Pe ultimul drum pământesc voievodul taragotului a fost condus de trei ierarhi

0
1792

Joi, 9 august 2018, de la ora 16,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au aşteptat, la Groşii Băii Mari, cortegiul funerar pentru a-l conduce pe ultimul drum pământesc pe maestrul Dumitru Fărcaş.

Cortegiul de la Cluj la Baia Mare a fost condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei.
Slujba prohodului maestrului Dumitru Fărcaş a fost oficiată la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca de un sobor de preoţi, care l-a avut în frunte pe Înaltpresfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
După slujba prohodului, cortegiul funerar cu maestrul Dumitru Fărcaş a pornit spre Groşii Băii Mari, unde se află casa maestrului Dumitru Fărcaş, pentru a fi înmormântat.
Cortegiul, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a sosit în Groşii Băii Mari în jurul orei 16,00, iar la intrarea în sat a fost întâmpinat de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, de Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul, de preoţi din Permanenţa Eparhială, din Baia Mare şi din Protopopiatul Baia Mare, de Pr. Dr. Claudiu Pop, paroh în Groşi, de oameni de cultură şi artă, de artişti din Baia Mare şi din ţară, unii venind cu cortegiul de la Cluj-Napoca, de locuitorii satului, pentru a-i aduce un ultim omagiul înainte de aşezarea în mormânt.
În drumul său spre catafalc a fost dus de militari pe melodii interpretate la taragot de consătenii săi, Prof. Ioan Berci şi Dan Gâdea, acompaniaţi la acordeaon de cel ce l-a acompaniat o viaţă pe maestrul Dumitru Fărcaş, Dorel Rohian.
Cei trei Ierarhi au oficiat panihida mică, răspunsurile fiind date de un grup de preoţi dirijaţi de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu.

Omagiu adus la mormânt de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin

“Suntem lângă sicriul ce poartă osemintele unui om de geniu, ale unei personalităţi de excepţie a culturii, muzicii, tradiţiei şi valorilor noastre româneşti, voievodul taragotului din Maramureş, maestrul Dumitru Fărcaş, care, iată, la 80 de ani, şi-a încheiat călătoria pământească şi s-a adăugat moşilor şi strămoşilor, părinţilor şi fraţilor săi. A reprezentat naţiunea ca un ambasador adevărat. De astăzi înainte nu ne va mai vorbi faţă către faţă. Ne va vorbi doar prin viaţa lui, care rămâne în urmă ca o lumină, ca o icoană şi ca o pildă de urmat, mai ales pentru generaţiile tinere, care au atât de mare nevoie de modele şi de mentori. Ne va vorbi din viaţa lui despre dragoste de ţară, de cultură românească creştină, de biserică străbună, de folclorul nostru românesc, despre dragostea lui faţă de Maramureşul drag, unde s-a întors la rădăcini. S-a întors acasă. A înţeles să împodobească raiul pământului românesc cu frumuseţi negrăite. Glasul taragotului lui Dumitru Fărcaş a cântat doinele, dorul şi durerea neamului românesc. Noi credem că la lumina pe care o lasă în urmă, la modelul pe care l-a zugrăvit în întreaga viaţă şi pe care l-a pecetluit cu pilda vieţii lui, la frumuseţile pe care le-a creat şi ucenicii pe care i-a crescut… cred că Dumnezeu îi va da un răspuns. Şi răspunsul pe care i-l va da Dumnezeu maestrului Dumitru Fărcaş va fi unul pe care am vrea toţi să-l auzim: pentru c-ai dăruit mult, îţi dăruiesc şi Eu cununa răsplăţii şi Raiul cel Ceresc; pentru că ai înfrumuseţat pământul românesc şi ai făcut din el Rai, intră în Raiul lui Dumnezeu.”

Ultimul rămas bun

Dus de militari spre mormânt şi flancat de cei mai zdraveni consăteni, îmbrăcaţi în frumoasele lor costume populare, înainte de punerea în mormânt trei salve de armă i-au dat un ultim salut, aşa cum se dă celor care au fost decoraţi cu înalte distincţii naţionale.
Apoi, a vorbit cu mari emoţii fiica sa, care i-a adresat ultimele ei cuvinte şi i-a adus ultimul ei omagiu.
Un drapel tricolor a primit fiica sa din partea Armatei României, în semn de omagiu şi de respect faţă de cel care a fost maestrul Dumitru Fărcaş.
Iar ultimul, chiar ultimul omagiu, i-a fost adus prin taragotul prietenilor săi şi consăteni din Groşi, răspândiţi în ţară, care au interpretat o suită compusă din cele mai frumoase şi cunoscute melodii pe care le-a interpretat în viaţa sa.

***
Dumitru Fărcaş s-a născut la 12 mai 1938, în localitatea Groşi, lângă Baia Mare.
Şcoala generală o face în satul său natal, iar în 1956 se înscrie la Liceul de Muzică. Între 1960 intră în Ansamblul Maramureşul din Baia Mare, ca instrumentist. Între anii 1962-1967 este student la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde studiază oboiul. În 1962 a preluat Ansamblul “Mărţişorul” al Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, cu care obţine numeroase premii naţionale şi internaţionale.
Premii şi distincţii:
– 1962 – Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor, Helsinki
– 1972 – Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris
– 1991 – Laureat al Premiului Ethnos
– 1999 – Laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival”, Washington
– 1999 – Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles
– 2000 – Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans „Cele cinci Lyre”, Budapesta
– a primit titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Phenian (Coreea de Nord) şi al oraşelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.
– este preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.
– la 29 noiembrie 2002 primeşte Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a
– la 7 februarie 2004 primeşte Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – “Arta Spectacolului”,
– la 7 martie 2008 i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
A trecut la cele veşnice în 7 august 2018, la Cluj-Napoca.
Pentru întreaga sa activitatea ca taragostist a fost numit “regele taragotului”, “voievodul taragotului”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.