La resfinţirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Baia Mare, care a avut loc de sărbătoarea ocrotitorului bisericii, 6 decembrie 2017, ziua Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, acest sfânt locaş de închinăciune, prima biserică ortodoxă din municipiul Baia Mare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dat şi un al doilea ocrotitor acestui sfânt aşezământ de închinare, pe Sfinţii Români, care sunt prăznuiţi în duminica a doua după Sfintele Rusalii, numită Duminica Sfinţilor Români. Aşadar, Biserica „Sfântul Nicolae” are, începând de anul acesta şi un hram de vară, pe lângă hramul de iarnă.
La primul hram de vară, din Duminica Sfinţilor Români, a slujit un sobor format din 6 preoţi, protos fiind Părintele Arhimandrit Dr. Casian Filip, trimisul Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Soborul a fost alcătuit din Pr. Ioan Pop, paroh, fost secretar eparhial şi consilier administrativ bisericesc al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Pr. Mihai Tira, preot II, Pr. Prof. Gabriel Morar, de la Spitalul de Boli Contagioase din Baia Mare, Preot Vasile Trif, fost slujitor la acest sfânt locaş, Pr. Nuţu Ivanciuc, îmbisericit aici.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, slujitor la această sfântă biserică.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Părintele Arhimandrit Dr. Casian Filip, în care a vorbit pe larg despre Sfinţii Români cunoscuţi şi necunoscuţi, ocrotitorii ţării şi meleagurilor patriei noastre, Sfinţi care au îndurat privaţiunile şi schingiuirile unui regim comunist ateu, dar şi sfinţi care, de-a lungul veacurilor, au dus o viaţă de sfinţenie, în post şi rugăciune, în sihăstrie.
Ca la hram, credincioşii au primit un cocuţ, un pahar de vin şi Acatistul Sfinţilor Români, ca dar din partea Parohiei „Sfântul Nicolae” şi a Tipografiei Eurotip din Baia Mare.
„Sfinţii Români” a fost primul hram ţinut după ce ce biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare a primit şi al doilea hram în 6 decembrie 2017.
***
Biserica cu hramurile „Sfântul Nicolae” şi „Sfinţii Români” din Baia Mare are ca dată de referinţă a înfiinţării anul 1922, la patru ani de la Marea Unire din 1918, când Transilvania a beneficiat de o administraţie românească. Până la acea dată ţinea loc de biserică o capelă mică, de pe actuala stradă Gheorghe Şincai din Baia Mare. Consiliul Oraşului Baia Mare a donat, în 1922, pentru Biserica Ortodoxă, sala de sport a gimnaziului din apropiere, acum Şcoala „Petre Dulfu” din Baia Mare.
După primirea clădirii, protopopul Alexaiu Latiş, care era paroh, a executat ample lucrări de amenajare, prin ridicarea zidurilor, ataşarea unui turn, construirea unei bolte. A fost târnosită ca biserică în anul 1929 de către vrednicul de pomenire Nicolae Ivan, Episcopul Clujului.
În anul 1980, preotul Gheorghe Bălan iniţiază şi coordonează lucrările de reconstrucţie a Bisericii „Sfântul Nicolae” din Baia Mare, după concepţia Arhitectului Constantin Pena din Baia Mare. Practic, biserica este refăcută de la faza de fundaţii, până la vârful turnurilor, după zbateri şi alergături la judeţ şi la Bucureşti, pentru a primi aprobările necesare, ajutat fiind şi de protopopul Băii Mari, Gavril Mociran.
Târnosirea bisericii are loc în 10 noiembrie 1985 de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului şi Clujului, în fruntea unui mare sobor de preoţi.
În 6 decembrie 2017, ca urmare a lucrărilor efectuate în Sfântul Altar şi a rezidirii Sfintei Mese, a refacerii instalaţiei de încălzire şi a montării vitraliilor pe toate geamurile, care reprezintă Sfinţi Români, biserica a fost târnosită din nou de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, primind, pe lângă hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” şi hramul „Duminica Sfinţilor Români”.