Pensii comunitare: Casa de Pensii Maramureş devine pol de competenţă

0
449

Cetăţenii români care lucrează legal, au rezidenţă într-o altă ţară membră UE decât România şi beneficiază de asigurări sociale acolo, vor depune cererea de pensie la instituţia cu atribuţii în domeniu din ţară de reşedinţă. Această instituţie va transmite cererea, însoţită de documentaţia necesară, la Casa de Pensii desemnată pol de competenţă, şi nu la Casa de Pensii pe a cărei rază teritorială a locuit persoana în România.
De la 1 septembrie 2018, Casa Judeţeană de Pensii Maramureş va fi numită pol de competenţă pentru soluţionarea cererilor de pensie ale cetăţenilor români (indiferent de locul de şedere iniţial în România) care au rezidenţă şi lucrează în următoarele ţări: Spania – Comunitatea Andaluzia (Almeria, Cadiz, Cordoba, Granada, Helva, Jam, Malaga, Sevilia); Germania – literele U şi W, de începere a numelui persoanei.
Potrivit noului ordin, care intră în vigoare de luna viitoare, „persoanele nu trebuie să vină în ţară ca să depună cererea, pentru că în baza Regulamentului UE, instituţiile din fiecare ţară comunică direct, între ele, şi ulterior, transmit şi persoanei decizia de admitere sau de respingere a cererii”.
„Se pot adresa direct Casei Judeţene de Pensii Maramureş doar persoanele cu domiciliul în Maramureş şi care au revenit definitiv în ţară, deoarece acestea nu mai beneficiază de asigurări sociale în ţările în care au avut rezidenţă, ci în România. De asemenea, aceste persoane vor trebui să completeze, sub sancţiunea Codului Penal, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că domiciliază în România”, ne spune Lucia POP, director executiv.
Casa Judeţeană de Pensii Maramureş gestionează 6.042 de dosare comunitare. Solicitările vin din Germania (29,66%), Ungaria (18,16%), Italia (16,87%), Spania (16,25%) şi Austria (8,29%). Ponderea cererilor înregistrate în baza Acordului administrativ între România şi statul Israel este de 2,75%.
Noile prevederi sunt incluse în Ordinul Preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice nr. 1887/2018 privind aplicarea dispoziţiilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, privind coordonarea sistemelor de securitate socială, respectiv a dispoziţiilor Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului, privind procedura de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004, precum şi a prevederilor acordurilor bilaterale la care România este parte. Ordinul intră în vigoare de la 1 septembrie 2018.
(I.S.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.