Ziua comunei Strîmtura

0
360
Primii pe scenă: Coconii Izei
Primii pe scenă: Coconii Izei

Duminică, 22 aprilie 2018, în aşezarea pitorească de pe Valea Izei s-au desfăşurat două evenimente, este vorba despre hramul bisericii ortodoxe şi întîlnirea fiilor satului, urmate de un spectacol folcloric. Au participat sute de cetăţeni din localitate şi mulţi alţii din vecinătate, din judeţ sau din ţară, iar cîţiva s-au întors acasă de pe unde lucrează peste hotare.

Aceste manifestări publice au fost organizate de Consiliul Local şi Primăria comunei Strîmtura, cu susţinerea financiară îl plus a Consiliului Judeţean Maramureş şi cu aportul Asociaţiei „Petreuşii”. Mediatizarea s-a făcut prin postul TV Hora. Primarul ing. Ioan Pasere a fost cel care a regizat tot ce s-a întîmplat frumos în această zi de sărbătoare pentru comunitate.

Hramul bisericii

Hramul Bisericii din Strîmtura
Hramul Bisericii din Strîmtura

Dimineaţă, la Biserica ortodoxă din Strîmtura, preot paroh Vasile Belea, s-a oficiat hramul acestui lăcaş de cult. Încă nu se ridicase roua din curtea bisericii, cînd în altarul de vară s-au oficiat slujbe şi rugăciuni, Sfînta Utrenie, urmată de Sfînta Liturghie, oficiate de părintele protopop de Sighet, Vasile Pop, împreună cu un sobor de 13 preoţi. Predicile şi cuvintele de învăţătură au fost rostite de preotul protopop şi de către noul preot paroh Gheorghe Bogdan Belea, un tînăr de 35 de ani şi 7 ani de experienţă în preoţie. Acest lucru a fost posibil în urma faptului că fostul preot paroh, dr. Marius Covalcic, a fost instalat în aceeaşi zi ca preot în Parohia “Sfântul Ilie” din Baia Mare. În încheierea hramului, la Căminul cultural din Strîmtura, a avut loc o agapă creştinească şi prietenească.

Întoarcerea fiilor

Al doilea eveniment de la Strîmtura a fost “Întîlnirea cu fiii satului”, pe stadionul de fotbal “Luceafărul”. Primarul Ioan Pasere a spus: “Iată-ne ajunşi la o nouă ediţie a întîlnirii cu fiii satului Strîmtura, la împlinirea a 692 de ani de atestare documentară, iar evenimentul îl dedicăm Centenarului Marii Uniri din anul 1918. Avem aici şi oaspeţi din Republica Moldova, este vorba de domnul primar din Domulgeni-Floreşti, Vasile Tîltu, alături de Adrian Tîltu, fiul primarului, şi de doamna Viorica Tîltu, consilier local şi om de afaceri”.
Alţi invitaţi: Liviu Marian Pop, senator de Maramureş, primari din zonă şi invitaţi de mai departe. Prof. univ. Ioan Hodor de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca a spus printre altele: „De foarte multe ori se vorbeşte despre Centenarul Marii Uniri din 1918 şi se fac referiri la trecut. Cei care au înfăptuit Unirea merită respectul nostru, sînt demni de toată lauda şi trebuie să le facem cunoscute şi acţiunile lor. Aş vrea ca la o sută de ani de la Unire să fim mult mai pragmatici”. Mai multor invitaţi, primarul Ioan Pasere le-a oferit „Diploma de Strîmturean” şi cîte o plachetă aniversară.

Invitaţii primarui Ioan Pasere
Invitaţii primarui Ioan Pasere

A luat apoi cuvîntul primarul Vasile Tîltu din Republica Moldova: “Am deosebita bucurie că mă aflu aici, în ţara mamă, în ţara din care a fost smulsă partea de Basarabie şi îndepărtată, spre suferinţa poporului basarabean. Ne-au luat limba, geografia, ne-au luat tricolorul, istoria. Venim cu mare dragoste în Maramureş, cu dorinţa ca ţara noastră să revină înapoi la ţara mamă. Dragi fraţi şi surori, eu vă îndemn acum, la 100 de ani de la Marea Unire, să ne ajutaţi să deschidem drumul în istorie. Ar fi bine să ne unim!

Spectacolul folcloric

Petreuş Ştefan şi fiul său Andrei
Petreuş Ştefan şi fiul său Andrei

A urmat petrecerea în aer liber. Pe scena de la stadion, a evoluat Ansamblul folcloric “Coconii Izei” din Strîmtura, instructor Gheorghe Hîrb, care a prezentat o suită de dansuri şi cîntece populare. Au urmat apoi, rînd pe rînd, mai mulţi solişti vocali şi instrumentişti. I-am urmărit cu respect pe rapsozii Ştefan cu fiul său Andrei Petreuş, dar şi pe cei din Ansamblul “Moroşanca” din Sighetu-Marmaţiei, instructor Ileana Matus. Apoi au evoluat soţii Nemeş, familia Ivanciuc din satul Slătioara, Voichiţa Nemeş, Ioan Sas, Anuţa Iuga, Maria Mihali, Niţuca Iusco. S-au schimbat zonele folclorice şi au venit Ansamblul “Cununa Chioarului” din Satulung, Vasile Coca, Adriana Irimuş, Silvia Sota, Elisabeta Guzu, Elisa Hechelciuc şi Lucian Madiar, Crina Horincar, Suzana Felician, Fraţii Felix Galan şi Ioan Dordoi. Ţările Chioar şi Lăpuş au fost reprezentate de îndrăgitele soliste Rafila Bărbos şi Viorica Costenar.

• În toate cele petrecute în acea zi frumoasă, s-a dovedit că strîmturenii sînt oameni gospodari şi primitori de oaspeţi, iar comunitatea locală a devenit mai trainică, în aceste vremuri în care coeziunea locuitorilor stă la baza succesului social şi economic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.