Hirotonirea întru Arhiereu a Părintelui Timotei Bel – evenimentul anului şi cadou de Centenar pentru credincioşii Maramureşului şi Sătmarului

0
323

Un eveniment care se petrece la câteva zeci de ani într-o Eparhie a avut loc duminică, 24 iunie 2018, la Mănăstirea Scărişoara Nouă, când, în ziua hramului, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, a fost hirotonit întru Arhiereu Părintele Timotei Bel, stareţul acestui aşezământ monahal şi exarhul mănăstirilor din Eparhie.

Un eveniment de mari dimensiuni fizice şi duhovniceşti

Evenimentul a fost unul de dimensiuni nebănuite, când nu se ştie când se va mai putea vedea atâta popor credincios la un loc, care a umplut la maximum, după cum se poate vedea şi pe imaginile filmate cu drona, nu numai curtea mănăstirii, foarte spaţioasă faţă de alte asemenea aşezăminte, ci şi împrejurimile ei, şi acestea de dimensiuni uriaşe. Trei parcări mari, de mii şi mii de maşini au fost amenajate în zilele precedente praznicului, pe traseul spre mănăstire, dar nu au fost suficiente locurile, autobuzele cu pelerini fiind parcate în sat, iar mare parte din maşinile credincioşilor şi prin afara locurilor de parcare, în pădure sau la marginea pădurii. În faţa acestei enorme avalanşe de credincioşi, Poliţia şi-a îndeplinit elegant şi cooperant misiunea, pentru ca tihna credincioşilor să nu fie tulburată. La fel şi Jandarmeria a fost la datorie. Felicitări tuturor.

Chemarea la Arhierie

Primul moment important al zilei a fost Mărturisirea de credinţă a Părintelui ipopsifiu Timotei, care a răspuns întrebărilor Arhiereilor, conduşi de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Al doilea moment, cel mai important, a fost al hirotoniei întru Arhiereu, prin punerea mâinilor de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei şi rostirea rugăciunilor de hirotonire împreună cu ceilalţi Arhierei prezenţi în Altarul de Vară al Mănăstirii Scărişoara Nouă.
Noul Arhiereu, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, a primit însemnele slujirii Arhiereşti şi a participat, pentru prima dată, ca Arhiereu, la săvârşirea Sfintei Liturghii în noua calitate, oficiind prima binecuvântare a credincioşilor în înalta demnitate de Arhiereu.
A fost momentul culminant al acestei sărbători deosebite a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, la care au asistat cei circa 15.000 de credincioşi veniţi pentru acest eveniment din toate protopopiatele Eparhiei, în frunte cu protoiereii şi preoţii din parohii, dar şi credincioşi din alte părţi.

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul de 13 Ierarhi, care au oficiat Sfânta Liturghie, a fost alcătuit din Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfinţitul Părinte Sofronie – Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Preasfinţitul Părinte Iustin – Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Nicodim – Episcopul Severinului şi Strehaei, Preasfinţitul Părinte Andrei – Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Petroniu – Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Gurie – Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Siluan – Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfinţitul Părinte Timotei – Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşanul – Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul – Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, hirotonit în cadrul acestei Sfinte Liturghii, după trisaghion.
În soborul preoţilor au slujit părinţii din Permanenţa Eparhială, cei 8 protoierei, stareţi de mănăstiri, preoţi cadre didactice universitare din Cluj-Napoca şi Baia Mare, preoţi invitaţi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corala „Arhanghelii” a preoţimii din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dirijată de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu.
Cuvântul de învăţătură
După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură intitulat „Naşterea şi educarea copiilor”.
„Mare dar naşterea de prunci, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei. Şi mare misiune educarea pruncilor. Aşa înţelegem din Sfânta Evanghelie a sărbătorii de astăzi.”
„Sfântul Proclu, Patriarhul Constantinopolului, zicea, referitor la mama care naşte un prunc, că ea construieşte încă o catedrală Domnului nostru Iisus Hristos. E mare misiunea mamei care naşte prunci. E mare misiunea părinţilor care nasc, cresc şi educă copii”, a mai precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei.

Întronizarea Preasfinţitului Părinte Arhiereu-Vicar Timotei

Solemnitatea întronizării a început cu citirea Actului Patriarhal de Confirmare, care a fost făcută de Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, prin care se arată că noul Arhiereu Timotei Sătmăreanul întruneşte condiţiile canonice şi juridice pentru a fi înălţat în funcţia de Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
După citirea acestuia, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei i-a înmânat însemnele Arhiereşti: mantia, camilafca şi cârja arhierească, după care l-a aşezat în jilţul Arhieresc.
Cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei la instalarea Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanul a fost intitulat „Episcopii sunt puşi de Duhul Sfânt” şi a pornit, în cuvântul său, de la Faptele Apostolilor 20,27, unde se face referire la îndemnul pe care Sfântul Apostol Pavel îl dă slujitorilor Bisericii.
„Episcopul este icoana lui Hristos şi trimisul lui Hristos”, a precizat Părintele Mitropolit, care a amintit despre patru virtuţi pe care trebuie să le îndeplinească Episcopul: să-i primească pe toţi, să îi iubească pe toţi, să se roage pentru toţi şi să le poarte sarcinile la toţi.
În cuvântul său, Preasfinţitul Părinte Timotei a spus că trebuie să ne obişnuim tot mai mult cu tainele care ne înconjoară.
„Iată, vin să fac voia Ta, Dumnezeule, şi căruia îi cer şi îi voi cere mereu… să îmi trimită putere să o pot îndeplini şi să mă arăt vrednic de cinstea la care m-a chemat”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei.
„Este un dar de Centenar pentru Sătmar, a afirmat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, dar nu este numai pentru Sătmar, este pentru Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, este un dar pentru poporul lui Dumnezeu, pentru cler, pentru monahi şi pentru credincioşi… Arhieria este o mare cruce. Nu poţi să zici că este uşoară, orice vârstă ai avea… Secerişul este mult şi este nevoie de lucrători ai lui Dumnezeu fideli şi adevăraţi pentru ca ogorul lui Dumnezeu să fie lucrat şi secerişul recoltat.”
„Eu nu-i mai sunt Părinte de acum, îi sunt frate, a spus referitor la Preasfinţitul Părinte Timotei. E adevărat, fratele mai mare. Îi voi fi un frate adevărat şi vom trage la acelaşi jug, cum am tras cu Înaltprea­sfinţitul Justinian, arătând icoana unei slujiri jertfelnice, nu a unei slujiri relaxate. Este nevoie de o slujire şi de o strădanie ca să salvăm cât mai multe suflete pentru care se luptă şi Dumnezeu, şi slujitorii Lui, şi îngerii lui Dumnezeu, dar se luptă şi satana şi slujitorii lui.”
„Părintele Arhiereu Timotei, Preasfinţitul Timotei are experienţă suficientă şi vocaţie pentru jertfelnicie, nu pentru domnie şi stăpânie. Noi nu suntem chemaţi la domnie şi la stăpânie, ci la slujire şi jertfelnicie. Şi aşa vom face, şi aşa vom lucra în continuare”, a mărturisit în faţa credincioşilor Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
„N-au visat poate nici strămoşii noştri o astfel de zi de Centenar, aici la fruntaliile României, să se adune oameni cât poate într-un stadion. Sunteţi aici mulţi. Şi credincioşi. Şi luminoşi. Şi frumoşi. Nimeni n-a visat acest lucru, dar l-a gândit Dumnezeu şi noi l-am împlinit. Nu noi l-am făcut. Noi am împlinit voia lui Dumnezeu”, a concluzionat Preasfinţitul Părinte Iustin, Chiriarhul.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a mulţumit oficialităţilor centrale şi locale din judeţul Satu Mare, în frunte cu prefectul, şi celor din judeţul Maramureş, în frunte cu subprefectul Alexandru Cosma şi primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari pentru prezenţă şi sprijinul acordat în organizarea acestui epocal eveniment.

Credincioşii

Acest mare eveniment a fost al credincioşilor. A fost evenimentul celor prezenţi şi al celor neprezenţi din binecuvântate pricini. A fost în folosul lor, al celor de pe teritoriul Episcopiei. Puterea de slujire arhierească şi de păstorire în Eparhie s-a dublat prin alegerea noului Arhiereu Timotei Bel. Protoiereii şi preoţii vor beneficia de o păstorire şi îndrumare administrativă dublată.
Iată de ce hirotonirea întru arhiereu, pe lângă ineditul momentului şi raritatea lui, care, celor prezenţi, le va oferi secvenţe de povestit nepoţilor peste zeci de ani, a fost percepută de miile de credincioşi prezenţi şi ca un act de sfinţenie petrecut în favoarea lor, o sfinţire care le aparţine. Iar prezenţa noului Arhiereu în mijlocul credincioşilor va mări îndemnul de a merge înspre sfintele locaşuri de închinare pentru a-l vedea pe noul Arhiereu slujind.
S-a putut vedea şi de data aceasta cum sute de preoţi din toată Eparhia au venit împreună cu credincioşii lor. Unii au venit în procesiuni tradiţionale, cu prapori şi cântări, precum cei din Onceşti, care au fost cu preotul lor Ioan Tomoiagă şi primarul Matei Godja, ori cei din corul bisericii din Botiza, ori credincioşii din satul Horea, comuna Sanislău. Ori atâtea şi atâtea procesiuni.
Între credincioşi s-au aflat Octavian Petric, deputat, membru în Adunarea Naţională Bisericească, deputatul Cherecheş Viorica, Cătălin Cherecheş, primarul Băii Mari, membru în Adunarea Naţională Bisericească, solistul de muzică populară Gheorghe Turda, deputatul Ovidiu Silaghi, Ing. Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească, dar şi generali şi ofiţeri superiori din cele două judeţe, Satu Mare şi Maramureş, alături de mulţi alţi credincioşi importanţi pierduţi în marea mulţime.
Zeci de autocare au sosit la Mănăstire din parohiile Episcopiei. În Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheş a pus la dispoziţie zece autocare cu plecare de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, cărora li s-au adăugat credincioşi plecaţi pe cheltuială proprie cu microbuze sau autocare organizate de parohii. Marea majoritate a credincioşilor a călătorit pe cheltuială proprie.
***
Sărbătoarea de hirotonire a Preasfinţitului Părinte Timotei Bel a fost una deosebită, prin prezenţa soborului de Arhierei şi preoţi, prin mulţimea de credincioşi veniţi din toate părţile, prin rugăciunile rostite cu acest prilej şi prin înalta trăire duhovnicească ce plutea în aer.
A fost un moment de referinţă în viaţa Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, căreia în şirul lung al Ierarhilor i s-a mai adăugat unul: Preasfinţitul Părinte Timotei, Arhiereu-Vicar.
Andrei Fărcaş, redactor la revista “Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.