Timp de patru zile, peste 100 de tineri creştin ortodocşi din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului au fost prezenţi la Iaşi, unde s-au alăturat celor peste 6.000 de tineri ortodocşi din întreaga lume pentru a-L mărturisi împreună pe Hristos Domnul şi Mântuitorul nostru. Tinerii au fost coordonaţi de Arhid. Alexandru Gaborean, inspector pentru catehizarea tineretului din Cadrul Episcopiei, şi au provenit din toate cele 8 protopopiate, fiind însoţiţi de preoţii îndrumători. Tinerii prezenţi la Iaşi fac parte din Asociaţiile Tinerilor Ortodocşi din protopopiate, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) şi Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (ATOCEM). La începutul întâlnirii a fost urmărit cu atenţie cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, apoi au avut loc întâlniri şi centre de discuţii libere, unde tinerii au putut afla punctele de vedere al Bisericii faţă de problemele exprimate în lumea de azi, a fost audiată o conferinţă a Pr. Profesor Constantin Necula, despre libertatea în Hristos, a avut loc un spectacol de muzică uşoară şi unul de muzică populară, s-a participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată în sobor de Ierarhi, au fost vizitate mănăstiri şi biserici, s-au legat prietenii. Iată şi câteva mărturisiri ale Părintelui Arhidiacon Alexandru Gaborean:
– Pentru cei care nu au fost acolo, ce a fost ITO 2017?
– De la început trebuie să subliniem că ITO 2017 Iaşi a fost o şcoală duhovnicească pentru credinţa ortodoxă a tinerilor din întreaga lume, dacă ne gândim că nu au lipsit nici tineri ortodocşi africani, nici cei din Asia Mică, alături de cei de pe alte continente. Bucuria noastră, a maramureşenilor, a fost cu atât mai mare cu cât prima întâlnire a tinerilor ortodocşi din România a început la Baia Mare, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, sprijinit de primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari. A fost, la început, o întâlnire a tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, căreia i-a urmat una de nivel naţional, în anul următor, cu participarea tinerilor din toată ţara şi chiar de peste hotare, apoi a urmat cea de la Cluj-Napoca, cu tineri ortodocşi din toată lumea, după care cea de la Bucureşti, de anul trecut, şi cea de la Iaşi din anul acesta. Aşa s-a ajuns la un adevărat fenomen creştinesc al tinerilor iubitori de Hristos şi la o şcoală a credinţei ortodoxe, care a început în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Aşadar, peste 6.000 de tineri adunaţi într-un cuget pentru a-şi mărturisi credinţa în Hristos şi fidelitatea faţă de credinţa Bisericii noastre Ortodoxe. Cu alte cuvinte a fost o manifestare tipic tinerească în care au fost cuprinse lucruri de învăţat, distracţie şi mult dialog.
– Cum s-au manifestat tinerii ortodocşi la Iaşi?
– Cu libertatea pe care ţi-o dă credinţa ortodoxă. Când toată lumea crede că a fi ortodox înseamnă a fi închistat în chingile credinţei şi că totul se rezumă doar la a te ruga şi a merge la biserică, tinerii participanţi la Iaşi au demonstrat că ortodoxia îţi oferă libertatea. Am văzut tineri cu zâmbetul pe buze, entuziasmaţi, bucuroşi, sinceri şi evlavioşi în acelaşi timp, care, asemeni tânărului bogat din Evanghelie, au înţeles că adevărata fericire nepieritoare nu este dată de lucrurile materiale trecătoare, ci de iubirea veşnică a lui Dumnezeu. Însăşi relatarea evanghelică exprimă vădit atenţia şi disponibilitatea pe care Hristos o are faţă de tineri, faţă de aşteptările şi speranţele lor, dar mai ales cât de mare este dorinţa Lui de a-i întâlni personal şi de a deschide un dialog sincer cu fiecare dintre ei. Hristos, cu siguranţă, i-a privit pe toţi aceşti tineri cu drag, deoarece ei au fost preocupaţi de viaţa veşnică, experimentând cu toţii o astfel de privire părintească plină de iubire. Tinerii prezenţi la acest eveniment în căutarea libertăţii şi a iubirii sfinte au devenit un exemplu pentru alţi tineri, misionari şi mărturisitori „nedispreţuind tinereţile lor, ci făcându-se pildă credincioşilor, cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia”. (I Tim. 4, 12). Vremea mărturisirii a venit, iar tinerii Bisericii Ortodoxe tocmai acest lucru l-au săvârşit, au privit spre tinereţea umană a lui Hristos, care se îngemănează atât de armonios cu veşnicia dumnezeiască şi luându-L ca model de tinereţe şi îndrăzneală au mărturisit public într-o societate la fel sau mai frământată decât atunci.
– Care a fost mesajul tinerilor de la Iaşi către tinerii din lumea desacralizată şi desacralizantă de azi?
– Tinerii prezenţi aici au înţeles că a fi creştin şi a mărturisi acest lucru nu este demodat, ei au ales “partea cea bună”, calea pe care o urmează şi credinţa pe care o mărturisesc. Au fost mulţi, frumoşi, evlavioşi, liberi şi entuziaşti răspunzând chemării de a intra în dialog sincer de respect, reciprocitate şi fraternitate cu tinerii veniţi din afara graniţelor. Iaşul a fost doar un popas duhovnicesc în marele pelerinaj al vieţii, pe care tinerii ortodocşi l-au experimentat, preocupaţi fiind nu de o veşnicie în lumea aceasta, ci de aceea cu adevărat veşnică. Felicităm pe toţi tinerii din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, care au dus în capitala Moldovei tinereţea, frumuseţea, credinţa şi fidelitatea faţă de valorile noastre tradiţionale, culturale şi spirituale ale binecredinciosului nostru popor român. Ei au arătat, după cum spunea Părintele Constantin Necula, că nu suntem UŞĂ de Biserică, dar suntem la UŞA Bisericii.