Sărbătoarea Floriilor la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare
Duminică, 1 aprilie 2018, de la ora 10,00, praznicul împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Viorel Bud, Pr. Vasile Botiş, Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, Pr. Claudiu Ciaşcai, Pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei, Pr. Cristian Szabo şi 10 diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran. La chinonic a cântat un grup de credincioase şi Corul „Doxologia”.
Atmosfera duhovnicească în Catedrală a fost una de mare sărbătoare, cu mii de credincioşi, încât spaţiile absidelor laterale şi al sălii bizantine „Justinian Arhiepiscopul” au fost deschise credincioşilor, scările până la ieşire fiind şi ele arhipline cu credincioşi. În mulţimea de credincioşi a fost prezent şi primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş, un sprijinitor al construcţiei Catedralei.
Fiindcă afară ploua cu găleata, pelerinajul de Florii cu înconjuratul Catedralei nu a mai avut loc ca în alţi ani, iar stâlparele de salcie au fost binecuvântate de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pe solee, cât şi de-a lungul Catedralei.
Cuvântul de învăţătură
Un vast cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin despre sărbătoarea Floriilor, despre semnificaţiile istorică şi duhovnicească a intrării triumfale a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim pe mânzul asinului şi despre primirea care I s-a făcut de mulţimea care vedea în Mântuitorul, în mod greşit, pe împăratul lumesc care venea să-i scape de stăpânirea romană.
„Intrarea Domnului în Ierusalim a fost profeţită cu multe secole înainte, iar Mântuitorul, în cei trei ani şi jumătate de activitate mesianică, n-a făcut decât să împlinească tot ce s-a scris în lege şi în proroci despre întruparea Sa, despre vremea în care se va petrece acest lucru, adică la plinirea vremii, şi despre felul în care se vor petrece lucrurile, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Mântuitorul n-a venit pe un cal nărăvaş, ci pe un asin, aşa cum s-a profeţit, arătând că nu este împărat lumesc şi pământesc, ci împăratul unei alte împărăţii, al unei împărăţii veşnice.”
Intrarea Domnului în Ierusalim este drumul pe care Mântuitorul l-a făcut spre întemeierea Bisericii Sale, care nu va putea fi biruită de nimeni niciodată:
„Hristos venea să întemeieze Biserica, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care era deasupra sinagogii, iar faptul că a încălecat pe un mânz, însemnează că a chemat toate neamurile, mânzul simbolizând neamurile pământului, neamurile păgâne. A chemat toate neamurile pământului la Evanghelie şi la mântuire. Hristos de bună voie a venit spre patimă, pentru că şi-a asumat răstignirea, pătimirea, moartea. Şi moartea pentru ca să ne dăruiască nouă Învierea şi viaţa veşnică.”
Sfânta Lumină de la Ierusalim va sosi în noaptea de Paşti în Catedrala Episcopală
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a anunţat credincioşilor programul liturgic la care va participa în Săptămâna Patimilor din acest an şi al slujbei Învierii şi a asigurat credincioşii că, şi în acest an, prin grija Patriarhiei Române şi a unui bun credincios din Eparhie, vor avea, în al nouălea an consecutiv, Sfânta Lumină care vine din cer la Mormântul Mântuitorului în fiecare an de Sfintele Paşti ortodoxe.