lumânărar construit în curtea bisericii.

Scurt istoric

Biserica din Fersig a fost construită între anii 1929-1933, din cărămidă şi fundaţie din beton. Începând din anul 2008, cu binecuvântarea şi sub îndrumarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, s-au executat următoarele lucrări: refacerea acoperişului şi a jgheaburilor; refacerea exteriorului bisericii şi renovarea icoanelor celor doi Sfinţi Apostoli Petru şi Pavel în mozaic; garduri noi şi alee; geamuri termopan, cu tâmplărie din PVC; s-au recondiţionat mobilierul şi catapeteasma; s-a reamenajat Sfântul Altar şi Sfânta Masă; s-a parchetat biserica şi s-a pus mochetă în Sfântul Altar. Toate aceste lucrări au fost executate sub îndrumarea şi conducerea preotului pa­roh Gheorghe Vasile Draghiş, sprijinit cu jertfă şi dăruire de către membrii Consiliului Parohial, epitrop fiind Ioan Onea. Toate cheltuielile au fost suportate de dreptcredincioşii Parohiei Fersig, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Local şi Primăria Satulung, alături de alţi binefăcători.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pe o scenă amplasată în curtea bisericii, în fruntea unui sobor de peste 25 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, Pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern, Pr. Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, Pr. Ciprian Coza, secretar protopopesc, preoţi invitaţi din parohiile vecine, din protopopiat şi din Baia Mare.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
În curtea bisericii şi în biserică s-au aflat, pe lângă creştinii satului, fii ai satului veniţi de pe unde s-au resfirat în judeţ şi în ţară, oameni de cultură, personalităţi culturale şi ştiinţifice care îşi au sau nu originea aici. Între ei, ca invitaţi, Conf. Univ. Dr. Mircea Farcaş, decanul Facultăţii de Filologie al Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, Prof. Ioan Bob.

Cuvântul de învăţătură

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a referit la pericopa evanghelică a duminicii, a vindecării de­monizatului din ţinutul Gherghesenilor, în care a vorbit credincioşilor în ce context al propovăduirii Mântuitorului s-a petrecut această minune, ce s-a întâmplat după aceea şi ce învăţăminte trebuie să tragem din această pericopă evanghelică soldată cu alungarea lui Iisus Hristos din acest ţinut, cu trimitere în contemporaneitate:
„Să reţinem şi să ne înfricoşăm de lumea aceea în care trăia demonizatul şi de ţinutul acela care era demonizat întreg şi să ne înfricoşăm de direcţia pe care o ia lumea astăzi, înspre ce se îndreaptă lumea civilizată. Lumea noastră civilizată, la bază profund creştină. Ce face lumea de astăzi? Îl alungă pe Hristos din ţinutul ei. Din locul unde trăieşte. Din locul unde Hristos a adus binecuvântare, slavă şi glorie, Europa noastră creştină. Acest lucru se întâmplă astăzi ce s-a întâmplat în ţinutul Gherghesenilor. Lu­mea Îl alungă pe Hristos din ea. De ce? Pentru că vrea să externalizeze păcatul şi desfrâul. Păcatul poate să iasă în piaţa publică şi oamenii nu mai au ruşine, dar Biserica să se retragă, nu are ce căuta acolo. Deranjează numele lui Hristos. Preotul, Biserica, Crucea deranjează societatea. Să ne cutremurăm de ce ne aşteaptă, pentru că lumea se sinucide dacă Îl respinge pe Hristos şi-L alungă dintr-însa”, a fost concluzia Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin.

Distincţii

În semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii cu hramurile „Po­gorârea Sfântului Duh” şi „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Fersig, Protopopiatul Chioar, preotul paroh Gheorghe Draghiş a fost hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.
Primarului Bujorel Mu­reşan i-a fost înmânată Gramata Episcopală, iar diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial, Comitetul Parohial şi binefăcătorii: Nicolae Bud, Mircea Coza, Ioan Onea, Gheorghe Bo­dea, Ioan Partene, Georgel Onea, Mircea Remeţan, Dan Bîrle, Tămaş Coteţ, Mircea Dragoş, Vasile Vălean, Gheorghe Ionuţ, Mădălin Lupan, Costinel Vanţa, Augustin Tînc, Dana Tarcea, Ioan Onea, Florentin Han, Nelu Dumitraş, Delia Onea, Vasile Onea, Dorel Filip, Nelu Remeţan, Adrian Io­nuţ şi Eugen Remeţan.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar o icoană a hramului bisericii – Pogorârea Sfântului Duh.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.