Familia Mureşan Nicoleta şi Daniel din oraşul Şomcuta Mare, împreună cu tata-socru Eduard Pop, au înfiinţat o „oloiniţă” care presează la rece seminţe de floarea-soarelui, de dovleac şi sîmburi de nucă şi rezultă ulei, care este ambalat şi comercializat.
Nicoleta Mureşan ne spune: “Muncim zi şi noapte, toţi trei. Tatăl meu achiziţionează seminţe şi le procesează, iar eu şi Daniel ne ocupăm de marketing, promovare, comenzi, relaţii cu clienţii şi furnizorii, administrare pagină web… Am început cu producerea de ulei din seminţe de floarea-soarelui, dar acum avem şi alte produse, precum ulei cu hribi şi ulei cu habanero (ardei iute), doar noi producem aşa ceva. Lucrăm şi la certificarea OSIM. Seminţele vînturate sînt introduse în presă, se obţine un ulei tulbure, brut, care este depozitat în bazine speciale şi acolo stă 1-5 săptămîni, la decantare naturală. Uleiul de floarea-soarelui se limpezeşte într-o săptămînă, nuca şi dovleacul au nevoie de pînă la 5 săptămîni. Nu filtrăm uleiurile, pentru că nu dorim să le supunem la încă un tratament termic. Singurul tratament, la 55-60 de grade Celsius, e în prima presă, cînd sînt stoarse seminţele şi rezultă uleiul brut şi şrotul uscat, pe care îl vindem ca furaj. Procesul de fabricare a uleiurilor presate la rece este mecanizat, apoi intervenim manual, urmează ambalarea în sticle, etichetarea, punerea în cutii şi livrarea. Seminţele le aducem din Maramureş, Sălaj, Satu Mare, încurajăm în acest fel fermierii locali să reînvie culturile de floarea-soarelui, dovleac şi plantaţiile de nuc. Avem mottoul „Alege să trăieşti sănătos, alege gustul copilăriei!”