O familie de artişti din Satu Mare a adus în faţa publicului băimărean o îmbinare între arta figurativă, grafică şi sculpturi din plasă şi sârmă. E o viziune nouă, modernă care îi provoacă pe iubitorii de artă să zăbovească mai mult în faţa lucrărilor pentru a descoperi povestea, trăirea sau frământarea artiştilor expozanţi. Vernisajul expoziţiei a avut loc la Galeria de Artă din Baia Mare.
O colaborare permanentă există între artiştii din Baia Mare şi cei din judeţul vecin, Satu Mare. După vizita artiştilor băimăreni pe simezele sătmărene, o familie de artişti din Satu Mare, Cristina şi Aurelian Busuioc, a decis să aducă arta lor şi pe meleagurile din apropiere. Aşa s-a născut expoziţia Memo. “E o expoziţie interesantă, frumoasă, de ţinută care face cinste acestei Galerii de Artă”, a punctat artistul plastic, Ioan Anghel Negrean.
Cele două modalităţi de exprimare (mixed media) şi (instalaţie) creează un univers comun. “Domnul Busuioc a fost martor la primii ani ai mei de dăscălie când am fost profesor la Turnu Severin. Mai târziu, soţia sa a fost studentă în Baia Mare şi ne-am reîntâlnit. Sunt două universuri care se leagă foarte mult. Sculpturile prezintă o viziune nouă asupra spaţiului pornind de la mitul androgin. Dimensiunea mitică e punctată de opera colegei de viaţă şi colegei de concept”, a declarat artistul plastic, Bertalan Kovacs.
Deşi de obicei artiştii preferă să lase lucrările să vorbească, Aurelian şi Cristina Busuioc au preferat să rostească puţine cuvinte despre ceea ce au vrut să exprime în mod artistic. Astfel, Aurelian Busuioc a afirmat ca a dorit să experimenteze “o tehnică nouă cu plasă şi sârmă. Este un fel de continuare a legendei androginului. Unii îşi caută perechea, alţii au găsit-o, unii au renunţat”. Pe de altă parte, Cristina Busuioc a explicat că “sunt lucrări fie realizate proaspăt, fie lucrări mai vechi. Acum le vedem cu alţi ochi. Vin să facă o poveste. Este de fapt o memorare a anului 2018. Sunt trăirile, transformările, momentele pe care le-am trăit, care cumva se oglindesc în lucrări”. Expoziţia poate fi admirată până în data de 17 septembrie la Galeria de Artă de pe b-dul Bucureşti nr. 6, între orele 10 şi 18.