Comuna Rona de Jos are o reţea de alimentare cu apă extinsă la aproape toate gospodăriile din sat, dar apa nu este potabilă din cauza aluviunilor prea multe ajunse în lacul de acumulare, în perioada cu ploi abundente.
Staţia de filtrare şi tratare a apei nu face faţă, mai ales în anotimpul ploios. Pentru a remedia problema, autorităţile locale au în plan construirea unor praguri de reţinere a aluviunilor venite în exces din amonte. De asemenea, se intenţionează şi să modernizeze actuala staţie de tratare.
Ioan Marina, secretarul comunei, ne-a explicat: „Alimentarea cu apă este asigurată aproximativ în toată comuna, deoarece nu chiar toţi gospodarii sunt şi racordaţi la reţea. Avem în vedere să îmbunătăţim calitatea apei, deocamdată nu este potabilă, ci doar pentru uz menajer. Astfel, intenţionăm să facem în amonte de lac nişte diguri de reţinere a aluviunilor, pentru că panta este destul de mare şi vin multe aluviuni. Avem şi o staţie de tratare a apei, însă mâlul în exces creează probleme. Apa curge la robinetele oamenilor, dar o folosesc doar în scop menajer. Prin implementarea unui proiect, încercăm să reducem sursele care duc la colmatarea excesivă a lacului şi nu permit staţiei existente o mai bună filtrare în momentele critice, când sunt precipitaţii abundente. Urmează apoi altă investiţie. Avem un proiect depus, sunt solicitări făcute în acest sens, pentru îmbunătăţirea staţiei de tratare, ca să asigure parametrii optimi de potabilitate a apei. Există la barajul de acumulare, construit de peste 15 ani, şi o staţie de alinare. Am avut şi o captare primară de apă, direct de la izvoare, realizată înainte de Revoluţie, cu sprijinul cetăţenilor, pe care am trecut-o în administrarea autorităţii locale. În acest moment, percepem doar o taxă minimă de întreţinere a reţelei, de 60 de lei/gospodărie/an, şi una de racord, pentru cei care doresc să se conecteze la reţea”.
Apă insuficientă pe vreme de secetă

Pe vreme de secetă, apa este insuficientă, mai ales spre capătul reţelei, aşa că autoritatea locală caută surse noi de alimentare cu apă: „Pe timpul secetos, apa nu ajunge la toţi. Problema pleacă de la risipa de apă, căci nu se plăteşte la cantitatea consumată, ci există o taxă fixă. Ţine până la urmă de conştiinţa fiecăruia şi de spiritul civic pe care îl au cetăţenii. Va trebui să mai găsim izvoare noi şi trebuie să contorizăm apa. Nu mi se pare corect ca toţi cei care sunt mai aproape de sursă sau beneficiază de o aşezare mai bună, apa venind prin cădere, fără nicio cheltuială, să aibă apă la discreţie, iar cei care sunt aşezaţi la periferia reţelei să aibă probleme cu apa pe timpul verii. Prin contorizare, acest inconvenient va dispărea”, a mai spus Ioan Marina.
„Apă la robinet avem, dar nu-i potabilă, ne-au spus de la primărie, aşa că o folosim doar pentru uzul casnic. De băut, folosim apă cumpărată din magazin, plus că avem o fântână în curte”, ne-a declarat Ioana P.
„E bine că avem apă la robinet, însă nu este bună de băut, vine tulbure câteodată, dar ştiu că primăria vrea să rezolve problema. Nu plătim deocamdată apa, decât o sumă fixă pe an pentru întreţinere, indiferent de câtă apă folosim”, a explicat un alt localnic.