• Administraţia Publicã Localã a mai trecut o unitate de învãţãmânt pe lista obiectivelor reabilitate
Reabilitată şi modernizată pe modelul Creşei nr. 3, Creşa nr. 5 din cartierul Sãsar din Baia Mare a fost inauguratã ieri, 15 octombrie 2015. Aceastã unitate este una dintre cele mai moderne din România, fiind un nou exemplu al interesului deosebit pe care Administraţia Publicã Localã îl acordã învãţãmântului bãimãrean de câţiva ani. Clãdirea în care funcţioneazã creşa are 48 de ani şi nu a fost reabilitată niciodatã în cele aproape cinci decenii de existenţã. La inaugurare a fost prezent primarul municipiului Baia Mare, Cãtãlin Cherecheş, iar printre invitaţi s-au numãrat şi zâne bune, care au împãrţit baloane colorate micuţilor prezenţi.
Reabilitarea Creşei nr. 5 a prevãzut lucrãri de îmbunãtãţire a izolaţiei termice prin termoizolarea exterioarã a pereţilor cu vatã mineralã bazalticã, înlocuirea tâmplãriei existente cu tâmplãrie din aluminiu, dar şi schimbarea tuturor reţelelor de electricitate şi încãlzire. Bucãtãria a fost placatã cu o faianţã specialã, iar pardoselile sunt din gresie ceramicã, respectiv linoleum natural în sãlile de grupã şi dormitoare şi covor PVC pentru spaţiile comune. Creşa este conectatã la un sistem video integrat, astfel încât pãrinţii sã îşi poatã urmãri micuţii de acasã, printr-o simplã conectare la internet. Creşa nr. 5 oferã cele mai bune şi mai moderne condiţii de desfãşurare a actului educaţional pentru aproximativ 140 de micuţi din cartierul Sãsar.
Cãtãlin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Am venit sã facem primii paşi împreunã la Creşa nr. 5. Mi-am dorit foarte mult ca, într-un cartier care e uşor îmbãtrânit, sã dãm un impuls celor tineri sã se mute aici şi sã aibã toate facilitãţile pentru copiii lor. Îmi doresc ca fiecare unitate de învãţãmânt din Baia Mare sã aibã toate condiţiile necesare. Sunt lucruri pe care trebuie sã le înveţe şi colegii mei care gestioneazã aceste creşe pentru a avea o mai bunã organizare, pentru a asigura condiţii mai bune. Sunt lucruri de detaliu care trebuie învãţate pentru cã întotdeauna detaliile pot sã strice un lucru care a fost gândit generos. În principiu, condiţiile sunt impecabile în interiorul creşei, dar am solicitat ca pânã sãptãmâna viitoare, chiar dacã e toamnã, sã se amenajeze şi zona de parc, deoarece copiii au nevoie sã îşi petreacã timp şi în aer liber şi trebuie sã le oferim şi aici cele mai bune şi mai sigure condiţii”.
La parterul creşei a fost amenajat un cabinet medical, un izolator cu grup sanitar, douã spaþii de joacã, douã spaþii de dormit, douã grupuri sanitare pentru copii, o bucãtarie, douã oficii, vestiare ºi grupuri sanitare pentru personal, dar şi spaþii de depozitare. La etaj s-au amenajat douã spaþii de joacã, douã spaþii de dormit, grupuri sanitare pentru copii, o salã multifuncþionalã, un spaţiu de pregãtire profesionalã, spãlãtorie/uscãtorie/cãlcãtorie, triaje şi un depozit de rufe. Creºa a fost dotatã cu o centralã termicã proprie pe gaz, panouri solare şi instalaþie de ventilare, iar mobilierul şi materialele didactice şi de joacã sunt unele dintre cele mai moderne, potrivite vârstei beneficiarilor.