• Documentul se află în dezbatere publică şi propune, printre altele, amenajarea unui imens parc industrial •
Noua Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Baia Mare, pentru perioada 2015 – 2030, a fost prezentată public luni, 14 septembrie 2015, în cadrul primei dintre cele trei dezbateri publice pe care le organizează administraţia publică locală pe această temă. După dialogul cu mediul de afaceri, a urmat ieri dezbaterea cu societatea civilă, iar astăzi, de la ora 17.00, va avea loc cea de a treia dezbatere, cu reprezentanţii instituţiilor publice. Strategia va putea fi consultată şi pe site-ul municipiului Baia Mare, fiind în dezbatere publică până la finalul lunii septembrie. Documentul se axează majoritar pe dezvoltarea economică a oraşului nostru. Dacă vechea Strategie a oraşului, pusă în practică în 2007, se axa foarte mult pe componenta socială, administraţia condusă de primarul Cătălin Cherecheş îşi doreşte să dezvolte economic oraşul nostru, un aspect neglijat de către administraţiile precedente. Printre proiectele majore propuse în noua strategie se numără realizarea unui parc industrial de mari dimensiuni, a unui centru de industrii creative pe platforma fostei uzine Cuprom, dar şi un Parc Turistic în zona Firiza. Majoritatea proiectelor de dezvoltare cuprinse în noua Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană vor fi depuse spre finanţare pe principalele programe de accesare a fondurilor europene.
Strategia va contura evoluţia municipiului Baia Mare pentru următorii 15 ani
La prima dezbatere publică, la care au fost invitaţi reprezentanţii mediului de afaceri din Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheş a vorbit despre importanţa acestui document, noua strategie având un rol important pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, în contextul viitoarei evoluţii a municipiului Baia Mare.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: “Am gândit această Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană ca pe un document care îşi doreşte să contureze într-un anumit mod evoluţia municipiului Baia Mare. Într-un mod sustenabil, pe termen lung, inteligent, inovativ, competitiv, performant şi care să satisfacă întreaga comunitate. Asta cu satisfacerea unei comunităţi este o dorinţă. Niciodată nu poate fi pusă într-o proporţie de 100 % în aplicare. Fiecare avem câte un colţ de stradă care nu ne place. Fiecare găsim lucrurile acestea, dar cu siguranţă că, pas cu pas, vom putea să rezolvăm şi lucrurile care ţin de detalii. Ideea este că municipiul Baia Mare trebuie să fie o comunitate din ce în ce mai prosperă, activă şi o comunitate cu spirit civic”.
Vechea strategie marşa pe zona socială, noua strategie se axează pe dezvoltarea economică
Un mare minus pentru Baia Mare în ultimii 20 de ani a fost lipsa interesului vechii administraţii pe segmentul dezvoltării economice. Vechiul plan de dezvoltare s-a axat foarte mult pe zona socială, fiind neglijat motorul comunităţii, respectiv economia. Noua strategie integrată de dezvoltare vine tocmai să remedieze acest neajuns, axându-se, pe mai multe paliere, pe dezvoltarea economică. Baia Mare a ajuns unul dintre puţinele municipii din România care nu au până în acest moment un parc industrial. Această problemă îşi va găsi rezolvarea în urma implementării noii Strategii Integrate de Dezvoltare Urbană.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: “Lucrul pozitiv este faptul că ne-am orientat, într-un mod foarte concret, spre zona de dezvoltare economică, lucru pe care planul de dezvoltare urbană din 2007 nu l-a avut. Şi suntem, dacă nu mă înşel, singurul oraş din această regiune care nu are un parc industrial, ceea ce este trist. Putea fi una dintre priorităţi ca din 2007 să orientăm oraşul spre o astfel de investiţie. Dar, cu siguranţă, vom recupera acest handicap şi, în principiu, un parc industrial nu se face atât de mult din terenuri, cât se face din acte, din facilităţile pe care le oferi investitorilor, dar şi modul prin care încerci să creezi entităţi, organisme care să facă într-un fel legătura între autoritatea locală, autorităţi ale statului care emit avize sau tot felul de autorizaţii şi mediul de afaceri privat, investitori care vor să vadă o dinamică mult mai accentuată a autorităţii în raport cu acceptarea unei investiţii”.
Un arhitect renumit, care a remodelat centrul Bucureştiului, unul dintre specialiştii care au elaborat noua strategie
Unul dintre specialiştii care au elaborat noua strategie de dezvoltare a municipiului Baia Mare este arhitectul Mario Kuibus, unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi ai momentului, cel care a remodelat şi centrul Bucureştiului. Acesta a recunoscut că Baia Mare este o la fel de mare provocare ca şi capitala ţării, dar că apreciază diversitatea şi potenţialul de aici.
Mario Kuibus, arhitect: “Baia Mare este o provocare, ca şi Bucureştiul, dar o altfel de provocare. Ce ne-a plăcut nouă la Baia Mare a fost diversitatea şi potenţialul enorm pe care îl aveţi. Ce am zis că trebuie neapărat şi, într-un fel sau altul, să urmăm, să dezvoltăm ca şi coloană vertebrală pentru această strategie, a fost strategia oraşelor noi, a unor urbanişti strategici, de marcă, care există acum în România şi care, într-un fel sau altul, repun în discuţie ce înseamnă dezvoltarea oraşului. Oraşul pentru oameni. Oraşul pentru oameni văzut ca un mod cât se poate de natural şi într-un mod cât se poate de deschis, integrat şi dibace.
Obiectivele pentru 2020: creştere economică inteligentă, durabilă, incluziv socială
Prin noua strategie, se încearcă introducerea unor atribute elementare pentru Baia Mare: atractivitate, sustenabilitate şi accesibilitate. Obiectivele majore până în 2020 sunt economia performantă bazată pe inovaţie şi turism, dar şi pe crearea de noi locuri de muncă; calitate ridicată a mediului şi menţinerea poluării în standardele europene; mediul social coeziv, incluziv şi integrator. Temele strategice care vor fi puse în aplicare se împart pe trei categorii. Este vorba de Baia Mare pentru turişti, adică o tranziţie către o economie la care turismul participă fundamental. Apoi vorbim despre Baia Mare pentru investitori, care se axează pe un mediu economic performant, dinamic, atractiv, bazat pe inovaţie şi cercetare. Şi nu în ultimul rând, Baia Mare pentru cetăţeni, adică un oraş cu grad ridicat de calitate a vieţii, cu acces la servicii performante, educaţie, sănătate, recreere etc.
Pe lângă dezvoltare economică, sunt proiecte care vizează calitatea vieţii, transportul public şi mediul, dar şi turismul
Proiectele majore vizează dezvoltarea economică, însă sunt multe proiecte au fost gândite şi în ceea ce priveşte componenta socială, a calităţii vieţii, transportul public, mediul, dar şi turismul. În zona economică se doreşte atragerea de noi investitori şi consolidarea economiei şi a producţiei de înaltă valoare adăugată, prin realizarea unui parc industrial, a unui centru de transfer tehnologic şi a unui incubator de afaceri. În ceea ce priveşte calitatea vieţii, proiectele vizează locuirea decentă şi educaţia diversificată pentru a favoriza incluziunea socială, dar şi realizarea unor centre cu dotări sociale şi medico – sociale performante, în special un cămin pentru seniorii băimăreni şi un ansamblu de locuinţe sociale incluzive pe str. Arieşului. Aici vor fi realizate 300 de unităţi locative, în cinci blocuri.
Alte proiecte importante prevăd reabilitarea unor zone publice neatractive în acest moment
În domeniul infrastructurii şi a mediului, Strategia relevă proiecte care vor răspunde nevoilor de decontaminare, conversie a siturilor industriale abandonate, cum ar fi Cuprom, dar şi reabilitarea străzilor şi realizarea unui circuit amplu de piste de biciclete. Mai multe, vor fi implementate proiecte de dezvoltare care vizează transformarea zonei numite Buclă într-o Piaţă a Universităţii, reabilitarea şi realizarea unor piste de biciclete astfel încât accesabilitatea să fie una ridicată spre cartierele Ferneziu şi Firiza. Pentru dezvoltarea segmentului turistic, administraţia locală vizează transformarea spaţiilor publice neatractive şi insuficient dotate. Pentru a elimina aceste inconveniente, se pregăteşte reabilitarea Pieţei Izvoare, Pieţei Gării şi a malurilor Săsarului, dar şi reabilitarea Centrului istoric, a Pieţei Păcii. “Piaţa Izvoare este un proiect important. Este acea piaţă care poate să repună imaginea a ceea ce înseamnă piaţă într-un oraş european, modern. Este o piaţă care se poate baza pe două exemple notorii, europene, la care încercăm să ieşim din sistemul comunist, să spun aşa, şi să redevenim umani. Să căutăm să ne revedem printre pavilioane, printre mărfuri la o scară umană, la un scaun şi o masă transparentă, precum găsim în oraşele mari precum Viena sau Londra”, spune arhitectul Mario Kuibus.