„Un mediu curat – o viaţă sănătoasă” a fost deviza de sîmbătă, 15 septembrie 2018, de Ziua Mondială a Curăţeniei. La Tg. Lăpuş şi-n împrejurimi, s-au desfăşurat acţiuni de ecologizare generală, pentru a îndepărta gunoaiele de pe arealele naturale identificate.
Şandor Korosfoy de la Serviciul de salubritate din Tg. Lăpuş ne-a spus: “Acţiunea de astăzi face parte din proiectul „Let’s Do It, Romania”, care se referă la o zi de curăţenie generală la nivel mondial, cu participarea a 150 de ţări. Acţiunea are mai mult un scop educativ şi de conştientizare a cetăţenilor, printr-o mobilizare largă, legat de necesitatea gestionării mai corecte a deşeurilor. La noi în Tg. Lăpuş s-au constitui 6 grupe de lucru care au acţionat pe: artere, drumurile principale care ies din Tg. Lăpuş între Baia Mare şi Dej, ieşirile dinspre satele Rohia, Rogoz, Dămăcuşeni, albia rîului Lăpuş şi oraşul Tg. Lăpuş”.
În curtea Primăriei oraşului, au fost prezente cadre didactice şi elevi voluntari din clasele V-XII de la Liceul Teoretic „Petru Rareş”, pregătiţi cu mănuşi şi saci pentru acţiunea de curăţenie şi ecologizare. S-a depus o muncă voluntară, din dorinţa de a avea un oraş mai curat, dar şi de a primi o notă de zece la geografie. O echipă, cu prof. dr. Valeria Bilţ, a lucrat în afara oraşului, pe drumul naţional DN-13 B şi în preajma Muzeului Florean. O grupă de 15 elevi, cu prof. Saveta Hereş, Florina Ciupe şi Anamaria Boga, a acţionat pe Valea şi Lacul Lighet, la 2 km de de oraşul Tg. Lăpuş. Sacii primiţi au fost insuficienţi pentru a aduna întreaga cantitate de gunoaie lăsate de persoane iresponsabile!
Prin prietenie, devotament şi veselie, elevii s-au bucurat de o sîmbătă minunată în natură, lăsînd în urma lor un mediu mai curat, arătîndu-şi astfel iubirea faţă de natură.