Eveniment cultural în Franţa în cadrul parteneriatului Vişeu de Sus – Croissy sur Seine

0
377
Directorul Centrului Cultural Vişeu de Sus (centru), alături de organizatori, reprezentanţi ai Ambasadei şi invitaţi

Zilele trecute, în Franţa, la Croissy sur Seine, a avut loc un eveniment cultural în cadrul parteneriatului dintre Vişeu de Sus şi oraşul francez. Vişeu de Sus a fost reprezentat de directorul Centrului Cultural-Social, dr. Anuţa Pop, coordonatorul proiectului din partea României.
Începând din 2013, în fiecare an, au fost realizate evenimente culturale atât în oraşul de pe malul Senei, cât şi în oraşul de pe malurile Vaserului şi Vişeului. Au avut loc concursuri şi tabere internaţionale de pictură, expoziţii de pictură, spectacole folclorice, expoziţii de fotografie, manifestări dedicate zilei naţionale a Franţei… Anul acesta, cu ocazia evenimentului din România, s-a marcat prietenia dintre cele două oraşe partenere printr-un ”pod al impresioniştilor”, iar Ziua Francofoniei a fost prilej de sărbătoare, elevii vişeuani ce studiază limba franceză pregătind un program în limba lui Voltaire.
Evenimentul din Franţa, organizat de Asociaţia Croissy sans Frontieres la Croissy sur Seine, a fost gândit ca un omagiu adus celui mai mare pianist român, cu studii la Paris, ”prinţul pianiştilor”, cum îl numeşte enciclopedia franceză ”Universalis”: Dinu Lipatti. Concertul a fost susţinut de muzicieni francezi, care au interpretat creaţiile lui Dinu Lipatti şi alte compoziţii pe care acesta le iubea. Ambasada României în Franţa a fost reprezentată prin Răzvan Junescu, ministru consilier, ceea ce este o dovadă a recunoaşterii contribuţiei pe care Vişeu de Sus şi Croissy sur Seine o au în cadrul relaţiilor culturale româno-franceze.
La sfârşitul acestui an, va debuta Sezonul cultural româno-francez, cu temele: Două ţări având culturi plurale şi latinitate comună; Un secol de schimburi, împărtăşiri şi cooperare; Perioade recurente de transformări în oglindă de-a lungul unui secol (1918-2018); Oraşe de mâine şi noi teritorii – ce rol au cultura, ştiinţa, creatorii şi societatea civilă în acest nou context naţional şi european.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.