Deputat Viorica Cherecheş: „Opriţi exodul medicilor şi al personalului medical!”

0
412

Criza medicilor şi a personalului medical din spitalele româneşti generează o stare de fapt care nu mai poate fi ignorată. Statul Român a cheltuit sume însemnate pentru şcolarizarea medicilor şi a asistenţilor medicali dar aceştia tratează şi îngrijesc bolnavii din alte ţări.
Un semnal de alarmă legat de acest fenomen a fost tras şi de către deputatul liberal de Maramureş, dr. Viorica Cherecheş. Medic cu experienţă, parlamentarul le-a expus colegilor din Camera Deputaţilor problema exodului medicilor şi a personalului medical.
„România este o ţară a paradoxului: în timp ce în majoritatea unităţilor medicale există posturi vacante, nimeni nu este interesat de ele, iar medicii şi cadrele sanitare pleacă din ţară ca să lucreze în străinătate. Asistăm neputincioşi la un adevărat exod al medicilor şi al cadrelor sanitare. Posturile nu sunt atractive pentru absolvenţii de şcoli sanitare sau facultăţi de medicină din cauza condiţiilor de muncă sau a lipsei oportunităţilor de dezvoltare profesională sau personală”, a spus dr. Viorica Cherecheş.
Potrivit statisticilor, din anul 2007 până în prezent au plecat să muncească în străinătate 43.500 de medici, dentişti, asistenţi medicali, farmacişti, moaşe. Cifrele sunt relative pentru că nimeni nu are o statistică exactă, o imagine reală a dezastrului, pentru că în acest moment putem să spunem că este chiar un dezastru.
„Medicii tineri pentru care Statul Român a cheltuit resurse materiale importante timp de 6, 9 sau 12 ani, vor trata bolnavii din alte ţări, în timp ce România rămâne doar cu cheltuiala şi aceeaşi problemă nerezolvată”, a mai spus parlamentarul.
Conform estimărilor oficiale, România este printre ultimele ţări membre ale Uniunii Europene privind numărul de medici raportat la mia de locuitori. Cifrele arată o realitate îngrijorătoare, fără a mai fi nevoie de explicaţii suplimentare.
„Trebuie să luăm măsuri urgente pentru a stopa exodul medicilor şi al personalului medical. În ciuda faptului că salariile personalului medical au crescut semnificativ în ultima perioadă, sunt încă departe de standardele occidentale şi nu pot opri exodul cadrelor medicale”, a subliniat dr. Viorica Cherecheş.
În multe dintre judeţele din ţară deficitul de medici în secţii precum Cardiologie, ORL sau Terapie Intensivă se apropie de 50%, iar posturile din secţii ră­mân neocupate, deşi se organizează periodic concursuri pentru ele. Asta în timp ce din datele Ministerului Sănătăţii reiese că aproximativ un sfert dintre români au acces insuficient la asistenţa medicală de bază.
„Diferenţele salariale din Sistemul sanitar românesc şi ţările din Uniunea Europeană sunt enorme. Lăsaţi tinerii medici să poarte halatul alb, aici, la ei acasă, mândri de meseria lor şi de şcoala absolvită. Nu-i alungaţi cu legi care nu le asigură nici bani de pâine, ce să mai vorbim de un trai decent şi nici cu condiţii improprii în unităţile medicale. Ei au învăţat în anii de studiu cum să salveze vieţi dar dacă nu au instrumentar şi nici medicamente să facă acest lucru, nu putem să le pretindem să se sacrifice. Trebuie să oprim exodul medicilor români, al asistenţilor medicali până nu este prea târziu!”, a concluzionat deputatul liberal de Maramureş, dr. Viorica Cherecheş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.