Cultură, tradiţie şi continuitate în Ţara Chioarului

0
649

Şomcuta Mare, capitala Ţării Chioarului, a îmbrăcat straie de sărbătoare, sărbătorindu-şi recent zilele culturale sub genericul „Cultură, tradiţie şi continuitate în Ţara Chioarului”. Ne-am adunat în parcul „Horea” pentru a pune în evidenţă bogăţia spirituală şi tradiţională a chiorenilor şi a prietenilor invitaţi la sărbătoarea oraşului nostru.
Manifestarea a debutat sâmbătă, cu Adunarea Generală a Despărţământului ASTRA, în cadrul căreia au avut loc dezbateri, lansarea cărţii „Ţara Chioarului, istorie, memorie, identitate” a profesorului Cornel Cioară şi a revistei „Astra Şomcuteană”, publicaţie anuală de cultură şi opinie editată de Despărţământul ASTRA Şomcuta Mare, şi încântătorul concert susţinut de corala „Armonia” din Baia Mare, dirijată de Mihaela Bob Zeiceanu. La amiază, a pornit alaiul ansamblurilor folclorice participante la Festivalul naţional de folclor „Hori şi joc în Maramureş”, organizat de Palatul copiilor din Baia Mare şi Clubul elevilor din Şomcuta Mare, în parteneriat cu Consiliul local şi Primăria oraşului Şomcuta Mare.
După cuvântul de deschidere, rostit de Gheorghe Ioan Buda, primarul oraşului, şi alocuţiunile personalităţilor invitate, a urmat evoluţia scenică a celor 12 ansambluri folclorice de copii. Ne-au încântat sufletul grupuri venite la Şomcuta din Dorohoi – Botoşani, Satu Mare, Sângeorz Băi – Bistriţa, Iaşi, Budureasa – Bihor, Bucureşti, Coloneşti – Olt, Jibou – Sălaj, Ciolt, Şomcuta Mare şi Baia Mare. Manifestarea din scenă a adus soare şi lumină, cu toate că cerul era înnorat şi cernea peste spectatori mărgăritare de apă. Diversitatea costumelor, cântecelor şi dansurilor prezentate a confirmat că suntem poporul cu cel mai bogat filon tradiţional şi că mai sunt încă împătimiţi care ţin cu tot dinadinsul ca această nestemată ce caracterizează naţiunea română să nu dispară. În paralel cu evoluţia scenică a ansamblurilor folclorice, în dreapta şi în stânga scenei, la opt standuri amenajate, grupuri de copii au promovat meşteşugurile tradiţionale din zonele de provenienţă.
După-amiază, pe scenă au evoluat surorile Antonia şi Tania Criste şi fraţii Andreea şi Andrei Petruş, care au deschis concertele pentru tinerii iubitori de muzică uşoară. Au urmat grupurile vocal instrumentale „Remakres” cu solistul Răzvan Paşca şi „Compact”, cu sensibilul Paul Ciuci.
Duminică, au evoluat corurile din Şomcuta Mare: „Buciumenii Chioa­rului”, condus de Gelu Hotea; „Glasul Chioarului” al Casei de cultură „Aurel Buteanu” din Şomcuta Mare, dirijat de Iustin Podăreanu; „Cânturi din Chioar” din Vălenii Şomcutei, dirijat de Răzvan Paşca; Corul bărbătesc din Finteuşu Mare, condus de Andrei Dragoş; şi ca o surpriză, corul „Cioltişorul” din Ciolt condus de Vlad Mărieş, formaţie nou înfiinţată, la a doua apariţie scenică. Ţara Chioarului dovedeşte că este patria corurilor din nord-vestul României!
Seara de duminică a fost rezervată folclorului, prin evoluţia solistelor Raluca Micle şi Carina Buda, ele fiind urmate de Grupul de muzică tradiţională ucraineană din Nadvirna-Ucraina, spectacolul folcloric ridicat la nivelul profesionist de Ansamblul naţional „Transilvania” din Baia Mare, cu soliştii proprii şi corpul de balet, avându-i ca invitaţi pe Vlăduţa Lupău şi Petrică Mureşan.

Andrei DRAGOŞ

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.