În anul 2017, în lucrarea social-filantropică şi medicală a Patriarhiei Române la nivelul structurilor eparhiale şi a ONG-urilor au fost implicate 13.473 persoane, după cum urmează: 28 consilieri eparhiali, 22 inspectori de specialitate şi eparhiali, 578 asistenţi sociali, 1.456 personal cu diverse specializări (cadre didactice, cadre medicale, jurişti, psihologi, personal administrativ) şi 11.389 voluntari, după cum s-a spus în Adunarea Naţională Bisericească ce a avut loc miercuri, 14 februarie a.c. la Bucureşti.
Totodată, în anul 2017, atât în Bucureşti, cât şi în diferite localităţi din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române, au activat 779 instituţii şi servicii sociale. Având în vedere diversificarea continuă a serviciilor oferite, precum şi extinderea şi acreditarea centrelor, s-a impus o reorganizare integrată a activităţilor pe criterii de competenţă. Diagrama aşezămintelor social-filantropice arată astfel: 172 cantine sociale şi brutării, 40 instituţii ce oferă servicii medicale şi farmacii, 110 centre de zi pentru copii, 23 centre de zi pentru vârstnici, 47 centre rezidenţiale vârstnici, 24 birouri de asistenţă socială şi centre comunitare, 36 centre de tip familial, 50 grădiniţe sociale şi afterschool, 13 locuinţe protejate, 98 centre de informare, de consiliere şi centre de resurse, 15 centre de urgenţă (pentru persoane fără adăpost, pentru victime ale violenţei domestice, pentru victime ale traficului de persoane), 16 campusuri de tabără, 48 centre educaţionale şi alte 87 instituţii/servicii cu specific diferit.
În cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române, se află în derulare un număr de 547 proiecte şi programe sociale, din care: 28 cu finanţare externă, 86 cu finanţare publică, 380 finanţate din fonduri proprii şi 53 cu finanţare mixtă.
În cadrul aşezămintelor sociale au primit asistenţă 93.555 beneficiari, după cum urmează: a) 34.691 copii din aşezămintele sociale ale Bisericii, dar mai ales din familii sărace şi fără posibilităţi de întreţinere sau cu părinţii aflaţi la muncă în alte ţări; b) 5.918 persoane cu dizabilităţi, cu deficienţe de vorbire, vedere şi auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependenţe, persoane infectate cu HIV/SIDA; c) 22.662 persoane vârstnice din aşezămintele de protecţie socială bisericeşti, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezentau grave probleme de sănătate; d) 29.412 şomeri, adulţi în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenţei familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităţilor naturale; e) 872 persoane din alte categorii.
Pentru susţinerea întregii activităţi de asistenţă socială şi filantropică, în anul 2017, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit 110.782.632 lei.
În această sumă nu intră cheltuielile privind o mulţime de activităţi caritabile ale parohiilor şi mănăstirilor în favoarea bolnavilor, bătrânilor, copiilor şi săracilor, care nu au fost cuantificate financiar şi, ca atare, nici raportate sistematic centrelor eparhiale.
Asistenţa religioasă în unităţile militare, penitenciare, spitale şi aşezăminte de ocrotire socială este asigurată de un număr de 511 preoţi.