Duminică, 27 mai, Vişeul de Sus a fost în sărbătoare. Nu doar pentru că a fost ziua Rusaliilor, ci şi pentru că în oraş a avut loc cea de-a XL-a ediţie a Festivalului Naţional ”Armonii de primăvară” – Ziua Folclorului, organizată de Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local.
Chiar după terminarea Sfintei Liturghii, centrul s-a umplut de culoare şi cântec, pentru că toate ansamblurile invitate au defilat prin faţa vişeuanilor şi a turiştilor prezenţi, în cadrul unei frumoase parade a portului. Sute de copii şi tineri şi-au purtat cu mândrie costumele tradiţionale şi şi-au însoţit periplul prin oraş cu cântece.
A urmat spectacolul folcloric, ce a avut loc pe scena de pe platoul Casei de Cultură, spectacol prezentat de directorul festivalului şi al instituţiei organizatoare, dr. Anuţa Pop. Încă dintru început, directorul a evidenţiat multiplele valenţe de sărbătoare ale zilei, 27 mai fiind şi Ziua Românilor de Pretutindeni. De aceea, evenimentul a fost dedicat, în an centenar, tuturor românilor, de pe toate meridianele lumii.
Rând pe rând au urcat pe scenă: Corul bărbătesc din Vişeu de Mijloc (pr. Ioan Dunca, dirijor Iuliana Tomoiagă), Ansamblul folcloric ”Moldava” al Clubului Copiilor din Fălticeni (director Lenuţa Rusu), Ansamblul folcloric ”Dor Clujean” din Cluj-Napoca (director Simona Vereş), Ansamblul folcloric ”Rapsodia Trişcaşilor” din Leşu, Bistriţa-Năsăud (director Nicolae Lupşan) şi Ansamblul folcloric ”Junii Moiseiului” – Moisei (director Maria Şofronici, coregraf Vasile Tomoiagă).
Ansamblul folcloric ”Vişeul” al Asociaţiei culturale ”Între Râuri”, coordonat de prof. Ioan Bledea, a încheiat spectacolul folcloric cu un program de cântece şi dansuri în care au fost cuprinse patru generaţii de copii, de la clasa pregătitoare până la studenţi. Fiecare ansamblu a primit din partea organizatorilor câte o trăistuţă şi un exemplar din volumul ”Vişeu de Sus – o istorie în imagini”, scris de prof. Ion Ţelman şi prof. Aurel Ghilezan.
Festivalul ”Armonii de primăvară” a ajuns la patruzeci de ediţii. Generaţii de păstrători de folclor s-au perindat de-a lungul timpului şi iată că cei tineri le calcă pe urme cu mândrie, cu dragoste pentru valorile tradiţionale româneşti. Felicitări!