Cât de actual sau inactual e Mihai Eminescu?

0
782
George Achim, Terezia Filip, Cornel Munteanu, Săluc Horvat, Mircea Farcaş

Luna ianuarie stă sub semnul lui Eminescu. Discuţiile cu, despre şi pro Eminescu au continuat luni, 22 ianuarie, la Centrul Universitar Nord Baia Mare, la o săptămână după ce s-au împlinit 168 de ani de la naşterea marelui poet naţional. În prima parte a evenimentului s-a derulat o dezbatere despre actualitatea şi inactualitatea poetului.
„În ultimii ani s-a accentuat această antinomie între actualitatea şi inactualitatea lui Mihai Eminescu”, a remarcat prof. univ. dr. Cornel Munteanu. El a accentuat faptul că Eminescu devine actual sau, din contră, inactual în funcţie de mai multe criterii. Depinde de atitudinea criticilor sau după caz, a cititorilor, faţă de opera poetului. Contează şi momentul cultural în care s-a afirmat Eminescu pus în raport cu contemporaneitatea. În plus, a fi actual sau inactual „caracterizează şi anumite structuri de criză ale societăţii. După modul cum le depăşim sau asimilăm aceste crize putem deveni actuali sau inactuali ca receptori”, a mai spus prof. univ. dr. Cornel Munteanu.

„Cultura română nu se poate defini în absenţa lui Eminescu”

Dincolo de actualitatea sau inactualitatea lui Eminescu, e obligatoriu să fie avut în vedere şi modelul uman. „Dintre toţi clasicii, doar Eminescu a fost cel care avea un cult al prieteniei, fără invidie, dornic să sară în ajutorul prietenilor”, a mai precizat Cornel Munteanu care a îndemnat la lectura corespondenţei purtate între Mihai Eminescu cu prietenii săi, printre aceştia numărându-se I.L. Caragiale sau Ioan Slavici. Pe de altă parte, prof. univ. dr. George Achim a evidenţiat faptul despre Mihai Eminescu „se discută din ce în ce mai mult, fără a fi citit”. „Suntem tentaţi fie să-l hagiografiem, să vorbim la modul înalt, retoric, emfatic, fie să-l demolăm, să-l contestăm, să-l catalogăm ca un duh inactual. Aceste lu­cruri traduc o stare de fapt din cultură şi din orizontul nostru cultural. Noi, cei care credem că Eminescu e actual, vom spune că nu se poate defini cultura română în absenţa lui Eminescu. Eminescu va fi întotdeauna actual”, a concluzionat prof. univ. dr. George Achim.

Eminescu, actual pentru „cunoscători”

Discuţiile despre Mihai Eminescu sunt însă interminabile, a constatat şi conf. univ. dr. Mircea Farcaş. „Cineva spunea că opera lui Mihai Eminescu e asemenea unui cerc cu circumferinţa nicăieri şi cu centrul pretutindeni”, a afirmat Mircea Farcaş. El a mai adus în discuţie câteva elemente din copilăria poetului şi a prezentat celor din sală un scurt documentar despre viaţa lui Mihai Eminescu. Concluzia dezbaterii a fost că „Eminescu e actual sau inactual în funcţie de perioada în care îl încadrăm. Eminescu e valabil, e actual mai ales prin opera lui, prin poezia lui. E inactual pentru cei care nu-l cunosc, nu-i citesc opera literară. Opera lui e atât de actuală încât e păcat să nu vă aplecaţi asupra poeziei lui”, a conchis criticul literar, Săluc Horvat. În a doua parte a evenimentului, autoarea Terezia Filip şi-a prezentat cartea „Eminescu din cărţile noastre-interpretări recente: Eminescu, semne şi simboluri de aur”. Terezia Filip a punctat faptul că „Dacă mai vrem să fiinţăm sub soare ca neam românesc, avem nevoie de Eminescu. Poezia lui e ca o aură care împrejmuieşte realitatea noastră”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.