Mîine, 20 februarie 2018, maestrul muzicii tradiţionale vechi, Grigore LEŞE, născut în satul Stoiceni, aparţinător de oraşul Tg. Lăpuş, va împlini frumoasa vîrstă de 64 de ani. Grigore are un glas răscolitor şi tulburător, e un artist pe care Bunul Dumnezeu l-a înzestrat cu un glas nepereche, talent şi sensibilitate. Leşe, prieten al nostru din tinereţe, a venit deunăzi la obîrşii, adică acasă la Tg. Lăpuş, unde se află mama sa Varvara şi surorile sale. Ne-am întîlnit, am stat zile întregi de vorbă, în perioada Crăciunului şi a Anului Nou 2018.
A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de interpretare (fagot). Este doctor în muzică şi profesor asociat la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi la Universitatea de Muzică din Bucureşti.
Grigore ne-a spus: “Tata s-a îngrijit de familie, pentru el important era lucrul pămîntului. Îmi povestea – fie iertat! – că se ducea să usuce fînul şi, dacă venea ploaia şi-l uda, zicea: Aprinde-l, Dochie!, către străbunica mea. Aprinde-l, Dochie, că nu-i bun de nimic fînu’ aista! Şi-l aprindea bătrâna… Oamenii aveau un sfat, se organizau, fiecare ştia ce are de făcut în lume. Ei, uite eu din lumea aceea vin! Pentru ei, soarele era sfînt! Pînă şi moartea o ghiceau cîteodată. Zice-un cîntec: Sîmbătă de dimineaţă, / M-o cătat moartea pîn’ casă, / M-o cătat şi m-o aflat, / Eu de moarte m-am rugat / Să mă mai lese vreun ceas / Că mai am şi eu năcaz / Şi mai am vreo tri copchii / Şi-o mie de datorii / Şi dacă le-oi împăca, / Vină, moarte, şi mă ia! / Că eu lumea mi-am urît, / Mi-i dor numa’ de mormânt. Tata o murit într-o sîmbătă şi, înainte de-a muri, zice: „Doară-oi muri!” El simţea moartea. Este, la noi, un obicei, că ţăranii se pregătesc pentru plecarea în lumea de dincolo, îşi fac sicriu, îşi aranjează hainele, îşi pun bani de pomană. Sînt nişte versuri în Maramureş care spun aşa: Lumea me-i lume legată, / Cu lanţuri şi cu lăcată, / Nu mi-i bine niciodată. / De mi-i bună într-una zî, / Trei şi patru rău mi-i. / Avut-am bine în viaţă, / Cînd am fost la mama-n braţă. / Dar de cînd am crescut mare, / Numa dor şi supărare”. Lumea asta îi plină de răutăţi, de smintitori şi de bulversatori. Ascultaţi: “De-ai hi lume de oiagă / Eu te-aş sparge într-o grabă. / De-ai hi lume de hîrtie, / Te-aş aprinde într-o mînie, / Te-aş aprinde de tri părţi, / De tri părţi cu lemne verzi / Şi de-o parte cu uscate / Că de tine n-avui parte, / Numa de străinătate”.
Reporter: La ce manifestări vei participa şi în care te vei implica în anul 2018?
Grigore LEŞE: “În 2018, muzicile etno-jazz se vor contopi în hotarul Grădinii Maicii Domnului şi se vor preface într-o scară a frumuseţii pe care oamenii vor urca cu sfială şi ne vom aduce aminte de vremurile cînd muzica însemna bucurie, iar zeii erau socotiţi muzicienii supremi. Vor veni la Bucureşti, în cadrul Teatrului Odeon, trupe din cele mai îndepărtate colţuri ale pămîntului. Pentru cîteva zile, muzicile etno-jazz vor fi prezente în inimile oamenilor, iar muzicienii prezenţi vor aduce lumină şi frumuseţe. Sălile de spectacole din Bucureşti vor fi locuri de chemare a îngerilor, muzica va deveni purificatoare a inimii, rugăciune. Muzicienii prezenţi la aceste spectacole ne vor spune, prin muzica lor, că adevăratul Rai se află în om. Voi participa la Festivalul Internaţional Shakespeare de la Craiova, unde voi prezenta ceea ce am întreprins pe plan muzical în cei 40 de ani de activitate artistică. Va fi un show Grigore Leşe despre muzică, coregrafie, muzică academică tradiţională. Asta va fi în 29 aprilie 2018, pe scena Teatrului din Craiova. Apoi, voi susţine Concertul concertelor şi care va fi concertul vieţii mele, la Londra, alături de 99 de bărbaţi. S-ar putea ca la acest remarcabil eveniment muzical să participe însăşi Regina Angliei, Elisabeta a II-a. Dacă vine Regina, înseamnă că şi România a cîştigat. Voi continua emisiunea „Drumurile lui Leşe” la TVR-3, voi fi în juriile de la emisiunea „Vedeta populară”, care începe în acest an 2018 cu ediţii noi, şi voi susţine zeci de concerte în România”.
Grigore LEŞE a aprins spiritele în lumea folclorului românesc, în 2017. Întrebat dacă-i place să cînte celebra „Noi sîntem români“, artistul a răspuns: „Este cea mai penibilă melodie pe care am auzit-o vreodată în România. E ca şi cînd ar cînta turcii: „Noi sîntem turci”. Aveţi în faţă omul care a dirijat un cor de 108 bărbaţi, cu cîntece patriotice adevărate. Ştie România asta? Oamenii în România cîntă după mintea lor. Punct. Oricînd demonstrez. Ei nu mai ştiu să schimbe. Toate schimbările pe care le faci în viaţă trebuie să fie schimbări înălţătoare, să ai intuiţie, să ai sensibilitate, să ai idei. Oamenii sînt imitatori. Cînd imiţi, nu poţi fi mare. Îmi place să nu mă repet. Încerc să fiu altfel, să spun o poveste, dar cu alte cuvinte“.
La mulţi ani, Grigore Leşe, cu sănătate şi fericire!