A avut loc ceremonia de dezvelire a unei Plăci comemorative

0
393
La dezvelirea Plăcii comemorative

Vineri, 4 mai 2018, în apropierea centrului oraşului Tg. Lăpuş, în prezenţa a sute de cetăţeni şi oficialităţi, a avut loc Ceremonia de dezvelire a unei plăci comemorative care va păstra vie memoria victimelor Holocaustului. Au fost comemoraţi evreii care au trăit în Ţara Lăpuşului şi-n împrejurimile sale şi au fost ucişi pentru că erau evrei. În anul 1885, la Tg. Lăpuş, trăiau aproximativ 500 de evrei, care au construit aici o sinagogă. Comunitatea evreiască a contribuit decisiv la dezvoltarea comerţului şi industriei. După Dictatul de la Viena (1940), situaţia evreilor din nord-vestul Transilvaniei s-a înrăutăţit. Ziua de 4 mai 1944 a fost începutul Holocaustului pentru evreii din Tg. Lăpuş. Au fost închişi în sinagogă, iar a doua zi au fost duşi la Dej, în ghetoul din pădurea Bungăr. Apoi au fost deportaţi de administraţia horthystă în lagărele naziste de concentrare şi exterminare Auschwitz-Birkenau, de unde puţini s-au întors.
Max Steiman este un supravieţuitor al Holocaustului, el s-a născut în Tg. Lăpuş. Iniţiativa instalării plăcii comemorative îi apar­ţine doamnei Amy McDonald, profesor de ştiinţe sociale la Liceul Shades Valley din Birmingham, Alabama, S.U.A, care a publicat o carte despre viaţa lui Max Steinmetz: „Determinat să supravieţuiesc”. Înainte de perioada interbelică, la Tg. Lăpuş a existat o colectivitate evreiască şi o sinagogă impunătoare, pe str. Liviu Rebreanu, dărîmată în 1980. Trecerea şi viaţa evreilor pe aceste meleaguri o dovedesc cele circa 600 de morminte rămase. Cimitirul evreiesc se întinde pe un vîrf de deal, pe o suprafaţă de circa 60 de ari, şi îngrijitor este Istvan Folman. 210 monumente funerare sînt căzute, ori înscrisurile nu mai pot fi descifrate. Bine conservate sînt 418 pietre funerare. Cel mai vechi mormînt datează de dinainte de anul 1800, este un fel de sarcofag cu capacul sculptat într-o singură piatră. Cel mai recent mormînt datează din anul 1972, acolo a fost înmormîntată familia Kaufmand. Ultimii evrei care au emigrat din Tg. Lăpuş au fost Robi Kaufmand, în 1976, familia medicului pediatru Solomon cu fiii Mario şi Romi, ambii medici, în anul 1980, şi bătrînul Mitelman, ultimul evreu plecat din oraş, la cîţiva ani după familia de medici.
Istvan Folman ne spune: „An de an, vin evreii la Iluminaţie. Din Bucureşti ori din alte părţi, cei rămaşi vin. Vin şi cei din Israel, se îngrijesc de morminte, o fac mai bine chiar decît noi. Vin din depărtări!”
Placa de comemorare este amplasată pe peretele blocului nr. 9 de pe strada Liviu Rebreanu şi are o inscripţie în două limbi, română şi engleză: “În amintirea celor 717 evrei care au trăit în Tîrgu Lăpuş şi împrejurimi, care au fost deportaţi în mai 1944 de către autorităţile fasciste maghiare în Lagărul de exterminare Auschwitz-Birkemau şi asasinaţi acolo de Germania nazistă. Fie ca această Placă memorială să reamintească şi să avertizeze generaţiile viitoare. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” – mai 2018″.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.