Luna ianuarie stă sub semnul lui Eminescu. Discuţiile cu, despre şi pro Eminescu au continuat luni, 22 ianuarie, la Centrul Universitar Nord Baia Mare, la o săptămână după ce s-au împlinit 168 de ani de la naşterea marelui poet naţional. În prima parte a evenimentului s-a derulat o dezbatere despre actualitatea şi inactualitatea poetului.
„În ultimii ani s-a accentuat această antinomie între actualitatea şi inactualitatea lui Mihai Eminescu”, a remarcat prof. univ. dr. Cornel Munteanu. El a accentuat faptul că Eminescu devine actual sau, din contră, inactual în funcţie de mai multe criterii. Depinde de atitudinea criticilor sau după caz, a cititorilor, faţă de opera poetului. Contează şi momentul cultural în care s-a afirmat Eminescu pus în raport cu contemporaneitatea. În plus, a fi actual sau inactual „caracterizează şi anumite structuri de criză ale societăţii. După modul cum le depăşim sau asimilăm aceste crize putem deveni actuali sau inactuali ca receptori”, a mai spus prof. univ. dr. Cornel Munteanu.
„Cultura română nu se poate defini în absenţa lui Eminescu”
Dincolo de actualitatea sau inactualitatea lui Eminescu, e obligatoriu să fie avut în vedere şi modelul uman. „Dintre toţi clasicii, doar Eminescu a fost cel care avea un cult al prieteniei, fără invidie, dornic să sară în ajutorul prietenilor”, a mai precizat Cornel Munteanu care a îndemnat la lectura corespondenţei purtate între Mihai Eminescu cu prietenii săi, printre aceştia numărându-se I.L. Caragiale sau Ioan Slavici. Pe de altă parte, prof. univ. dr. George Achim a evidenţiat faptul despre Mihai Eminescu „se discută din ce în ce mai mult, fără a fi citit”. „Suntem tentaţi fie să-l hagiografiem, să vorbim la modul înalt, retoric, emfatic, fie să-l demolăm, să-l contestăm, să-l catalogăm ca un duh inactual. Aceste lucruri traduc o stare de fapt din cultură şi din orizontul nostru cultural. Noi, cei care credem că Eminescu e actual, vom spune că nu se poate defini cultura română în absenţa lui Eminescu. Eminescu va fi întotdeauna actual”, a concluzionat prof. univ. dr. George Achim.
Eminescu, actual pentru „cunoscători”
Discuţiile despre Mihai Eminescu sunt însă interminabile, a constatat şi conf. univ. dr. Mircea Farcaş. „Cineva spunea că opera lui Mihai Eminescu e asemenea unui cerc cu circumferinţa nicăieri şi cu centrul pretutindeni”, a afirmat Mircea Farcaş. El a mai adus în discuţie câteva elemente din copilăria poetului şi a prezentat celor din sală un scurt documentar despre viaţa lui Mihai Eminescu. Concluzia dezbaterii a fost că „Eminescu e actual sau inactual în funcţie de perioada în care îl încadrăm. Eminescu e valabil, e actual mai ales prin opera lui, prin poezia lui. E inactual pentru cei care nu-l cunosc, nu-i citesc opera literară. Opera lui e atât de actuală încât e păcat să nu vă aplecaţi asupra poeziei lui”, a conchis criticul literar, Săluc Horvat. În a doua parte a evenimentului, autoarea Terezia Filip şi-a prezentat cartea „Eminescu din cărţile noastre-interpretări recente: Eminescu, semne şi simboluri de aur”. Terezia Filip a punctat faptul că „Dacă mai vrem să fiinţăm sub soare ca neam românesc, avem nevoie de Eminescu. Poezia lui e ca o aură care împrejmuieşte realitatea noastră”.