Manuscris unionist din Apşa de Mijloc (Ucraina), predat Muzeului Unirii din Alba Iulia

0
420

În urmă cu o săptămână, prin intermediul Asociaţiei Culturale „Boema OJT” Baia Mare, Muzeul Unirii din Alba Iulia şi-a îmbogăţit fondul documentar cu un manuscris de valoare, legat de Marea Unire. Manuscrisul vine din Apşa de Mijloc şi a aparţinut lui Mihai Dan, delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia şi ales în primul Parlament al României Mari. Adică un român care a votat primele legi din România Mare. Este vorba de un jurnal ce se referă la perioada Marii Unirii şi care a fost donat de familia autorului şi predat muzeului din Alba Iulia de către Dina Marina, urmaşa lui Mihai Dan. Predarea a făcut parte dintr-un proiect iniţiat de Asociaţia Boema OJT Baia Mare, proiect ce s-a bucurat de sprijinul finaciar al Consiliului Judeţean Maramureş. Astfel, o delegaţie de intelectuali din Maramureşul din dreapta Tisei a refăcut în mod simbolic drumul până la – şi de la – Alba Iulia. E vorba de Dina Marina şi Viorica Şiman (profesoare în Apşa de Mijloc), Elena Şovac (directoare a şcolii din Apşa de Mijloc), Ana Dan (preşedinta „Euroclub” Apşa de Mijloc) şi Adriana Pop (directoarea Liceului „Mihai Eminescu” din Slatina, liceu care tocmai a fost decorat de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria E – „Patrimoniul cultural naţional”). Delegaţia a fost însoţită de Mihai Cozma, preşedintele asociaţiei băimărene şi organizatorul deplasării.
La Alba Iulia, maramureşenii au vizitat Catedrala Unirii şi Cetatea Alba Iulia şi au asistat la schimbarea de gardă. Au fost conduşi de ghidul Ionuţ Oprea, care le-a povestit cum catedrala încoronării a fost gândită să fie un simplu baldachin, apoi o bisericuţă, pentru a se ajunge la impozantul edificiu construit în timp record: 16 luni. Vizita la Muzeul Unirii a fost încununată de ceremonialul prin care Dina Marina a predat manuscrisul custodelui Muzeului, Alexandru Ştirban. După două zile, „unioniştii” au făcut drumul de întoarcere spre casă.
Prin acest gest, românii din dreapta Tisei speră să convingă autorităţile române că au dreptul să obţină cetăţenia română, câtă vreme înaintaţii lor au participat la Marea Unire, au făcut parte din România Mare şi au votat primele legi ale acesteia.
Informaţii primite de la Mihai COZMA, preşedintete Asociaţiei Culturale „Boema OJT” Baia Mare. (G.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.