Duminică, 1 iulie 2018, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Hideaga, Protopopiatul Baia Mare, după care au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Slujba de târnosire
Oficiată după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe, slujba de târnosire a respectat cu stricteţe toate etapele canonice. Astfel, a fost pregătită Sfânta Masă pentru sfinţire, prin aşezarea Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici şi a Documentului de Sfinţire în piciorul Sfintei Mese, puse în mediu de nisip uscat, ca să se păstreze nealterate mult timp, şi pecetluirea lor cu ceară topită, peste care a fost inscripţionată monograma Mântuitorului Iisus Hristos şi literele greceşti Alfa şi Omega, adică începutul şi sfârşitul. A urmat spălarea Sfintei Mese cu săpun şi apă de trandafiri, ştergerea ei până la uscare, după care au fost aşezate icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti: Matei, Ioan, Luca şi Marcu, gravaţi în marmură, ca să dăinuie cât marmura, peste care s-a turnat ceară topită. Sfânta Masă a fost înveşmântată cu cele trei rânduri de acoperăminte, iar pe urmă au fost aşezaţi cu multă smerenie şi pioşenie Sfântul Antimis, Sfânta Evanghelie, Chivotul, o sfântă cruce de binecuvântare şi candela care trebuie să ardă permanent.
Un amănunt semnificativ este faptul că Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, ctitor şi stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă, cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, a făcut prima sa târnosire din viaţă, în calitate de Arhiereu, la o biserică ce are tot hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, lucru care nu este deloc întâmplător.
Biserica a fost unsă cu Sfântul şi Marele Mir în exterior, pictura din interior, icoanele de pe catapeteasmă, Sfântul Altar şi proscomidiarul.
S-au rostit în genunchi rugăciunile de sfinţire, cu lumânări aprinse în mâini, invocând Duhul Sfânt şi pe Dumnezeu Tatăl să sfinţească şi această biserică a enoriaşilor din Hideaga, cum a sfinţit toate lăcaşurile sfinte de pe pământ.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul au oficiat Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi pictură sacră, pictor bisericesc, care a finalizat pictura la această biserică, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Ciprian Coza, secretarul protopopesc din Şomcuta Mare, preotul paroh Cosmin Vasile Pop, preoţi din parohiile învecinate şi din protopopiatele Baia Mare şi Chioar.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral de Muzică Bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
Câteva mii de credincioşi au venit la biserica din Hideaga pentru a se închina în ziua târnosirii ei, între aceştia zărindu-i pe fostul deputat Nicolae Bud, un binefăcător al zonei, Dr. Ioana Mailatescu, medic, locuitor al satului, Conf. Univ. Dr. Florian Roatiş, vicepreşedinte al Fundaţiei „N. Steinhardt” şi îngrijitorul câtorva volume din opera omnia N. Steinhardt.
La loc de cinste în rândul credincioşilor a fost primarul localităţii, Bujorel Mureşan, care l-a întâmpinat pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi pe Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul.
Aceasta a fost prima Sfântă Liturghie oficiată de doi Ierarhi în această parohie.
Cuvântul de învăţătură
În cuvântul prin care s-a adresat credincioşilor, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat conţinutul pericopei evanghelice a duminicii, a vindecării celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei, după care a concluzionat ferm:
„Trebuie să aducem în viaţa noastră numele lui Hristos, să-L mărturisim, să-L urmăm şi să-L iubim. Şi noi o facem. În toate familiile creştine, în toată ţara românească – România creştină – Dumnezeu este iubit şi mărturisit de 99% dintre români. Este mărturisit, urmat şi iubit. Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Maica Domnului şi toţi Sfinţii. Şi aceasta este salvarea noastră.”
Distincţii
Preotul Cosmin Vasile Pop, care are 15 ani de preoţie, a fost hirotesit stavrofor în semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Hideaga, Protopopiatul Baia Mare, iar prim-epitropul Ioan Verzeş, Consiliul Parohial şi Comitetul de Femei au primit diplome de vrednicie.
Primarul Bujorel Mureşan a primit Grama Episcopală, în semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Hideaga.
Preotul paroh Cosmin Vasile Pop a înmânat Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană cu Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanul, o icoană a Maicii Domnului „Dulcea Sărutare”.
***
Biserica din Hideaga a fost zidită între anii 1929 şi 1935. A fost târnosită în anul 1957 de Episcopul Valerian Zaharia al Oradiei. Din anul 2009 până în anul 2015, s-au executat următoarele lucrări: subzidiri pentru consolidarea clădirii, instalaţie electrică nouă, ferestre cu tâmplărie de aluminiu şi geamuri termopan, înlocuirea uşilor şi pictarea boltei din Sfântul Altar, renovarea exteriorului, refacerea pereţilor interiori, turnarea de şape autonivelante şi pictarea integrală în tehnica tempera acrilic, catapeteasmă nouă, pardoseală din gresie, refacerea Sfântului Altar şi a Sfintei Mese, mobilier şi candelabre noi. Actualul preot paroh a venit în Hideaga în anul 2014.