Astăzi vă prezentăm alte 15 proiecte din cele 35 câte au fost alese în programul de bugetare participativă. Băimărenii s-au arătat interesaţi să devină parte activă a dezvoltării municipiului Baia Mare. Dovadă stă numărul mare de proiecte depuse în cadrul programului de bugetare participativă, care a fost lansat de municipalitate la mijlocul lunii septembrie 2017 şi care oferă cetăţenilor oportunitatea de a-şi propune şi susţine ideile de dezvoltare a oraşului. Abordarea pune în prim plan nevoile şi aspiraţiile cetăţeneşti, oferind totodată posibilitatea de a rezolva problemele, valorifica oportunităţile şi stabili priorităţile comunităţii.
Primarul Cătălin Cherecheş îi invită pe băimăreni să voteze proiectele pe care le considră utile şi interesante pentru municipiul Baia Mare.
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/23/page/2
Organizarea unor activităţi de „Şcoală de după şcoală”, prin care elevii de gimnaziu realizează o revistă cu poveşti locale de succes, însoţesc grupuri de turişti pentru descoperirea oraşului şi organizarea unui ”Atelier de poveste” care are ca scop promovarea unui dialog între generaţii, dublat de ideea de educaţie solidară faţă de vârstnici ca valori fundamentale în societate.
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/16/page/2
Reabilitarea clădirii „Casa Pokol” şi amenajarea unui muzeu al mineritului. Muzeul Mineritului va conţine atât spaţii expoziţionale cu elemente caracteristice (în spaţiile interioare şi exterioare), cât şi spaţii digitale care să prezinte istoricul minier al zonei Baia Mare.
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/1/page/3
Prin intermediul unei aplicaţii mobile, cetăţenii ar putea semnaliza municipalităţii aceste aspecte, astfel încât responsabilii cu soluţionarea lor să îşi poată optimiza resursele şi timpul de lucru pentru soluţionarea lor. Cetăţenii pot ataşa poziţia GPS a problemei, o scurtă descriere şi fotografii. După rezolvarea problemelor, municipalitatea notifică cetăţeanul, prin intermediul sistemului cu privire la soluţiile aplicate. Aplicaţia poate fi utilizată pentru marcarea exactă a mobilierului urban, stâlpilor de iluminat public, spaţiilor verzi etc, pentru crearea unei hărţi digitale, actualizate a municipiului, printr-un efort de crowdsourcing, comunitar.
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/25/page/2
Prezentarea obiectivelor turistice, culturale şi istorice ale municipiului Baia Mare în cadrul unei hărţi interactive ce va cuprinde baze de date (informaţii şi imagini) referitoare la obiectivele turistice, lăcaşe de cult, unităţi de cazare, restaurante, trasee montane, zone de agreement şi relaxare, transport local (rutele tuturor liniilor de autobuz cu staţiile aferente şi programul de funcţionare). Acesată hartă dă posibilitatea atât cetăţenilor, cât şi turiştilor să adauge informaţii.
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/22/page/2
Elaborarea unei Hotărâri de Consiliu Local, conform căreia cetăţenii să poată sesiza prin tehnologii moderne abateri de la regulile de conduită, de competenţa Poliţiei Locale şi să primească răspunsuri la sesizările emise.
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/2/page/3
Dezvoltarea conceptului şi a brandului local şi regional ”Johannes Banfi Huniades”
Promovarea turismului şi a economiei orizontale generată de înfiinţarea şi utilizarea brandului sus-amintit.
Crearea unor trasee turistice în Baia Mare şi în unele localităţi din judeţele Maramureş şi Satu Mare.
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/8/page/3
Organizarea unui parc tematic pe modelul mini Europa, care prezintă clădirile importante, relevante de pe teritoriul Uniunii Europene, la scară redusă. Parcul reprezintă un punct de atracţie turistică, un muzeu în aer liber şi, nu în ultimul rând, un loc spectaculos pentru copii.
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/27/page/2
Amenajarea funcţională a spaţiului arondat Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” Baia Mare sub forma unui ansamblu de „grădini” cu destinaţii specifice: Grădina senzorială, Grădina cosmică, Grădina vie, Grădina minerală, Grădina interioară, Grădina gândurilor, Grădina dinamică.
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/9/page/3
Amenajarea unor locuri îngrădite pentru animalele de companie, în scopul asigurării unui mediu sigur, pentru dresarea şi joaca acestora.
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/30/page/1
Crearea unui centru de tele-medicină, diagnosticare şi prevenţie, care utilizează soluţii ITC pentru creşterea calităţii vieţii şi a gradului de siguranţă a persoanelor vârstnice sau suferinde de diverse afecţiuni
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/29/page/1
Serviciu de bike-sharing, care permite utilizarea în comun a unor biciclete ce pot fi ridicate sau returnate în puncte cheie din oraş. Serviciul contribuie la îmbunătăţirea mobilităţii urbane, reducerea traficului şi poluării şi îmbunătăţirea stării de sănătate şi calităţii vieţii populaţiei oraşului.
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/33/page/1
Crearea unei platforme on-line cu rolul de a crea şi stimula comunităţi în cumularea ideilor bune pentru comunitate, organizare de evenimente, promovare de proiecte şi acţiuni locale, precum şi derularea de programe educaţionale.
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/20/page/2
Realizarea unei hărţi digitale a principalelor repere turistice şi culturale, astfel încât principala poartă de intrare în „muzeul Maramureş” Baia Mare să devină mult mai accesibil turistic, din punct de vedere informaţional. Se propune instalarea de panouri informative touchschreen în principalele puncte din oraş.
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/18/page/2
Organizarea de ateliere Montessori, menite să încurajeze autonomia tinerilor într-un spaţiu al libertăţii, creativităţii şi al responsabilităţii.
https://baiamareactiv.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/28/page/1
Amenajarea unui teren multifuncţional pe care se pot practica mai multe sporturi, precum minifotbal, volei, baschet, tenis, badminton. De asemenea, pentru a facilita accesul cetăţenilor, este nevoie de amenajarea de parcare auto, moto şi de biciclete în zona de acces, reamenajarea staţiei de autobuz existente la intrarea în zona barajului Firiza.