În perioada 28 septembrie – 3 octombrie 2015, într-o atmosferă de sărbătoare a melosului popular românesc şi-ntr-o organizare de excepţie a Consiliului Judeţean Dolj şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu partenerul media principal FAVORIT TV şi Asociaţia „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”, a avut loc a XIII-a ediţie a Festivalului-Concurs al interpreţilor Cîntecului Popular Românesc „Maria Tănase”, care a debutat în anul 1969.
Acest festival a devenit cea mai importantă rampă de lansare a tinerilor interpreţi de folclor din toată ţara. Evenimentul care păstrează viu numele şi vocea fără de pereche a Păsării Măiastre a românilor – Maria Tănase – şi-a primit publicul în vestita Sală Amza Pellea a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Ca de fiecare dată, festivalul a avut două zile de preselecţie naţională, alte două zile de concerte – concurs, urmate de recitaluri ale interpreţilor consacraţi şi o seară de gală a laureaţilor, care s-a încheiat în cîntecele soliştilor invitaţi în recital. Concurenţii au prezentat două piese muzicale, prima piesă, fără acompaniament, care a fost o doină, cîntec doinit, baladă, cîntec epic sau cîntec cu noduri („hore în grumaz”). A doua piesă, un cîntec într-un tempo mişcat, acompaniat de orchestră. Cea de-a XIII-a ediţie a prestigiosului Festival “Maria Tănase” s-a încheiat sîmbătă, 3 octombrie 2015, cu gala laureaţilor. Marele Premiu şi Trofeul Festivalului a plecat la Suceava şi a fost obţinut de domnişoara Andreea Ioana Chisăliţă, Premiul I a revenit Anişoarei Popescu din judeţul Olt, iar Premiul II a venit la Tg. Lăpuş, Maramureş, prin intermediul solistei de excepţie ANDREEA GHIŢIU din Rohia. Andreea este o talentată solistă de muzică populară, care pînă în prezent a obţinut 12 premii naţionale la tot atîtea festivaluri naţionale de folclor şi este elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Petru Rareş” din Tg. Lăpuş. Frecventează consecvent cursurile de canto popular la Şcoala populară „Liviu Borlan” din Baia Mare, la clasa prof. Ramona Darha. Are un repertoriu bogat şi variat de doine, cîntece cu noduri („hori în grumaz”), balade şi cîntece populare din zonă. Andreea a interpretat la Secţiunea solişti vocali cîntecul cu noduri („horea în grumaz”) a lui Grigore Leşe.
Valoarea premiilor a fost consistentă. Astfel, Marele Premiu – Trofeul “Maria Tănase” – 2.000 euro; Premiul I 1.000 euro; Premiul II 750 euro, iar Premiul III 500 de euro. Ca într-o constelaţie, fiecare cîntec îşi are rostul şi frumuseţea lui. Fiecare interpret sclipeşte o clipă prin darul, harul şi talentul dăruit de divinitate, iar timpul dă strălucire valorilor adevărate. Felicitări, Andreea Ghiţiu şi succese cît mai mari!