Colocviu istoric şi academic la Vişeu de Sus

0
729
Centrul nobilimii maramureşene din Vişeu de Sus, str. Libertăţii nr. 16A (primeşte vizitatori)

Ca şi în anii anteriori, Fundaţia Ion şi Livia Piso a organizat la CENTRUL DOCUMENTAR-EXPOZIŢIONAL AL NOBILIMII ROMÂNE MARAMUREŞENE de la Vişeu de Sus un Colocviu ştiinţific cu subiecte istorice, cu titlul „FAMILIA CORVINEŞTILOR ŞI NOBILIMEA ROMÂNĂ MARAMUREŞEANĂ”, desfăşurat sub înaltul patronaj al Casei Regale Române cât şi al Academiei Române. Aula Magna a Centrului din Vişeu a fost de-a dreptul neîncăpătoare, mai ales că de data aceasta a fost prezent şi un grup de liceeni din cursul superior, condus de dl. inspector Flaviu VIDA.
La fel ca şi anul trecut, acest eveniment cultural a fost onorat de prezenţa a două personalităţi ale celei mai prestigioase instituţii culturale a ţării noastre, şi anume Vicepreşedintele Academiei Române, dl. prof. dr. Alexandru SURDU, care a transmis asistenţei salutul Preşedintelui Academiei Române, dl. prof. dr. Ionel-Valentin VLAD (ce se bucură de o dublă origine nobil maramureşeană, atât paternă cât şi maternă), precum şi dl. Academician prof. dr. Ioan-Aurel POP, Rectorul Universităţii clujene. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Primului Cetăţean al Oraşului Vişeu de Sus, dl. Vasile COMAN primarul localităţii. Biserica noastră de ambele rituri a fost reprezentată de preoţi din Vişeu şi din localităţi învecinate. În plus, de la Cluj, a venit Directorul Radioului „Renaşterea”, Cuvioşia Sa Părintele Protopop Ioan BIZĂU (ilustră spiţă maramureşeană), profesor la Institutul Teologic din Cluj.

Ion PISO

Participarea cu comunicări a fost deschisă de Rectorul Universităţii clujene, academicianul Ioan-Aurel POP, istoricul cu cea mai mare competenţă în domeniul Evului Mediu. Domnia Sa a făcut o prezentare magistrală a epocii celor doi „APOSTOLI AI CREŞTINĂTĂŢII”, cum i-au numit contemporanii pe Ştefan cel Mare şi pe Matei Corvin – scoţând în evidenţă mai ales părţile ce i-au apropiat pe cei doi în lupta pentru apărarea Creştinătăţii – conferinţa debutând cu o prezentare a personalităţii şi activităţii lui Iancu de Hunedoara, care avea obiceiul să se numească Ioan Românul, tatăl lui „Mateiaş” (cum îl numeau cronicarii noştri pe regele Matei). Remarcabilă a fost şi alocuţiunea pe fond filosofic a Vicepreşedintelui Academiei, dl. Alexandru SURDU, salutată de asistenţă prin prelungi aplauze. A urmat comunicarea doamnei Klara GUSETH, directorul Arhivei judeţene din Baia Mare, care a prezentat în mod foarte atrăgător o interesantă şi valoroasă colecţie de diplome emise de regele Matei, deţinută de fondul de documente aflate în depozitele arhivei pe care o gestionează.

Colocviul din 15 septembrie 2017

Prima parte a programului s-a încheiat cu Tribuna Liberă, în cadrul căreia membrii asistenţei au avut prilejul să-şi manifeste opiniile proprii. Dintre aceştia s-au remarcat dl. Ing. Vasile Coman, dl. Mircea Şerban, directorul publicaţiei Cronica Vişeuană, dl. dr. Ioan Petrovai şi dl. dr. Nicola Tiberiu Trăilă, venit special de la Timişoara pentru a asista la acest eveniment. Tot în pauză, asistenţa a fost invitată să viziteze expoziţia de pictură de la etajul I al Centrului, conţinând tablouri realizate într-o manieră modernă de artistul dr. Constantin Lazu.
Partea doua a cuprins expozeul pertinent al d-lui dr. Mihai DĂNCUŞ: „Casele nobililor români din Maramureş în sec. XV-XVII”. A urmat importanta comunicare a Directorului Castelului Corvinilor, dl. dr. Cristian ROMAN, despre o descoperire recentă a unei fresce de epocă de la acest castel, numită Loggia Matia, ce conţine mai multe steme nobiliare din evul mediu, printre care şi vestita stemă a Huniadeştilor (Corvinilor). Apoi, comunicarea D-nei prof. dr. Ligia TOMOIAGĂ, „Direcţii de dezvoltare în domeniul Relaţiilor Publice ale Centrului, pe termen mediu şi lung”, temă esenţială pentru ca Centrul Documentar-expoziţional al Nobilimii Române Maramureşene să-şi poată îndeplini misiunea pentru care a fost creat. Constantin Ioan LAZU a susţinut un amplu şi detaliat expozeu al luptei de la Baia Moldovei din 1467, între Matei Corvin şi Ştefan cel Mare. Dl. conf. dr. Claudiu Ramon BUTCULESCU a împărtăşit asistenţei una din descoperirile sale recente în domeniul heraldicei, şi anume o stemă cu subiect (mobilă) identic cu al familiei Corvinilor, la nord de Tisa, al câtorva familii nobile poloneze.
Colocviul s-a încheiat pe un ton uşor anecdotic prin comunicarea d-lui lector univ. Ilie GHERHEŞ, cu tema: „Asumarea moştenirii istorice a regelui Matei Corvin în mentalul colectiv maramureşean”, prin exemplificări ce dovedesc faptul că memoria fiului lui Ioan Românul este încă vie în spiritul maramureşeanului.

Ion PISO

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.