Municipiul Baia Mare va avea o altă faţă. În ultima şedinţă a consilierilor locali, primarul Cătălin Cherecheş a prezentat un plan conform căruia toate blocurile, acoperişurile acestora, dar şi faţadele şi elementele de pe faţadă vor fi reabilitate. Aceste aspecte au fost deja cuprinse într-un raport care priveşte modul în care autoritatea locală poate finanţa din bugetul local lucrări de creştere a calităţii arhitecturii clădirilor ambientale, respectiv lucrări de refacere, reabilitare, consolidare a acoperişurilor la locuinţele colective de pe raza municipiului Baia Mare. Odată ce raportul va fi studiat de către consilierii locali, acesta va fi supus votului aleşilor, urmând ca imediat după ce este aprobat să fie pus şi în aplicare.
Conform propunerii făcute de către primarul Cătălin Cherecheş, locatarii din blocurile municipiului Baia Mare vor avea posibilitatea să îşi modernizeze imobilele în care locuiesc, dar şi să aibă acoperişuri noi din sume acoperite din bugetul local. Ulterior, în funcţie de veniturile pe care le are fiecare, autoritatea locală va recupera banii investiţi într-o perioadă de la cinci la zece ani.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Avem trei tipuri de abordare. Prima, acoperişurile nelegal construite se demolează şi în funcţie de proiect se izolează sau se construieşte o nouă şarpantă. Al doilea aspect este acela în care se intervine la faţadă nu pentru izolare ci pentru igienizarea faţadei, respectiv pentru punerea în siguranţă, tencuirea, consolidarea elementelor de pe faţadă. A treia chestiune, în cazul în care cetăţenii vor dori acest lucru, putem să preluăm proprietatea asupra planşeului de bloc şi să facem mansardări, iar apartamentele sau garsonierele din mansardă să aparţină Municipiului şi să le putem vinde sau închiria, urmând să facem refaţadizarea, respectiv să montăm lift la construcţiile, blocurile care au mai mult de patru etaje. Acestea sunt elementele pe care dorim să le introducem într-un regulament. Construirea unei şarpante, izolarea termică şi hidro a planşeului, respectiv zugrăvirea blocurilor şi punerea în siguranţă a elementelor de pe faţadă vor fi suportate din bugetul local, sumele urmând a fi recuperate de la cetăţeni într-o perioadă de cinci, şapte sau zece ani, în funcţie de veniturile de care cetăţenii dispun”.
Raportul a fost supus atenţiei consilierilor locali, urmând ca acesta să fie supus mai apoi votului în plenul Consiliului Local.
Îngrijorător este faptul că 90% dintre acoperişurile blocurilor din municipiul Baia Mare nu corespund tehnic.