Cetăţeanul Călin Ioan Man din Tg. Lăpuş este nemulţumit de modul cum funcţionează firma SC Remin-Forest din imediata sa vecinătate.
Iată ce ne spune: “În 2016, am depus o sesizare la Primăria din Tg. Lăpuş şi după 30 de zile am primit răspuns. Firma a primit acordul să construiască în locul unde cîndva a fost autogara oraşului. Pe mine nu mă deranjează praful, nu mă deranjează zgomotul, eu n-am nimic personal nici cu praful şi nici cu zgomotul, mă deranjează însă că autorităţile din Tg. Lăpuş pasează situaţia de la una la alta. Patronul Mureşan nu face un lucru rău, dar ar trebui să lucreze într-un alt loc, unde nu se află oameni în imediata vecinătate. Celor de la Primăria oraşului Tg. Lăpuş nu le-a convenit cum am pus eu problema şi de atunci mă amînă… Nu mi-au dat adeverinţe cu taxele şi impozitele plătite de mine la zi, iar eu nu pot face o succesiune. Cîţiva conorăşeni de-ai noştri nu sînt de acord cu ce se întîmplă acolo, mai ales pentru zgomotul produs”.
Mitru Leşe, primarul oraşului, ne-a spus: ,,Nu-i înţeleg pe unii cetăţeni de-ai noştri, de ce n-au venit la noi să le explicăm detaliat cazul firmei SC Remin-Forest”.
Primarul ne-a condus la compartimentul “Disciplină în construcţii”, şef ing. Adişor Pop, care ne-a spus: “Autorizaţia de funcţionare a SC Remin Forest a fost eliberată de către Primăria oraşului Tg. Lăpuş şi această societate comercială funcţionează legal. Noi am întocmit adrese, nu sîntem o instituţie abilitată să stabilească norme de funcţionare. Nu s-au făcut sesizări în care să se spună că activitatea pe care o desfăşoară inginerul Mircea Mureşan nu se face în limite normale, legale”.
Firma are autorizaţie de la Garda Naţională de Mediu. DSP Maramureş a transmis: „Referitor la sesizarea domnilor Man Călin Ioan şi Raţiu Octavian Augustin, vă comunicăm că inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş s-au deplasat la faţa locului unde au constatat cu Procesul verbal nr. 18.166 încheiat în 21 noiembrie 2016 că activitatea unităţii se încadrează în normele sanitare în vigoare”.
Răspunsuri similare au sosit la Primăria Tg. Lăpuş şi de la alte instituţii ale statului.
Ne-am deplasat la firma SC Remin-Forest SRL din Tg. Lăpuş, unde am stat de vorbă cu mai mulţi muncitori care lucrează aici de 8-12 ani. Nici unul dintre ei nu s-au plîns de poluare fonică sau de praf. La SC Remin-Forest SRL, ne-a întîmpinat inginerul silvic Mircea Mureşan, patronul-administrator al acestei firme care a creat 30 de locuri de muncă pentru lăpuşeni. Cu amabilitate, ne-a spus: “În primul rînd trebuie să spun că rumeguşul este adus în societatea noastră, de fapt îl cumpărăm cu 60 de euro pe tonă, din tot Maramureşul, de la gaterele de tăiat lemn, inclusiv de la SC TAPARO SRL Tg. Lăpuş, din Dej, din Bistriţa-Năsăud. Eu las containerele goale la aceste unităţi şi le aduc pline cu rumeguş. Aici, se sortează lemnul din acest rumeguş, apoi intră în uscătorie şi se adună într-un depozit. Apoi o moară îl macină şi-l face mărunt. Rumeguşul intră în sistemul de brichetare şi peleţii de mici dimensiuni se folosesc pentru încălzire în centrale termice. După sesizările lui Călin Ioan Man, s-ar putea ca peste 2-3 ani să-mi mut societatea în altă parte. În urma controalelor efectuate, în 2017 au fost şapte, toate avînd la bază reclamaţii, n-am fost amendat cu nici un leu. Am achiziţionat o aparatură modernă pentru stoparea fonică. Nu lucrez noaptea, pentru a nu deranja pe nimeni. Lucrez cu un inginer, cu mecanici, tîmplari, strungari, şoferi, cărora le ofer salarii bune. Dispun de trei camioane MAN, de 15 containere, de o maşină ce aduce rumeguşul, de un tractor. Vindem brichete şi peleţi în multe locuri din România, dar şi în Austria, Ungaria, Germania şi Italia, de asemenea pentru şcolile gimnaziale din Ţara Lăpuşului”.
• Probabil că firma îndeplineşte condiţiile legale, dar cel mai bine ar fi ca activităţile productive care generează, vrei nu vrei, o anumită poluare să fie mutate în extravilanul localităţilor, pentru a nu afecta viaţa oamenilor. În fond, cantitatea de praf din aer şi nivelul de zgomot pot fi uşor măsurate şi comparate cu nivelurile permise de lege.