Tradiţionalismul – între valori materiale şi valori spirituale

0
504

Biblioteca Orăşenească Vişeu de Sus a găzduit proiectul “Tradiţionalismul – între valori materiale şi valori spirituale”, iniţiat de Monica Grad, profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic “Bogdan – Vodă” Vişeu de Sus.
În cadrul acestuia, elevii din clasa a XII-a E, profil filologie, de la Liceul Teoretic “Bogdan – Vodă”, au urmărit familiarizarea cu valorile străvechi, de la realizarea costumului popular, până la semnificaţia obiectelor gospodăreşti, a motivelor tradiţionale. Astfel, liceenii au aflat felul în care era dus traiul ţăranilor, cu activităţile lor gospodăreşti, cu obiceiurile, preocupările zilnice şi elementele de cultură populară. Mai întâi, elevii au pus în aplicare câteva din aceste activităţi, îmbrăcând costumul popular, despre a cărui semnificaţie le-a vorbit, le-a prezentat modalităţi de realizare şi le-a ilustrat în câteva studii de specialitate documentaristul bibliotecii, doamna Gabriela Szerasz.
Apoi, împreună cu prof. Monica Grad, copiii au prezentat semnificaţia, confecţionarea şi folosirea unor obiecte specifice traiului rural, acestea fiind unele specifice zonei Vişeului, dar şi de pe Valea Ruscovei.
În ceea ce priveşte reprezentarea literară a tuturor aspectelor amintite, elevii au citit din creaţiile tradiţionaliştilor români. Doamna profesor Monica Grad ne-a explicat: ”De la George Coşbuc, Octavian Goga, Ion Pillat şi până la Vasile Voiculescu, tinerii au conştientizat transformările pe care lirica tradiţionalistă le-a suferit de-a lungul timpului, de la viziunea semănătoristă, la cea poporanistă şi la cea a gândirismului ortodoxist. Legătura dintre cele două dimensiuni a fost completată de intervenţiile succesive ale elevilor referitoare la condiţia socială şi istorică a ţăranilor de-a lungul veacurilor, de unde se explică, de multe ori, tonul mesianic, militant şi emancipant al poeţilor tradiţionalişti”.
Partea aplicativă a proiectului a fost una inedită. Elevii, sub atenta îndrumare şi coordonare a doamnelor Monica Grad şi Gabriela Szerasz, au pregătit pâine de casă şi sarmale de post, urmărind, de la început până la sfârşit, reţetele bunicilor şi încercând astfel să reconstituie atmosfera de familie în care au trăit, ani de-a rândul, strămoşii lor. Atmosfera creată a fost una deosebită, fiecare dintre elevi, fete şi băieţi, implicându-se activ pentru ca rezultatul să fie pe măsura aşteptărilor. Şi aşa a şi fost. Produsele care cu ieşit din mâinile lor au fost foarte gustoase.
Prof. Monica Grad demonstrează şi de această dată că un profesor cu har şi dăruire găseşte cele mai bune căi de a-i atrage pe elevi spre învăţătură. Împreună cu documentaristul Gabriela Szerasz, organizează săptămânal acţiuni extraşcolare, dedicate elevilor de la toate şcolile din oraş care doresc să-şi îmbunătăţească nivelul de cunoştinţe de limba şi literatura română.
Proiectul desfăşurat la Biblioteca Orăşenească Vişeu de Sus a reuşit să aducă la viaţă o frântură de viaţă arhaică, luând în considerare atât valorile materiale, indispensabile traiului rural, cât şi ridicarea spirituală a simţirii poetice româneşti din prima jumătate a secolului al XX-lea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.